Cirkulära Affärer 1
C JÄSANDE HINKAR GER BÄTTRE JORDAR Ebba Horn känd
e för varje dag som gick i tillvaron som konsult att hon ville göra något vettigt. Dämpa den där känslan av miljödepression. Svaret blev att ge sig in i mikroorganismernas värld och den japanska fermenteringsmetoden Bokashi. TEXT & FOTO: HENRIK PERSSON ag hade under många år jobbat som konsult och sparat pengar åt andra. Men kände att jag inte gjorde något vettigt. Så jag hade en liten existentiell kris där kände jag att jag verkligen ville göra något, berättar Ebba Horn. J Att bara sortera sina sopor räckte inte riktigt till längre, även om det naturligtvis är viktigt att minska sopmängden. Det behövdes något mer och då lockade Bokashi, där man använder sina matrester till att förbättra jorden och hjälpa växter på traven. – Man hade ju hela tiden lite miljödepression. Men nu känner jag varje dag att jag gör någonting och det stillar lite den där hopplösa känslan. Så för mig har Bokashi varit jätteviktigt och jag märker att många andra också blir lite bitna. Det ger lite daglig glädje. Men produktionsstarten var inte enkel, allt fick göras för hand. Ebba Horn fyllde enlitersflaskor med gödsel och klistrade etiketter. För att få produkterna sålda handlade det om att googla trädgårdshandlare och göra Excel-listor att ringa efter. Dessutom skulle alla produktbeskrivningar översättas och göras begripliga för en vanlig svensk konsument. – Att få det enkelt tror jag är den absolut största utmaningen med att jobba med mikroorganismer. Att förklara det på ett sätt som gör att man begriper.Vad är mikroorganismer? Varför ska jag tillsätta det? En dag var olyckan framme. Ebba Horn var tvungen att snabbt köra sin make till sjukhus och lämna gården. Natten blev kall och en stor del av varulagret frös. – Det var en mardrömsdag. Jag lyfte in varenda låda i bilen och körde dem till ett annat lager. Det var en hemsk stress. Men det visade sig senare att mycket gick att rädda. Mikroorganismer tål ju en del kyla, precis som i naturen. D e bästa dagarna är när kunder hör av sig och berättar om hur de räddat en kär växt med hjälp av produkterna från Agriton. – Det var en kund med en vinranka hon hade haft i 30 år som hade blivit sjuk. När den blev frisk skickade hon bilder vilket var superkul. Att arbeta med mikroorganismer är ingen mirakelkur från en vecka till en annan. Det är många saker som ska samspela för en frisk jord och friska växter. – Det är ju mycket vad produkterna handlar om och det som behövs nu är att bygga långsiktigt. Vi måste tänka mer regenerativt och bygga upp hälsan i våra jordar. För annars kanske vi inte har några matjordar kvar om hundra år, säger Ebba Horn. #2 2023 Cirkulära Affärer® 23 F AKTA AGRITON SVERIGE AB Verksamhet: Generalagent för original EM (Effektiva Mikroorganismer). EMprodukter finns för jord, vatten, växter, djur och människor. Produkterna produceras av EMRO i Japan och EM Agriton NL i Holland. Bokashihinken är den mest kända produkten men företaget saluför runt 100 produkter. Grundat: 2018 Säte: Kungsängen strax norr om Stockholm Ägare: Ebba Horn Anställda: 1 Marknader/kunder: Underleverantör av jordförbättring till företag inom trädgårdsbranschen samt rådgivning till dessa. Omsättning 2022: 4,6 miljoner. Ägarna uppskattar en potential för omsättningen på mellan 10 till 20 miljoner på den svenska marknaden. Cirkulärt mål: Att öka livskraften i matjorden, minska avfallsmängder. Hemsida: agriton.se JORD LIV