Nöjesnytt Växjö 1
izakaya moshi I NYA LOKALER Den 17 maj är det gra
nd opening i Izakaya Moshis nya lokaler på Kungsgatan, i det som tidigare har varit Lagerlunden och Miss Voon. Och även om mycket kommer att vara sig likt, är det definitivt en uppdaterad Izakaya-restaurang som kommer att möta gästerna. År 2007 började Sandra Hartman praktisera på Daniel Djurvalls japanska restaurang Moshi Moshi. Fem år senare startade de båda Izakaya Moshi på Södra Järnvägsgatan tillsammans och resten är som man brukar säga historia. Sandra kan knappt själv tro att det är tolv år sedan hon och Daniel slog sina professionella påsar ihop. –Det är helt galet när man tanker på det. Vi har ju hunnit med så himla mycket. På vissa sätt känns det inte alls så länge sedan, men på andra sätt gör det ju det ändå, säger hon och skakar leende på huvudet. Under de här tolv åren har Izakaya Moshi blivit en av Växjös mest välbesökta och välrenommerade restauranger – och nu är det alltså dags för ett nytt spännande kapitel i Sandras och Daniels saga. –Förra året var lite jobbigt, för vi satte vår verksamhet i Jönköping i konkurs. Även om det var helt rätt beslut, var det tufft. Eftere det lade vi fullt fokus på Växjö och det fanns egentligen inte alls med i vår plan att vi skulle flytta, berättar Sandra. Men det som började med hyresförhandlingar av lokalen på Södra Järnvägsgatan ledde snart till kontakt med Elite Stadshotellet och hastigt och lustigt hade Sandra och Daniel skrivit nytt hyreskontrakt på Kungsgatan. –Någonstans kände vi nog att vi hade växt ur de gamla lokalerna, åtminstone hade vi inte möjlighet att växa på det sätt vi ville. Vi har haft en dialog förr med Elite och i samband med hyresförhandlingarna förnyade vi den kontakten, mest för att sondera terrängen. När sedan Miss Voon lade ner öppnade sig den här möjligheten och det är vi jätteglada för, säger Sandra och pausar några sekunder innan hon fortsätter: –Det är så klart väldigt mycket tankar och funderingar inför flytten. Vi har ju ett inarbetat koncept på Söder som vi har byggt upp från grunden. Det fanns ju ingenting där tidigare. Så samtidigt som det har varit roligt har det varit en smula vemodigt under resans gång, men nu när vi landat i det känns det verkligen som rätt beslut. Vi kommer att hamna där vi ska vara. Sandra är noga med att betona att ingenting i Izakayas koncept kommer att förändras, utan att det snarare blir en uppdatering – ett Izakaya Moshi 2.0, som hon kallar det. I och med att de nya lokalerna är så pass stora har man bland annat haft möjlighet att bygga ut köket och skapa möjligheter för att nyttja det på bästa sätt –Vi vill att man ska känna igen sig på Izakaya, även om vi uppdaterar mycket, från möbler, till tyger och porslin. Det var viktigt för oss att bibehålla det öppna köket och att ha bar och kök ihop som tidigare. Därför har vi också en helt ny bar, där kombon mat och dryck ska lysa igenom ännu mer, med till exempel en snacksmeny för bargäster. Det har vi velat satsa på redan tidigare men nu har vi ännu större möjligheter. En riktig matbar, där man även kan boka platser. En stor anledning till Izakayas framgångar är dels att Daniel och Sandra kompletterar varandra otroligt bra, men också att man har lyckats behålla bra personal, menar Sandra. –Vi är ju i en bransch där det brukar vara mycket personalomsättning, hur bra arbetsplatsen än är. Men vi jobbar väldigt mycket för det och det är viktigt för oss att personalen mår bra. Därför var det också viktigt att personalen har fått vara involverade i utformandet av den nya restaurangen. De har verkligen fått tänka fritt och det har varit så värdefullt, så att vi gör Izakaya till ett så bra ställe som möjligt för alla, både arbetsmässigt och upplevelsemässigt. Den 17 maj är det alltså grand opening för “nya” Izakaya Moshi. Innan dess kör man stängning av restaurangen på Södra Järnvägsgatan den 11 maj, med stängningserbjudanden, bartömning och livemusik. Premiären på Kungsgatan är “maxad i bokningar, vilket är skitkul”, som Sandra säger och i samband med öppningen kommer man att presentera en helt ny meny. –Vi har kvar samma koncept, och kommer att bevara det vi vill ha kvar. Dock har vi lite andra möjligheter i det nya köket som vi ska se till att nyttja på bästa sätt; vi har till exempel en grill och riktiga fritöser. För att sammanfatta så blir allting en uppdatering av något vi redan tycker är ett bra koncept och som vi vill ha kvar: det ska vara familjärt, kärleksfullt och smakrikt, avslutar Sandra. I TEXT: OLA KARLSSON 8 | nöjesnytt