Nöjesnytt Växjö 1
Att dricka rosé på sommaren har blivit en nysvens
k tradition som sannerligen slagit fäste. Att det är en blandning av vitt och rött vin är en myt, även om det händer. Urvalet är stort och det kan vara svårt att hitta smultronen, för det finns riktiga bottennapp. SOMMAR ÄR LIKA MED N är jag skulle handla en flaska rosé efter den strålande Kristi himmelfärdshelgen fanns det bara två sorter kvar att välja bland i en jättehylla som i övrigt gapade toktom. Rosévinerna hade helt enkelt gått åt som rosé, eller förlåt smör, i solsken. Och de båda sorterna som återstod var mer eller mindre odrickbara. BILLIGT SÄLLAN GOTT För det är det där med kvalitén… Generellt bör rosévin drickas ungt. Och eftersom det inte kräver någon längre lagring, vilket tar plats och kostar pengar för producenten, kan det därför framställas till en förhållandevis låg kostnad. Och billigt vin är sällan gott. Kollar du på prislistan hamnar de flesta rosévinerna långt under de röda och vita sortimenten. Så min tumregel lyder som vanligt: Betala på bolaget vad du hade varit beredd att betala för ett vin på krogen. PROVA DIG FRAM Smaken på rosé kan variera från rena jordgubbssaften till härligt örtiga och lite småsträva varianter. Färgen likaså - från mormors laxrosa underkläder till dekadent granatskimrande viner. Personligen föredrar jag de ljushyllta varianterna, speciellt dem från Provence. Men det finns verkligen undantag när färgen kan bedra ögat och bjuda på mörkrosa finesser som passar ypperligt till mat. För rosé är inte bara babbel- och balkongvin. Det är ett synnerligen bra alternativ till all sommarmat. Dessutom tål det hetta i maten, vilket annars kan vara lite knepigt. Så välj ditt rosévin med omsorg. Prova dig fram till sommarens favorit. ■ VÄRT ATT VETA TEXT: MIA GAHNE Rosévin tillverkas av blå druvor och får sin färg av själva skalet. Hur pass rosa vinet blir beror på hur länge skalen får komma i kontakt med musten. Antingen låter man skalen ligga och dra med musten, eller också pressar man druvorna varsamt tills man får den färg man vill ha och skyndar sig sedan att avlägsna skalen. Det är bara i undantagsfall man blandar rött och vitt vin för att få fram rosé, till exempel i viss roséchampagne. 3 TIPS ROSÉ 1. PEÑASCAL ROSÉ 2014 (2951), 69 KRONOR. En ständigt återkommande budgetfavorit som jag tycker funkar från år till år. Drivor av bär för pengarna och en perfekt partner för somriga pajer och pizzor, men även till grillat. 2. RÉSERVE DES BERTRANDS (79748), 119 KRONOR. En riktigt härlig premiumrosé från Provence. Skönt balanserad kombination av örter, bär och frukt. Finns tyvärr bara i beställningssortimentet, men väl värd att vänta på. Perfekt till kyckling eller tonfisksallad. 3. ROTARI ROSÉ 2011 (7701), 109 KRONOR. Bubbelrosé är alltid trevligt. Den här är synnerligen prisvärd och en riktig goding till vårens och sommarens bufféer. Torr och fruktig på samma gång. Som gjord för att skåla i. 78 | nöjesnytt