S imon Linjamaa är en tjugosexårig jämtlänning so
m fastnat i Stockholm. Han bor på Södermalm och befinner sig i skrivande stund på Villa Brevik på Lidingö där han hjälper till med driften av konferenshotellet. När han inte ägnar sig åt viktigare saker, som jakt och fiske försörjer han sig som restaurangkonsult – rycker in och hjälper restauranger med spetskompetens, bemanning och jobbar även med catering till olika större event. – Men jag åker norrut så fort jag är ledig, berättar han, det går ju flyg. Där väntar de fina jaktmarkerna som han och övriga jaktlaget arrenderar för såväl älg-, fågel- och småviltsjakt. Simon är uppvuxen i Brunflo strax utanför Östersund men gick gymnasiet i Åre. Där finns nämligen en fin restaurangutbildning. Och jobben, de fanns i Stockholm, så det var bara att flytta bopålarna till storstaden. – Men jag drömmer om att bo i Norrland och gå direkt från tomten ut för att utöva mina fritidssysselsättningar. Jag åker upp minst en gång i månaden. Vilken är din bästa jaktupplevelse? – Det var nog när jag sköt min första älg. Jag hade precis fyllt arton och satt på pass vid en basväg. Det stormade och så hörde jag på radion att det var en kraftig oxe på väg mot passet ovanför. Sen blåste det så mycket att jag inte hörde något mer och rätt som det var stod han 25-30 meter framför mig med bredsidan mot mig. Jag var förstås lite skärrad, jag ville ju ha ett bra skott men jag tog det lugnt och så sköt jag. Det har blivit en och annan älg sedan dess, jaktlaget har förmånlig tilldelning med flera älgar per år och snittar ganska bra. Vad använder du för bössa? – En Carl Gustaf .308. Jag är hela tiden sugen på att byta upp mig men har så många intressen att lägga pengarna på. Hur har du tänkt med recepten för JaguarMagasinet? – Det ska vara recept som jägaren själv ska kunna tilllaga, så att man känner sig manad att ställa sig i köket och bjuda in släkt och vänner för att servera en produkt man är stolt över! TEXT: Tina Hjorth Svensson 45 JAGUAR KOCKEN