Nöjesnytt Helsingborg 1
nyårsmeny Även om den stora nyårsfesten blir inst
älld är årets sista dag värd att fira med dina nära & kära. Bjud på en lyxig middag och starta med härligt goda snittar med champagne. SNITTAR TILL CHAMPAGNE 12 st LAXKANAPÉ 2 skivor formbröd 2 msk Arla® färskost naturell 1/2 msk senap 1 msk hackad färsk dill 2 skivor kallrökt lax RÄKKANAPÉ 2 skivor formbröd 2 msk Arla® färskost naturell 1 tsk dijonsenap 1/2 msk gräslök 50 g skalade räkor OSTKANAPÉ 2 skivor formbröd 1 1/2 msk Arla® svenskt smör 1/2 ask krasse 4 skivor lagrad Arla Präst® Rör ihop färskost, senap och dill. Bred på brödskivorna, stansa ut 4 cirklar. Dela laxskivorna på mitten. Lägg på laxskivorna och garnera ev med dill. Blanda färskosten med dijonsenap och gräslök, bred på brödskivorna. Stansa ut 4 cirklar. Lägg på räkorna och garnera ev med gräslök. Klipp ner krassen i smöret, blanda och bred på brödskivorna. Stansa ut 4 cirklar. Lägg på osten och garnera ev med krasse. KRÄMIG JORDÄRTSKOCKSSOPPA 4 port 500 g jordärtskockor 1 msk Arla Köket® Smör- och rapsolja 1/2 tsk salt 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 1 msk Arla® svenskt smör 8 dl vatten 2 tärningar grönsaksbuljong 3 dl Arla Köket® syrad grädde 30% 1 krm svartpeppar 1/2 dl hackad färsk gräslök Sätt ugnen på 175°. Tvätta och skiva en av jordärtskockorna tunt, gärna på mandolin. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper. 48 | nöjesnytt 54 | nöjesnytt Ringla över smör-&rapsolja på skivorna. Rör om och tillaga i mitten av ugnen 8-10 min tills chipsen fått fin färg. Salta. Skala och skär resten av jordärtskockorna i mindre bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i smör i en kastrull. Tillsätt jordärtskockor, vatten och buljongtärningar. Låt koka under lock ca 15 min eller tills jordärtskockorna är mjuka. Mixa soppan slät. Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt grädden. Koka upp och smaka av med peppar. Toppa soppan med chipsen och gräslök. TORSKRYGG MED POCHERAT ÄGG OCH VITVINSSÅS 4 portioner 600 g torskrygg 2 tsk salt VITVINSÅS 3 schalottenlökar 2 1/2 msk Arla® svenskt smör 2 dl vitt vin 3 dl Arla® vispgrädde Salt Saft av en 1/2 citron POCHERADE ÄGG 4 ägg 1 liter vatten 1 tsk atiikssprit 12% 1 tsk salt TILL SERVERING Pressade potatisar 4 ansjovisfileer 3 msk finhackad färsk gräslök Dela fisken i 4 bitar. Salta dem runt om och låt rimma i kyl ca 1 tim. Skala och finhacka löken. Fräs den på svag värme i 1 msk smör utan att den tar färg. Tillsätt vin, buljong och grädde. Koka ihop tills ca 5 dl återstår, ca 1 tim. Sila såsen och häll tillbaka i kastrullen. Smaka av med salt och citronsaft. Vispa eller mixa i resten av smöret precis innan servering. Koka upp vatten, ättiksprit och salt i en kastrull. Sänk värmen så att vattnet bara sjuder. Knäck ett ägg i taget i en kopp och låt det försiktigt glida ner i vattnet. När äggvitan stelnat efter 3-4 min är äggen färdiga. Lyft upp dem med en hålslev. Koka upp ½ dl vatten i en låg, vid panna. Torka av fisken, lägg den i pannan och sjud på svag värme under lock ca 5 min. Koka upp ½ dl vatten i en låg, vid panna. Torka av fisken, lägg den i pannan och sjud på svag värme under lock ca 5 min. TIMJANSTEKT KALV MED SVARTVINBÄRSSKY 4 port 600 g kalvytterfilé 1 tsk salt 1 krm svartpeppar 1 msk rapsolja 1 msk Arla® svenskt smör 10 kvistar färsk timjan 4 vitlöksklyftor ROTFRUKTER 4 persiljerötter 400 g mandelpotatis 1 msk rapsolja 1 tsk salt 2 msk vitt portvin 1 dl Arla® vispgrädde 2 msk hackad färsk persilja SVARTVINBÄRSSKY 2 dl svarta vinbär 1 dl strösocker 1 dl vatten 50 g Arla® svenskt smör Börja med rotfrukterna. Sätt ugnen på 225°. Skrubba och dela rotfrukterna i halvor. Lägg dem på en plåt och häll över olja och salt. Rosta i mitten av ugnen ca 20 min. Sänk ugnstemperaturen till 100°. Salta och peppra köttet och bryn det i olja i en stekpanna så det får färg. Tillsätt smör, timjan och vitlök och fortsätt steka 4-5 min. Ös köttet med smöret. Lyft upp köttet och lägg i en ugnssäker form. Stek färdigt i mitten av ugnen till 56° innertemperatur, ca 20 min. Låt köttet vila i minst 10 min. Lägg rotfrukterna i stekpannan efter kalvköttet utan att skölja ur den, slå på vinet och låt det koka in. Tillsätt grädden och koka upp. Smaka av med salt och strö över persilja. Låt svarta vinbär, vatten och socker koka ihop 5 min. Bryn smöret i en liten kastrull. Blanda smör och vinbärsky. Skär köttet i 2 cm tjocka skivor. Servera med rotfrukter och svartvinbärssky.