DMG 1
REPORTAGE z ODLING I BUTIK – Ljuset är det som be
stämmer hela utseendet på plantan. Du kan använda samma frö och samma sorts planta under olika ljus och få olika effekter, säger Natalie de Brun Skantz, Marknadschef på Grönska. – Det är en resiliensfråga, förklarar Natalie. Alltså, det är negativt att vara så beroende av importerad mat som vi är i Sverige. Vi litar på att vi kan få stor del av vår mat [grönsaker] från till exempel södra Europa och Nederländerna. Om det blir torrare och varmare, då kan det bli svårt att producera mat i den skala som de gör, och då sitter vi häruppe i Norr och har egentligen inte utvecklat så mycket matproduktion. Det leder oss in på det väsentliga, alltså fördelarna med att odla på höjden. Det fina med vertikal odling är att det kan vara snustorrt eller två meter snö ute, det går ändå att odla. Varken sol eller regn behövs då man producerar det växterna behöver på artificiellt Notera ljusdiodernas olika kulörer. Blått och rött aktiverar olika ämnen i fotosyntesen. Med olika ljusfrekvenser kan man påverka plantornas utseende och tillväxt. vis. I vattnet har man i en näringslösning, som vi tog upp i reportaget om hydroponi i DMG #2, 2018, och vattnet är återcirkulerande. Den andra viktiga ingrediensen är, som vi var inne på tidigare, belysningen. Man tar fram det bästa och mest anpassade klimatet och har det året om. Grönska har två huvudområden, ett där man fokuserar på storskalig odling och det andra med fokus på odling direkt i butik, vilket är ett nytt område för Grönska. Ett par veckor innan detta nummer av DMG släppts så offentliggjorde Grönska sitt nya projekt. – Vi gör en pilot med Coop, ett projekt som är avgränsat för att testa det här [odling i butik] och se hur det fungerar, säger Natalie. Det är väldigt nytt med att odla i butik. Det finns ett företag i Tyskland och ett i Sydkorea. Det är verkligen inte vanligt. 32 DMG z DEN MODERNA GRÖNYTAN 4 2018 Grönska blir först i Norden med detta, och argumenten för att odla i butik är flera. Förutom de miljömässiga så finns det även en fördel med att nyttja ytor som annars inte används. – Speciellt i matvarubutiker, som brukar ha högt i tak, fortsätter Natalie. Så det går att nyttja utrymmet bättre för att producera mat direkt. Det är dels häftigt för konsumenterna att få se hur det växer upp, men jag tror också att det finns andra värden. Man får en helt annan anknytning, en annan respekt för mat och för plantor. Det blir ett annat sätt att tänka kring mat, då kanske man inte heller slänger mat så slentrianmässigt. PRAKTISKT Systemet är ett odlingsskåp med ett mikroklimat på insidan, som sköts om av personal från Grönska. Varje vecka