MES 1
DETTA ÄR ETT REDAKTIONELLT SAMARBETE MINSKAR MATS
VINNET OCH HÖJER NIVÅN PÅ KÖKET Det anrika hotell- och konferens komplexet Livgrenadjärmässen vill minska matsvinnet – samtidigt som nivån på köket ska höjas ytterligare. Det genom ett samarbete med personerna bakom den Michelin-prisade Linköpingsrestaurangen Jord. Vad sägs om menyer med krokiga morötter och sås gjord på utgången grädde? Det är inget märkvärdigt i Livgrenadjärmässens restaurang efter att kockarna på Svinneriet tagit över hotelloch konferensverksamhetens kök. Nu ska samtliga råvaror vara närproducerade och dessutom ska matsvinnet minskas för en mer hållbar verksamhet. – Vi ville göra någonting mer än att bara erbjuda bra mat. Vi har inga fasta menyer, utan vi jobbar med det som leverantörerna kan erbjuda just den dagen. Dessutom vill vi engagera och stötta alla lokala företag och producenter, säger Livgrenadjärmässens mässdirektör Anna Wallentinson. Uppskattas av gästerna Eftersom köket inte vet vilka råvaror som leverantörerna kan erbjuda innebär det att de måste vara mer på tå och tänka kreativt kring menyerna. Till en början var Anna lite tveksam till att inte kunna planeLivgrenadjärmässens direktör Anna Wallentinson och Svinneriets grundare och ägare Andreas Landén. ra mer långsiktigt, men hon har märkt att det fungerar över förväntan. – Våra gäster uppskattar det här väldigt mycket, och skapar en medvetenhet och målet är att vi minskar matsvinnet i alla led, säger hon. Alla råvaror fyller en funktion I och med att samtliga råvaror är lokalproducerade letar vi hela tiden nya smaker och plockar örter och liknande i skogarna runt omkring Livgrenadjärmässen. – De låter råvarorna stå för sig själva. Det är lätt att krydda sig till en god smak men hos oss smakar kyckling verkligen kyckling. Det ligger inte en grön kvist uppepå bara för sakens skull utan den bidrar med en smak. Allt fyller en funktion, säger Anna. Fått stjärna av Michelinguiden Restaurang Svinneriets grundare och ägare Andreas Landén driver också Linköpingsrestaurangen Jord som i år blev tilldelad en grön stjärna av Michelinguiden, vilket är en utmärkelse som ges till restauranger som i sin dagliga verksamhet aktivt arbetar med hållbarhet. Det här är den första stjärnan som någonsin uttdelats till en restaurang i Östergötland. – De har ett otroligt engagemang och är väldigt genomtänkta kring hur de lagar sin mat, säger Anna. Vill ni stärka ert varumärke? En personlig byrå med spetskompetens inom affärsjuridik Vi hjälper er med personal- och kundevent samt exponering av företaget. Skapa nya kontakter och affärer genom a� delta på våra nätverksträffar. Ta kontakt med: mar�n.karlsson@linkopinginnebandy.se Maminza Advokatbyrå AB Järnvägsgatan 10, 582 22 Linköping, Sweden Tel (växel): 010 - 165 00 30 fre 9 feb kl. 18.30 lör 24 feb kl. 15.00 VS Linköpings Sporthall 18 21