Månadens skörd april 2025 1
Asiatisk omelett med Crostini med ostronskivling
och citronmascarpone PORTIONER: 4 | CA 20:-/PORTION TID: UNDER 30 MINUTER | MEDEL 1 förp (á 150 g) ostronskivling 25 g smör salt och svartpeppar ½ citron, finrivet skal och 1 tsk saft ½ kruka gräslök 1 dl mascarpone 20 crostini 1. Ansa och riv svampen i fina strimlor. Stek svampen knaprig i smöret i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. 2. Tvätta och riv det yttersta av skalet på citronen. Pressa ur 1 tsk saft. 3. Skär gräslöken fint. 4. Blanda citronskal, citronsaft och gräslök (spara cirka 1 msk till garnering) med mascarponen. Smaka av med salt och peppar. 5. Bred citronmascarpone på crostinisarna. Toppa med stekt svamp och gräslök. Stekt ostronskivling med vitlök och persilja PORTIONER: 4 | CA 26:-/PORTION TID: UNDER 30 MINUTER | ENKEL 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 1 kruka persilja 2 förp (á 150 g) ostronskivling 25 g smör 2 msk olivolja salt och svartpeppar 1. Skala och skiva lök och vitlök fint. 2. Hacka persiljan. 3. Ansa och riv svampen i strimlor. 4. Stek svampen i smör och olivolja i en stekpanna, tills den fått fin färg och börjar bli krispig. Tillsätt lök och vitlök och stek ytterligare ett par minuter. Smaksätt med salt och peppar. Rör ner persiljan. 5. Servera svampen till kyckling, lax eller strö på sallad. ostronskivling, salladslök och misomajonnäs PORTIONER: 4 | CA 19:-/PORTION TID: UNDER 30 MINUTER | MEDEL 1 förp (á 150 g) ostronskivling 2 msk olja 1 tsk sesamolja 2 tsk sesamfrön salt och svartpeppar 2 salladslökar Omelett 5 ägg 2 msk vetemjöl ½ dl vatten 1 ½ msk japansk soja 1 tsk malen ingefära 1 msk olja Misomajonnäs 1 dl majonnäs 2 tsk misopasta 1 msk vatten 1. Ansa och riv svampen i strimlor. Stek svampen knaprig i oljan och sesamoljan i en stekpanna. Tillsätt sesamfrö och krydda med salt och peppar. Lägg upp svampen på en tallrik. Servera den stekta ostronskivlingen till en risotto med parmesan. LEIF GRÖNLUND MATKREATÖR, ICA-KÖKET OSTRONSKIVLING × 3 Citronmascarpone till ostronskivling, varför? – Det är för att lätta upp rätten en aning. Ostronskivling är en ordentlig smakbomb, och en sak som är säker är att svamp och fett bär upp varandra. Så den smakrika svampen med den krämiga och friska citronmascarponen blir en otroligt god kombination. Vad serverar du till den stekta ostronskivlingen med vitlök och persilja? – Det här är en riktig smakklassiker när det kommer till svamp. Rätten kan kännas enkel i sitt utförande, och trots att det blir mycket smak kan man äta den till vad man vill! Jag skulle servera den till en risotto med parmesan, eller toppa en pizza bianca. Berätta om den asiatiska omeletten! – Svamp och ägg är väldigt gott tillsammans. Den här omeletten har mycket smak i sig och blir väldigt god när den krispiga och milda salladslöken får ta plats. Jag skulle servera den här till brunch, en lättare lunch eller dela den med en annan person till förrätt. 2. Ansa och strimla salladslöken fint. 3. Omelett: Vispa ihop ägg, mjöl, vatten, soja och ingefära till en jämn smet. 4. Hetta upp oljan i stekpannan. Häll i smeten och stek till en omelett på medelvärme cirka 5 minuter. 5. Misomajonnäs: Blanda majonnäsen med misopastan och vattnet. 6. Toppa omeletten med svamp och salladslök. Ringla misomajonnäs över. Toppa gärna med koriander och rostade sesamfrön! 20 NR 03/2025 MÅNADENS SKÖRD cirka 42 gram grönsaker per portion cirka cirka 37 gram grönsaker per portion 105 gram grönsaker per portion