Nöjesnytt Helsingborg 1
EN PAINKILLER OCH EN FROZEN JACK, TACK! text: Chr
istel Molin foto: Rost / Christel Molin Jonas Nilsson driver restaurangen och rockbaren Rost i Ängelholm tillsammans med sin bror. Han är kock och konditor med bland annat en andra plats i Dessertmästarna 2015 och total silver i OS 2016 i bagaget. Han har jobbat många år på olika finare krogar, däribland på ett av Dublins finaste femstjärniga hotell Brownes, men ville göra något nytt och tyckte att street food med kvalitetstänk låg i tiden. Så föddes Rost, där Jonas står för matlagningen och det operativa medan hans bror står för baren och servicen. -Jag har tagit med mig tänket från åren på de fina krogarna, vi tar inte några som helst genvägar i vår matlagning, utan allt från bröd, färs, garnityr och tillbehör lagas från grunden. Vi lagar unika burgare med unika smaker inspirerade från hela världen; det kan vara en kantarellburgare med färsk tryffel och riven parmesan eller en burger bendict med nypocherat ägg och bernaisås, elegant men serverat på street food vis. Just detta är det som gör oss unika, säger Jonas. Varje vecka släpps en ny spännande burgare med säsongens råvaror i fokus, hur påverkas det av Corona? Ja, eftersom de haft ett genuint take away koncept från början gör det att det funkar även under Corona. De sittande gästerna i restaurangen har dock blivit färre och de inte har någon barservering. På deras hemsida kan man också läsa att man kan beställa take away via messenger, en lösning som kommit ur önskan att få en bra balans mellan gäster i restaurangen och take away beställningar som ringdes in. I samarbete med företaget Digitalbysweden som utvecklat denna funktion fick de chans att vara med och testa av och utveckla innehåll, en lösning som både var kreativ och praktisk. Supporterkickback systemet gör att 20 minuter efter att kunderna hämtat sin beställning kommer meddelande om att man får bonus på sina köp som man kan använda. Till take away beställningarna har Jonas tagit fram en pralin som kommer med beställningen, idéen föddes ur att han trots allt tävlat i dessert och ville bjuda på något med ”support your local-tänk”, en idé som nästan blivit mer populär än han tänkt. Det unika, kreativa går igenom i allt, Jonas är också fotografen av alla bilder som tas på maten och restaurangen, en bra bild lockar och inspirerar. Framtiden då? Jonas är trots allt en tävlingsmänniska. -Jag har alltid kommit tvåa när jag tävlat i mat tidigare. Nu siktar jag på att vara bäst i Sverige på burgare, säger han med ett leende. Kanske blir det så om Burgerduds rankar dem så som han önskar. Nästa år kommer de lagom till sitt sexårsjubileum att presentera Sveriges 100 bästa burgare 2021. Då hoppas Rost att Burgerduds kommit ner och besökt dem. Rosts kreativa, energifulla och smaksäkra stil går oavsett hem. 44 | nöjesnytt