Cirkulära Affärer 1
Regenativt lantbruk syftar till att bygga upp mat
jorden över tid, betande djur är då till stor hjälp. byggt upp jorden. Kor och gräs har utvecklats i symbios och båda behöver varandra för att frodas. – Det är inte kon som är problemet utan det är hur vi har förvaltat kon. Att vi har satt den i ett system som är så långt ifrån deras naturliga habitat, säger Kristina Forsberg. I den här typen av jordbruk handlar det egentligen om att göra så lite som möjligt och inte tillsätta något till markerna. Man kan se det som att man skördar solljus och regnvatten. Växterna binder kol från atmosfären och mikroorganismerna i marken hjälper rötterna att ta upp näring från berggrunden. – Tittar man tio år framåt så kommer ju marken kunna ge mer och mer mat eftersom jag använder djuren på ett sätt som successivt hela tiden gör marken bättre. Även om vi ”skördar” kött blir nettot ändå att vi bygger matjord. Det handlar om en grundläggande biologisk förståelse för hur matjord byggs och hur den historiskt har uppkommit. Mycket av den matjord som vi har idag har byggts upp historiskt av stora betande flockar. "KON ÄR INTE PROBLEMET, DET ÄR HUR VI HAR FÖRVALTAT KON" Djuren har betat av det som växer och levererat både dynga och markbearbetning med sina klövar. Sedan har de flyttat vidare till nya områden och producerat mer matjord. När gräset växt upp har flockarna återvänt. – Det har skapat de här svarta mulljordarna som vi nu under några decennier snart har utarmat. Genom att hela tiden plöja, så, ta bort skörden om och om igen tar vi bort näringsämnen och mullämnen. Dessutom handlar traditionellt jordbruk om att en stor del av året förhindra fotosyntesen. Alltså att förhindra att någonting växer. Då får ju liksom inte biologin möjligheten att lagras in i jorden, bar jord ger ju ingen fotosyntes, säger Kristina Forsberg. FOTNOT *mikrobiom Ordet används för att beskriva alla mikroorganismer i en viss miljö. Det kan också användas för att beskriva den sammanlagda arvsmassan hos alla mikroorganismer i en viss miljö. Mikrobiom finns överallt, till exempel i och på människokroppen, på växter, i marken och i haven. #2 2023 Cirkulära Affärer® 17 ‹‹