Nöjesnytt Helsingborg 1
bubbliga viner Det har aldrig tidigare funnit så
många, och olika mousserande viner att välja bland i systembolagsbutikerna. Många av dessa finns i fasta sortimentet. Det innebär att vinerna är tillgängliga för i princip alla svenska vinkonsumenter. Det var inte många år sedan vi talade om den spanska Cavan eller Frankrikes berömda champagne som bubblarnas mest ädla företrädare. Till fest och jubileum var champagne det självklara valet. Idag är variationen bland de mousserande vinerna nästintill oändlig. Den enkla förklaringen till utvecklingen är att övriga vinvärlden sett vilken enorm succé de traditionella mousserande vinerna åtnjutit, till synes utan konkurrens. Den andra förklaringen är att fler vill dricka mousserande vin men inte nödvändigtvis betala för champagne. Men också för att klimatet ändrats, nya ursprung rycker fram samt att en stor kvalitetshöjning bland de enklare mousserande vinerna skett. Vem hade kunnat tro att lambrusco skulle göra dundrande come-back. Eller att Prosecco skulle skölja som en våg över marknaden. Glöm inte heller de engelska mousserande som i smak kan ge champagne en match, ner på minsta molekylbubbla bokstavligen. Andra spännande mousserande viner är givetvis Crémant, Frankrikes svar på champagne, fast från alla andra ursprung än Champagne. Eller liknande, tysk Sekt som bara är i början av sin framgångsresa. Likaså de utsökta mousserande från Österrike. Eller södra halvklotets vinländer med Sydafrika i spetsen för sin Cap Classique-beteckning som står för mousserande vin enligt den traditionella metoden med en andra jäsning på flaska. Den spanska Cavan har också, enligt mig, ryckt upp sig flera snäpp. Mousserande måste-prova bland ”dom andra’ är de italienska lyxbubblarna från Franciacorta. Deras priser är höga men smak och kvalitet hänger med. Tillverkningsmetod och antalet år det dröjer innan vinet börjar säljas (lagringstid i flaska och i källaren), avgör det mousserande vinets pris. De allra enklaste bubbelvinerna tillverkas ungefär som läskedrycker. Kolsyra sprutas in i drycken. Enkla billiga mousserande viner tillverkas i tank och tappas i butelj, under tryck. Champagne, Sekt, Crémant, Cap Classique och Cava tillverkas med en andra jäsningen i varje flaska, minst 12-15 månader. sekt KUHN RIESLING SEKT BRUT 2016 (90601), Rheingau Tyskland, 229 kr. NYHET. Tillfälligt sortiment. Druvor: Riesling Torr, medelfyllig. Mogen gul frukt av persika och gula päron, en hint av vanilj och choklad. Omdöme: Trevlig. Välgjord och snygg. Betyg: 4+ cava CAVA AURÈLIA BRUT NATURE GRAN RESERVA 2017 (7923), Cava Spanien, 159 kr Här har ni en cava med frisk, äpplig smak med drag av rostat bröd och nötter, ger ett mer moget intryck, en självklart nyanserad smak med bra längd. Toppval bland cavorna! Betyg: 4+ cap classique LA VERNE BLANC DE BLANCS 2016 (77441), Sydafrika, 169 kr Av druvor från ekologisk odling, tillverkad av 100 procent chardonnay enligt ”methode cap classique”. Förebild är vinerna från Champagne. Org de Rac har alltid odlat druvor ekologiskt något huset är välkända för, även internationellt. Härlig gulfruktig smak, inslag av rostat bröd, mandel och frisk syra. Utmärkt till skagenröra eller till räkor med aioli. Betyg: 5 crémant CLOTILDE DAVENNE CRÉMANT DE BOURGOGNE (7725), Frankrike, 150 kr Druvor: 60% pinot noir, 40% chardonnay Torr, medelfyllig, äppelfruktig ren och distinkt, liten mineralton och hint av rostat kaffe.Bra längd, härligt driv och snygg stil passar alla festliga skålar och mingel. Betyg: 4 VINTIPS MED ELKE LJUNG, SOMMELIER OCH REDAKTÖR VINBANKEN.SE 52 | nöjesnytt CRÉMANT DE BOURGOGNE BRUT ROSÉ (7781), Frankrike, 129 kr. Rosé! Druvor: Pinot noir, gamay, chardonnay, aligoté Lättsam, friskt bärig, lätt smak av jordgubb och en touch av mineral. Trevlig och riktigt god för alla som söker rosébubblare. Betyg: 4 champagne JEANMAIRE BRUT (7430), champagne Jeanmaire, 225 kr Druvor: 40% pinot noir, 30% pinot meunier, 30% chardonnay Frisk, äpplig, touch av smör, bröd och nötter. Bra längd. Gärna till mat, som ugnsbakad fisk med beurre blanc. Ärligt val bland de billiga. Betyg: 3+ BOLLINGER R.D. 2004 (76896), Champagne Bollinger, Aÿ, 1 899 kr Druvor: Pinot Noir, Chardonnay Torr, fyllig. Stor, rik och nyanserad. Kompakt, nyanserad, komplex, utsökt nyansering, komplexitet. Frukt, mineral, bröd, nötter och en knivsudd smör. Smakar utsökt, en drömchampagne helt enkelt, att dricka nu eller om många år. Betyg: 5 lambrusco RIUNITE LAMBRUSCO FARFALLE (74543), Italien, 79 kr Druvor: 85% lambrusco, 15% lancelotta Sötkärnig, lättsam körsbärssmak och mörkfruktigt, kryddigt drag med trevlig mousse. Lättdrucket rött bubbel som kan passa till kallskuret, till en bit mat som gräddig pasta eller mingel med baconlindade snittar. Betyg: 3+