Nöjesnytt Växjö 1
Nöjesnytt Växjö FIDDES NATTBOK
Nöjesnytt Växjö
Nöjesnytt Växjö MÅNADENS PROFIL:
Det har väl knappast undgått någon att Växjös, ti
llika en av landets mest prisbelönta restauranger PM & Vänner är på gång med att starta Nordens första gastrohotell. Nöjesnytt har fått en smygtitt inför premiären och pratat med hotellchefen Sanna Johansson. V alborgshelgen blir något alldeles extra för Växjös kulinariska och kulturella liv. Då är det nämligen grand opening för PM & Vänners omskrivna gastrohotell, som ligger i direkt anslutning till restaurangen. För de som inte vet vad begreppet gastrohotell innebär förklarade Per Bengtsson, som tillsammans med Monica Carlsson äger PM, det hela så här för Dagens Industri när planerna på hotellet offentliggjordes i januari 2012: –Vi har höga ambitioner och man ska kunna ha samma förväntningar på hotellet som man har på vår gastronomi. Andra hotell har en restaurang för att kunna servera sina nattgäster. Vi är tvärtom ett restaurangföretag som vill skapa riktigt bra boende för våra matgäster. När Nöjesnytt besöker gastrohotellet och den nyblivna hotellchefen Sanna Johansson står några av rummen redan klara, men det är fortfarande en bit kvar innan nycklarna kan lämnas över. Sanna tar emot på företagets kontor på Norrgatan och berättar lite om sin egen bakgrund och hur hon hamnade där hon nu sitter. Sanna kommer ursprungligen från Rottne, men efter att ha anmält sig till en åttaveckors engelskakurs i USA blev hon kvar i över fem år. Hon pluggade hotel and hospitality och hamnade efter diverse turer på Radisson i Göteborg. Sedan dess har hon, med ett kort mellanspel på finansavdelningen på Taiko i Lammhult, varit hotellbranschen trogen. I januari började hon sitt nya jobb och det behöver väl knappast tilläggas att hon, hotellnörd som hon enligt egen beskrivning är, är väldigt exalterad. –Jag anmälde faktiskt mitt intresse redan när jag läste om byggplanerna första gången och sedan dess har jag stått i regelbunden kontakt med Per och Monica, säger hon. Det som lockade mig var dels hela PM:s koncept, dels att det naturligtvis är en dröm att få vara med och bygga upp ett sådant här hotell från grunden, särskilt som hotellet i det här fallet är ganska unikt. Just nu är det tusen bollar i luften som måste landa på rätt plats, men det är så fantastiskt roligt och inspirerande. När Sanna pratar om gastrohotellet lyser hennes ögon av entusiasm och det är inte svårt att förstå varför. Hotellet har 74 unika rum, indelade i olika klasser: Classic, Executive, Junior och så tre s.k Terroirsviter, som är, som Sanna uttrycker det, ”lite utöver det vanliga”. Det finns en stor svit på etagevåningen och denna, liksom vissa av de andra sviterna kan även användas som konferenslokal 16 | nöjesnytt eller matsal för mindre sällskap. Dessutom finns en festvåning, med tre större konferenslokaler och matsal, samt en nybyggd takbar (läs mer om detta på nästa sida). Legendariska Ingegerd Råman står för designen och i princip samtliga byggmaterial har – precis som de råvaror som används i restaurangen – hämtats från närområdet, som Ölandssten och golv från Rappgo i Braås. Trots detta vill inte Sanna klassa gastrohotellet som ett lyxhotell. –Det där ligger naturligtvis i bedömarens ögon, men vi har satsat på att göra ett hotell dit vem som helst kan komma för att bo, äta och trivas. Lyxen ligger som vi ser det i den fantastiska service och mat vi levererar. Det är där vi har lagt krutet. PM & Vänner har traditionellt sett haft många utländska gäster och dessa ges nu en unik möjlighet att få en helhetsupplevelse vid sina besök. Att Smaland Airport numera har direktlinjer till både Amsterdam och Oslo öppnar naturligtvis också många internationella dörrar. Men Sanna understryker också att hur underskattat det faktiskt är att bo på hotell i sin egen stad, eller sitt närområde. Att bo på PM gastrohotell ska vara en fantastisk upplevelse, menar hon, oavsett om man kommer långväga ifrån eller är Växjöbo. Och även om frågan kan tyckas onödig – man bygger naturligtvis inte ett mångmiljonhotell om man inte tror på sin idé och sitt koncept – måste den ställas: går det verkligen att driva ett luxuöst gastrohotell i lilla Växjö? –Tveklöst, säger Sanna och ler. Historiskt sett har det ju alltid varit många gäster utifrån som kommit till PM & Vänner för matens skull och det känns roligt att nu kunna ta hand om dem hela vägen, så att säga. Dessutom tror jag att det här kommer att vara bra för både Växjö och regionen och kanske hjälpa till att få ännu fler större evenemang hit. I TEXT: OLA KARLSSON FOTO: MARKUS CRÉPIN SUNDSTRÖM
Nöjesnytt Växjö MODE
Nöjesnytt Växjö STUDENTLIV
Nöjesnytt Växjö TEKNIKPRYLAR
Nöjesnytt Växjö NOTISER
Nöjesnytt Växjö DIGILISTAN BY NÖJESNYTT
Nöjesnytt Växjö SERIER