Månadens skörd april 2025 1
Smörrebröd med sellerisallad och makrill 4 SMÖRRE
BRÖD | TID: UNDER 30 MINUTER MEDEL | CA 20:-/PORTION ½ syrligt äpple 1 bit rotselleri, ca 100 g 3 msk färsk riven pepparrot (plus lite till garnering) 1 dl majonnäs salt och svartpeppar 4 crunchitasalladsblad 4 skivor grovt, mörkt bröd, gärna danskt rågbröd 1 förp (á ca 200 g) varmrökt makrill peppar ½ kruka dill 1. Kärna ur äpplet och skär det i små tärningar. Skala sellerin och riv den grovt på ett rivjärn. Riv pepparroten fint. 2. Blanda äpple, selleri och pepparrot med majonnäsen. Smaka av med salt och peppar. 3. Skölj och ansa salladen. 4. Lägg ut brödskivorna. Lägg ett salladsblad på varje brödskiva. Fördela sellerisalladen på salladsbladen. Fördela makrillen (bryt bitar utan skinn) på sellerisalladen. Garnera med riven pepparrot och dill. Smörrebröd med portabello, sparris och valnötter 4 SMÖRREBRÖD | TID: UNDER 30 MINUTER MEDEL | CA 27:-/PORTION ½ dl naturella valnötter 2 portabello 8 gröna sparrisar 5 msk olivolja salt och svartpeppar ½ dl majonnäs Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx. 1 msk dijonsenap 4 skivor grovt, mörkt bröd, gärna danskt rågbröd 1 dl ärtskott 1. Rosta valnötterna i en torr stekpanna. 2. Ansa och skiva portabellon i cirka ½ cm tjocka skivor. Skär bort cirka 1 cm av botten på sparrisen. Skala dem om de är tjocka. Dela sparrisen på hälften. 3. Stek svampen i 4 msk olivolja i en stekpanna, så att den får fin färg på båda sidor. Krydda med salt och svartpeppar. Stek sparrisen hastigt i resterande olja så att den får fin färg. Krydda med salt och peppar. 4. Blanda majonnäsen med dijonsenap. 5. Fördela svampskivorna på brödskivorna, så att de täcker brödet. Klicka dijonnaise på svampen. Lägg 2 bottenbitar och 2 toppbitar av sparrisen på varje brödskiva. Lägg valnötter på toppen och garnera med ärtskott. 12 NR 03/2025 MÅNADENS SKÖRD cirka 27 gram frukt och grönt per portion cirka 115 gram grönsaker per portion