Nordens Tidning 1
Välfärd Bengt Lundin, Haparanda, äger en kulturhi
storisk skatt i sitt gula 1600-tals hus i bakgrunden. storlek är 18 gånger fyra meter och har vindsvåning. Nu har ägaren Bengt Lundin lyssnat på förespråkarna till husets räddning och lämnat in ansökan till Länsstyrelsen i Norrbotten om bidrag till en upprustning. – Jag hade funderingar på att riva huset, men nu har jag ändrat mig och hoppas att huset kan komma till allmän användning och beskådning, menar han. – För egen del är jag inte ute efter att göra någon vinst eller affär på om huset rustas upp, säger Lundin, som plötsligt väckts till ett historiskt eget intresse tack vare huset han har "hemma på gården". Länsstyrelsen äskar pengar från Riksantikvarieämbetet varje år. Det brukar ge sju-åtta miljoner kronor i anslag för kulturbyggnadsupprustningar, enligt Jeanette Aaro. En upprustningar av Färjkarlens hus uppskattas i nuläget till en miljon kronor. År 2019 får länsstyrelsen nya anslag. Först då kan man se vilka pengar man kan satsa på Färjkarlens hus i Haparanda. TEXT OCH FOTO: JAN GUSTAVSSON Nordiskt samarbete om och med samer med funktionsnedsättning Nordens välfärdscenter har mellan 2014 och 2017 haft i uppdrag av norska Barne-, ungdomsog familiedirektoratet, Bufdir, att koordinera ett nordiskt projekt om levnadsförhållanden, och hur rättigheter tillgodoses, för personer med funktionsnedsättning och samisk bakgrund i Norge, Finland och Sverige. Miten leivotaan karjalanpiirakka? Miksi Suomessa syödään mämmiä? Mitä on nyrkkipuuro? Miten Mark Levengood oppi laittamaan ruokaa? Mitä on ruotsinsuomalainen ruoka? Näihin, ja moneen muuhun kysymykseen, löydät vastauksen Oma maa mustikka -kirjasta, joka on julkaistu 100-vuotiaan Suomen ja 60-vuotiaan Ruotsinsuomalaisten Keskusliiton kunniaksi. Ruotsinsuomalainen ruokakirja kätkee kansiensa sisään parhaita suomalaisia reseptejä sekä aimoannoksen ruotsinsuomalaista ruokaperinnetietoutta. Hinta 250 kr Tilaukset ja lisätietoa osoitteesta info@rskl.se Hur bakas karelska piroger? Varför äter man memma i Finland? Vad är nävergröt? Hur lärde sig Mark Levengood laga mat? Vad utmärker sverigefinsk mat? Dessa, och många andra frågor får svar i boken Vårt Blåbärsland, som inte bara gavs ut för att hedra 100-åriga Finland, utan även för firandet av Sverigefinska Riksförbundet som fyllde 60 samma år. Mellan sverigefinska matbokens pärmar gömmer sig läckra finska recept och en hel mängd sverigefinska mattraditioner samt seder och bruk. Pris 250 kr Beställningar och mer info. på info@rskl.se Projektet har kartlagt målgruppens levnadsförhållanden inom områden som arbete, utbildning, boende och hälsa både i de enskilda länderna och för gruppen som helhet. Resultatet blev fem forskningsrapporter, två från Norge, två från Sverige och en från Finland. Projektet har även genererat nordiska nätverksmöten med forskare, samiska företrädare och personer med egen erfarenhet av funktionshinder. Det har också resulterat i presentationer på forskningskonferenser och en slutkonferens i Alta. På den konferensen presenterades all forskning och strategier för framtiden diskuterades. Nordens välfärdscenter har i samarbete med forskare och målgruppen tagit fram 15 policyrekommendationer i en rapport. I den rapporten presenterar Nordens välfärdscenter de sammantagna erfarenheterna av projektet i form av vilka åtgärder som olika samhällsaktörer bör förstärka i framtiden. Policyrekommendationerna är inom områdena grundläggande rekommendationer, kulturell sensitivitet, utbildning och forskning, språk och information, fortsatt arbete inom de samiska förvaltningsområdena och förstärkt arbete över nationsgränserna. Urfolk och funktionshinder ingår nu som ett projekt i Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2018-2022. Mer information finns, och samtliga rapporter går att ladda ner, på https://nordicwelfare.org/projekt/samermed-funktionsnedsattning/ TEXT: ANNA DAHLBERG FOTO: JOAKIM K E JOHANSSON nordens tidning nr 4 | 2018 29