Nolltretton 1
MAT & DRYCK DÖNER – med Berlinerprofil vid Trädgå
rdstorget Sanharib Shlimon, eller ”Sanno” som han kallas, jobbar inom byggbranschen men har nu även startat och driver Berlin Döner i Linköping. Restaurangen, som öppnade för tre månader sedan vid Trädgårdstorget, erbjuder döner med Berlinerprofil och har redan blivit väl välkommen bland Linköpingsborna. Text: Camilla Larsson Foto: Mats Nilsson D et är Sanno, tillsammans med sin kusin Josef Lazar, som ligger bakom konceptet. Deras tanke är att Berlin Döner ska bli en restaurangkedja och kusinerna har redan planer på att öppna restaurang såväl i Mjölby, Norrköping som i Jönköping inom en snar framtid. – Vi har planerat Berlin Döner i sju år så hela restaurangkonceptet är verkligen noga genomtänkt. Det känns riktigt roligt att äntligen vara igång, säger Sanno. HAR SITT URSPRUNG FRÅN TYSKLAND Konceptet döner i dess moderna tappning utvecklades i Tyskland under 70-talet och är grillat kött på stora spett som står vertikalt. Köttet på spetten kan vara både karré (gyros), nötkött, kyckling och kalv. Det skivas sedan med speciella verktyg och serveras ofta tillsammans med bröd. – På vår restaurang erbjuder vi tre olika spett – ett med karré, ett med kyckling och ett med kalv. Vi gör alla spett själva och de är alltid dagsfärska. Hög kvalitet är något som genomsyrar hela verksamheten och vi serverar varken halv- eller helfabrikat. Även bröd samt såser tillverkar vi själva. Vi erbjuder även vegetariska och veganska alternativ, säger han och fortsätter: – Förutom hög kvalitet på maten har vi också gått all-in på designen. Vi vill skapa samma känsla som du finner på döner-ställena i Tyskland och anlitade därför en av de vassaste arkitekterna i Tyskland för att hjälpa oss med inredningen. Trots att det är en tuff period för restaurangerna i och med den rådande coronapandemin har Berlin Döner fått ett bra välkomnande i Linköping. – Våra gäster gillar både maten och konceptet så det känns riktigt bra och vi är väldigt nöjda med starten, avslutar Sanno. Vad finns det för framtidsplaner för Berlin Döner i Linköping? – Hittills har vi bara mjukstartat så vi kommer under året att utveckla konceptet ännu mer. Just nu jobbar vi med att utöka menyn samt digitalisera mer för att det ska bli ännu enklare för våra gäster att beställa maten. Varför ska man besöka Berlin Döner? – För att vi har hög kvalitet både på mat, service och hygien. Vi jobbar stenhårt varje dag med målet att vi ska vara det självklara valet i Linköping om man är sugen på döner. Vad får man inte missa om man besöker er? – Svårt att välja ut något eftersom allt är bra, men har man inte ätit döner med kalvkött borde man börja med att testa det. 18 NOLLTRETTON Prenumerera på vår digitala tidning! Läs mer på Nolltretton.se