Nolltretton 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Nu har restriktione
rna lättats och vi kan umgås igen. Självklart på ett förståndigt sätt, men vi kan ändå återgå till ett något så när normalt läge. Där kommer förstås möjligheten att ses och äta eller kanske prova vin tillsammans igen äntligen tillbaka. Det är redan mörkt och murrigt omkring oss på eftermiddagar och tidiga kvällar så nu får vi pigga upp oss med ett härligt sprudlande vin från Tyskland, men även ett maffigt rött vin från Priorat. /Text: Liselotte Andersson KLUMPP - RIESLING SEKT BRUT 2018 / Baden – Tyskland / art.nr 7956 / 149:Här kommer ett snustorrt vin från Tyskland gjort på 100 % Riesling, sockerhalten är så låg som 0,8 g/100 ml. Vinet produceras av Weingut Klumpp i Baden som ligger i sydvästra Tyskland. Vingården är relativt ung, den grundades i mitten av 1980-talet och har sedan 1996 ekologisk certifiering. Vinet är tillverkat enligt traditionella metoden med 18 månader på sin jästfällning under den andra jäsningen. Många tänker nog ännu på tyska viner som halvtorra och detta är ett exempel långt därifrån, torrt, krispigt och friskt med hög syra. Jordärtskockssoppa med picklat och chips Middagskompassen: Zeina Mourtada & Paul Svensson/Bonnier Fakta Du behöver: (4-6 portioner) SOPPA 6 stora alt. 10 små jordärtskockor 1 gul lök 8 dl grönsaksbuljong 2 dl vitt vin 4 dl vispgrädde salt 3 msk kallpressad rapsolja att ringla över Många säger att de undviker jordärtskocka för att den är så jobbig att skala. Men det är just det som är felet! Den ska inte skalas. Här är ett recept på hel jordärtskocka, och på köpet får ni dubbelt så mycket smak. / Paul Gör så här: SERVERA TILL Potatischips, neutrala. Någon god kryddblandning, t ex biryani, ras eller hanout eller berbere. PICKLAD SVAMP OCH POTATIS 8 små färskpotatisar 1 dl ättikssprit, 12% 2 dl strösocker 3 dl vatten 1 msk tärnad färsk ingefära 10 shiitakesvampar 1. Skrubba jordärtskockorna noga och skär dem sedan i grova bitar. Skär löken i klyftor. 2. Blanda buljong, vin och lök i en kastrull och koka upp. Lägg i skockorna och koka dem i 10-15 minuter, eller tills de har blivit mjuka. Tillsätt grädde och mixa soppan slät i blender. Smaka av med salt. 3. Skrubba potatisen och skär den i klyftor. Koka klyftorna i lättsaltat vatten tills de har blivit mjuka. Häll av vattnet. Koka upp ättikssprit, socker, vatten och ingefära och ta av från plattan. Skär svampen i bitar och lägg ner den i lagen tillsammans med potatisen. 4. Smaksätt chipsen med kryddblandningen. 5. Värm eventuellt på soppan och häll upp den i skålar. Ringla rapsolja över och servera med picklat och chips. En glödhet utmaning för tuffingar sås som får vanlig chilisås att framstå som en sås för amatörer. Därefter ska man sitta i fem minuter utan att äta eller dricka något, samtidigt som strupen skriker efter något att svalka sig med. När kroppen utsätts för extrem hetta hamnar den lite i chocktillstånd – man svettas, tårarna rinner och man börjar Brukar du och dina kompisar tävla om vem som är tuffast i gänget? För att få svar på den frågan en gång för alla erbjuder nu Texas Longhorn i Linköping en utmaning som endast den mest hårdhudade klarar av. ”Texas Tornado Wing Challenge” kallas den nya, glödheta utmaningen på Texas Longhorn som går ut på att man ska äta 18 NOLLTRETTON åtta stycken riktigt heta kycklingvingar under fyra minuter. Kycklingvingarna friteras först för att sedan slungas i en superhet kippa efter luft. Med ”Texas Tornado Wing Challenge” får man ta del av denna “trivsamma” upplevelse för 199 kronor. Klarar man av utmaningen får man en T-shirt som man kan bära med högt huvud, men klarar man inte utmaningen får man ändå ett minne som sent kommer att glömmas. Vågar du och dina kompisar delta i denna utmaning? I så fall är det bara att besöka Texas Longhorn och beställa in lite heta vingar. (JN) Fyllighet Strävhet Syra CLOS MUSTARDO 2018 / Priorat – Spanien / art.nr 2729 / 199:Priorat är ett av mina favoritområden i Spanien, det är ett relativt litet område som ligger inkapslat mellan berg och kullar på varierade höjder. Landskapet gör att det inte är helt enkelt att odla vinrankor här, det kräver handplockning och mycket manuellt arbete på de olika höjderna och terrasserna vilket ofta resulterar i lite lägre skördeuttag och förstås också högre priser. Vintillverkning har funnits i området sedan många hundra år men man fick högsta klassificering DOCa först under 2000-talet. Här har naturen verkligen skapat ett mikroklimat som ger unika och kraftfulla viner. Clos Mustardo är ett ursprungstypiskt vin gjort på nästan 60 % Grenache och resterande druvor är Merlot och Cabernet Sauvignon, en rätt vanlig blend för området. Vinet bjuder på en mörk och härlig färg, tydlig fatkaraktär med en aning rök av dess dryga ett år på franska ekfat, mörka skuggmoreller, plommon och kaffe dyker upp i både doft och smak. Ett maffigt vin till höstens kötträtter av nöt eller kanske en älgstek med gräddig sås eller vitlöksdoftande potatisgratäng. Klumpp Riesling Sekt Brut bjuder på friska toner av citrus, syrliga äpplen, päron men även en släng av exotisk frukt som melon och mango och det finns en tydlig mineralitet. Ett utmärkt vin att bjuda på som drink före maten eller till plockrätter med fisk, skaldjur, charkuterier och ostar. Fyllighet Fyllighet Syra Foto: Henrik Nydahl Foto: Privat