Nollelva 1
KROG Jakob Hellman kommer till Flygeln och lirar
den 17/10. Med sig som support har han Mattias Alkberg. Låter som det kan bli en kanonkväll. Spansk afton på Bistron i Hylinge den 25/9. Stor tapasbuffé, pinxos, sangria och dessutom musik från trubadur och ett roligt musikquiz. Tunga toner på Dynamo den 30/9. Då kommer nämligen The Haunted dit och röjer loss. Förband är hemmasönerna Sarea. Sedan 1 september kör Hugo sitt koncept Crazy Monday igen. Då kan man äta och spela bowling till, som de säger, ett helt galet pris. Blueskungen Roffe Wikström är inbokad på Crescendo 20/10. Förhoppningsvis lättar restriktionerna till dess så alla bluesälskare får plats. Egen öl och mat gjord från grunden på Knäppingen Text & Foto: Tobias Pettersson För sex år sedan tog de fyra bröderna Alegria över Knäppingen och förnyade konceptet och lokalen. Och de har många planer för att fortsätta utveckla stället, både vad gäller menyn och olika musikarrangemang. Och inte minst när det gäller att ta fram nya ölsorter, i det egna bryggeriet på övervåningen. N umera är det Alexander och Sebastian som är mest engagerade i Knäppingen, och det är också de som sköter ölbryggandet. – Vi började hemma i köket för elva, tolv år sen ungefär. Vi köpte en bok: “Hur man brygger öl”, och sen köpte vi lite hinkar och slangar och grejer, och så började vi. Vi kokade på spisen hemma i stora kastruller och mäskade i en kylväska och sen jäste vi hinkar i köket, så det luktade gott hemma, berättar Alexander. I Knäppingens kranar finns något för alla, men de pushar såklart sina egna öl mest. – Mer lokalt än så här blir det inte. Den bryggs ju i samma lokaler och vi vill ju främja att göra saker från grunden, och använda bra råvaror och så. Vi har några stående sorter men vi brygger oftast en, två nya sorter varje månad för det ska alltid finnas något nytt på tappkranen när man kommer hit så man kan testa lite nya saker. Vi följer även säsongerna mycket, på sommaren har vi lite fruktigare öl och på vintern brygger vi ofta lite mörkare. 50 NOLLELVA Knäppingen säljer bara sin öl i sin egen restaurang, men de har ändå fullt upp ändå att hinna få tillräckligt mycket. – Vi brygger för fullt nu och måste även brygga på andra bryggerier för att få ihop kvantiteterna. Helst vill vi brygga allt själva men nu tar vi hjälp av två bryggerier i Eskilstuna och Uppsala. Kunderna uppskattar att vi har så många olika sorter och det finns alltid något som passar alla. Fruktiga, beska, humliga, vissa är lite lättare pilsner och lager och andra är mörka och fylliga. Nu går ni över till höstmenyn och ni lanserar hela tiden nya ölsorter. Något annat man inte får missa på Knäppingen i höst? – Ja, jazzklubben Boogaloo kör evenemang på övervåningen en tisdag i månaden med start nu den 9 oktober, säger han och fortsätter; – Då kan man komma hit och dricka välbryggd öl och äta mat gjord från grunden, och få en härlig kväll med glad stämning. Äntligen dags för Linköping Beer Expo igen Efter att ha flyttats fram flera gånger kommer nu Linköping Beer Expo arrangeras i Konsert & Kongress den 23/10. En rad intressanta utställare kommer att vara på plats och ingen ölälskande besökare kommer behöva gå hem därifrån törstig. Beer Expo i Linköping har pågått sedan 2009 och den första mässan lockade cirka 1.500 besökare. Sedan dess har ölmässan vuxit stadigt. Ökningen av både besökare och utställare avspeglar den starka öltrend som funnits under de senaste åren. När mässan startade fanns det bara ett trettiotal svenska mikrobryggerier och sedan dess har den siffran tiodubblats. Det ökande ölintresset märks även på intresset för hembryggning och det förbättrade ölutbudet på pubarna. – Konsten att göra öl har funnits med i många tusen år där de tidigaste spåren från ”avsiktlig” öltillverkning är cirka 6000 år gamla, då i form av avsättningar i lerkrus i nuvarande Iran, berättar arrangören Richard Lindblad. Under tidigt 90-tal fanns knappt 20 bryggerier i Sverige, men efter det senaste decenniets svenska ölboom fanns det förra året 453 stycken, nästan lika många som under glansdagarna i slutet av 1800-talet. Under Beer Expo kommer många av dessa att vara på plats, bland annat ett par lokala bryggerier som Fenix, Nääs och Centralbryggeriet. Och man behöver absolut inte vara någon ölexpert för att trivas på Linköping Beer Expo. Tvärtom kan mässan vara ett bra tillfälle för nybörjaren att lära sig mer om öl. (TP) Fotnot: Mer info hittas på beerexpo.se. Foto: Shutterstock