Nollelva 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Ja, vi fick verklig
en den varma och sköna sommar vi längtat efter. Hoppas alla fått lite ledighet och kunnat njuta av bad, mysiga utflykter med god mat och dryck i goda vänners lag. Jag har ägnat en del av sommaren åt svenska viner så det lär säkert dyka upp en del svenska tips här framöver, men den här gången är det England och Österrike som får leverera. Låt er väl smaka! /Text: Liselotte Andersson EXTON PARK – BLANC DE NOIRS Hampshire – England / Art.nr 95524 / 369:Jag har tidigare presenterat några riktigt bra mousserande viner från England, det är ju ett land som verkligen klivit fram i fråga om mousserande vin på senare år. Numera känns de som en respekterad producent av högkvalitativa mousserande viner. Klimat och jordmån har väldigt många likheter med Champagne, dessutom har de flesta odlarna valt samma druvor och tillverkningsmetod så det är lätt att missta sig på ursprung vid en blindprovning. Ojjit el kousa (zucchiniplättar) Tarek Taylors matresa: Tarek Taylor / Bonnier Fakta Du behöver: (4 portioner) Strävhet 1 grön zucchini 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 1 grön chili (spansk peppar) ½ dl hackad färsk persilja 3 ägg 2 msk vetemjöl ½ tsk bikarbonat 1 tsk salt ½ tsk nymalen svartpeppar 2-3 msk smör Till servering Yoghurtsås Nykokt ris Vegetariska plättar som puffar upp fint tack vare bikarbonaten i smeten. Gott till lunch eller på buffébordet Gör så här: 1. Skär zucchinin i mycket små bitar. Skala och riv löken. Skala och pressa vitlöksklyftan. Finhacka chilin. 2. Blanda zucchini, lök, vitlök, chili och persilja i en skål. Tillsätt äggen och vispa ihop lätt. Häll i mjölet, lite i taget, bikarbonat, salt och peppar. Rör samman till en jämn smet. 3. Lägg en klick smör i stekpannan och häll i cirka 1 dl smet. Forma till en jömntjock plätt. När ytan stelnat och undersidan fått fin färg är det dags att vända och steka andra sidan i någon minut. 4. Servera med yoghurtsås och ris. OPPELMAYER – THE ROTROCK FOX ZWEIGELT 2019 / Niederösterreich – Österrike / Art.nr 3158 / 129:Jag vet att de flesta tänker vitt vin när man säger Österrike, men de har en rätt stor rödvinsproduktion som inte ska glömmas bort. Det är väl spännande att testa något man inte är så bekant med och dessa viner är lite annorlunda på flera sätt. Inte lika mycket frukt, kan upplevas som lite stramare och syrligare än de från grannlandet Italien. De är inte så alkoholstinna, men alldeles utmärkta matviner. Vingården Oppelmayer drivs nu av Franz Oppelmayer och hans fru, han tillhör den elfte generationen och han tillträdde som vinmakare redan som 17-åring. Vinet är gjort på Zweigelt som är en relativt ”ung” druva, den korsades fram 1922 och är idag Österrikes mest odlade blå druva. Vinet har jäst på ståltank innan det sedan legat på franska ekfat cirka ett år. Doften är kryddig med örtiga inslag, vi finner nyanser av blåbär och mörka bär. BRINNER FÖR HÅLLBARHET Zeina Mourtada och Paul Svensson är sedan länge favoriter hos svenska folket när det kommer till matlagning och matglädje men de brinner också för hållbarhet. Tillsammans med Naturskyddsföreningen har de därför skapat boken "Middagskompassen" med svar på hur man lagar mat som är bra för planet och miljö samtidigt 12 NOLLELVA som den är riktigt smarrig. Bland bokens ca 80 lättlagade recept kan du hitta allt från en svensk variant på bibimbap till raggmunk och klimatsmart taco. Boken inspirerar till minskat matsvinn och innehåller tips på hur man kan tänka vid matinköp och middagsplanering. (BN) Smaken är medelfyllig med inslag av skuggmoreller och en tydlig fatkaraktär. Serveras till en mustig vitlökspäckad lammstek eller en grillad entrecôte med kryddsmör. Fyllighet Syra Detta vin är en Blanc de Noirs, d v s ett vitt vin tillverkat på enbart blå druvor som pressas mycket försiktigt för att inte druvmusten ska få någon färg av skalen. Här är det 100% Pinot Noir, en elegant druva som vi förstås känner igen från Champagne. Odlingarna i Exton Park har funnits sedan 2003 och de har numera en kvinnlig vinmakare, Corinne Seely, som tagit produkterna till nya höjder. Doften bjuder på friskt äpple, blodgrape och nybakat bröd. Den eleganta, mineraliga smaken med inslag av krusbär, syrligt äpple och en liten insmickrande touch av smultron är ljuvlig. Drick den som lyxig aperitif eller till höstens skaldjur. Sötma Fyllighet Syra Foto: Henrik Nydahl Foto: Bonnier Förlag