Smulpaj med sommarens bär och vispad creme fraich
e Bärpaj hör sommaren till! Den här pajen får crunch från solrosfrön och sesamfrön som blandas ner i degen. Toppa med mynta och citronskal och servera med vispad creme fraiche. Ingredienser Port: 8-10 bitar Deg 100 g smör 3 dl vetemjöl (gärna fullkorn) 3 msk rörsocker 3 msk solrosfrön 3 msk vita sesamfrön Creme fraiche 2 dl creme fraiche ½ msk florsocker Fyllning 1 l blandade bär (till exempel blåbär, jordgubbar eller vinbär) 4 msk rörsocker 1 msk potatismjöl Till garnering 1 msk finrivet citronskal Färsk mynta Gör så här: Sätt ugnen på 200°C. Skär smöret i tärningar. Nyp ihop smöret med mjöl, socker, solrosfrön och sesamfrön till en smulig deg. Fyllning: Blanda bären med rörsockret och potatismjölet i en bunke. Häll bären i en smord pajform, ca 24 cm i diameter. Smula över degen. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Vispa crème fraiche och florsocker fluffigt. Garnera med finrivet citronskal och mynta. Fri från ägg men innehåller gluten. Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett och crème fraiche. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Uteslut crème fraiche och bjud istället på mjölkproteinfri glass eller sorbet. Källa: Ica.se 19