Cirkulära Affärer 1
C PIONJÄR MED NY SAMODLING Bonden och entreprenör
en Stefan Schörling satsar fullt ut på regenerativt jordbruk och ny odlingsteknik. Målet är att förändra svenskt jordbruk i grunden och producera ekologisk och glutenfri mat. TEXT & FOTO: HENRIK PERSSON et är på släktgården Hasta gård, med anor från 1700-talet, utanför Arboga som Stefan Schörling och företaget Hasta Food Tech förverkligar konceptet om regenerativa samodlingsmetoder. Gårdens 450 hektar ska bli 3 000 med hjälp av lantbrukarna i trakten. Syftet är att bilda ett cirkulärt självförsörjande system för matproduktion med minimala transporter. För det krävs en anläggning av stora mått. Hasta Food Tech har investerat cirka 10 miljoner kronor i nya maskiner och 40 miljoner kronor i en toppmodern foder- och biogödselanläggning. Här finns också en specialiserad sorterings- och paketeringsanläggning av industriella mått. Stefan Schörling tvekar inte att vara en föregångare. En del av företagets verksamhet handlar om att utveckla och sälja såväl utrustning som system inom ekologiskt jordbruk. Således lät han specialanpassa en onland-plog som plöjer förhållandevis grunt, kring 10 centimeter, med ett redskap som för ner biokol och svampmycel under plogsulan. För att ro runt anläggningen, eller hubben, behövs samarbete med omgivande gårdar och spannmål från runt 3 000 hektar. Det gäller att tänka lite större än den egna gården, menar Stefan Schörling. Konceptet innebär att man som lantbrukare kan hyra in sig och vara med i en ”hubb”. På ett sätt en gammal beprövad svensk modell där lokala lantbrukare delade på en kvarn eller ett mejeri. – Affärsidén är ju att det ska cirkulera i verksamheten. 8 Cirkulära Affärer® #2 2023 D Och då utgår jag från 3 000 hektar, min gård och gårdarna runt omkring. Regionens biomassa ska användas. Vi ska inte använda utländsk insatsvara utan allt ska komma från jordbruket i vår närhet, förklarar Stefan Schörling. Att konventionell odling aldrig kan bli cirkulär insåg Stefan Schörling när han började planera för det nya konceptet. I naturen finns inga exempel på att en enda gröda dominerar eller att jord ligger i öppen dager så som i dagens jordbruk. Dagens jordbruk leder till en lång rad problem. Mikrolivet i jorden dör ut när inget odlas, grödorna drabbas av problem och jorden utarmas. Näringsämnen måste tillföras eftersom naturens egna metoder har störts ut. Stefan Schörling har startat ett helt nytt koncept kring jordbruk och ekologisk odling utifrån generativa principer. För att bruka jorden på ett bra sätt måste flera grödor odlas på marken. Samtidigt. Hirs måste samsas med bondböna och klöver för att ta ett exempel. I stället för att ha tre separata åkrar med var sin gröda ska alla växa tillsammans och hjälpa varandra. Klövern tar upp kväve från marken samtidigt som den har lång växtsäsong och gynnar livet under markytan. Bondbönan och hirsen hjälper varandra genom att de skuggar och stödjer stjälkarna. – När vi tröskar så blir en grön matta av växande klöver kvar på jorden. Maskarna kryper under det här klöverparaplyet. Det blir som en våtzon där under och vi får en biokultur som är levande. Eftersom vi inte har bar jord så överlever många fler maskar, säger Stefan Schörling. JORD LIV