Nolltretton 1
KROG KROGKRÖNIKA MISSA INTE Text: Tobias Petterss
on Illustration: Shutterstock grannstaden och höj kraven Hur kan Linköpings restaurangutbud ligga så långt efter Norrköping? Det är dags att Linköpingsborna sätter sig på pendeln till grannstaden och lär sig ett och annat. Och börjar ställa krav på krögarna i hemstaden. Att Norrköping ligger en nivå över Linköping när det gäller restauranger är ingen nyhet, så har det varit i minst ett decennium. Rimligtvis borde det vara tvärtom. Linköping har 20.000 fler invånare, vilket motsvarar en medelstor svensk kommun, men ändå är det Norrköping som kickar rumpa med grannstaden. Kan det bero på städernas bakgrund där Norrköping dels har varit mer öppen för influenser utifrån och dels har en historisk självbild som storstad? Jag vet inte, men att det finns en tydlig skillnad står klart. En del har Norrköping restaurangkoncernen Östgöta Kök att tacka för. De håller uppe nivån genom sina restauranger Arv, Härlig Pasta, Burgers & Bangers och flaggskeppet GiN. Men Östgöta Kök finns även i Linköping, så det kan inte vara hela förklaringen. För i Norrköping finns så många andra som gör bra jobb: Asken, Knäppingen, Lamp Hotel, Urbane Goat och Enoteket för att nämna några stycken. Ja, det finns enkla pizzerior även i Norrköping och det finns ett och annat bra ställe i Linköping, men bredden på toppen är betydligt större i Norrköping. Linköping har några erkänt bra ställen: Jord, Dahlboms, Stångs Magasin, men det är inte bara nivån på matlagning det handlar om. En bra krogstad utmärks av saker som variation, engagemang och miljö och i Linköping premieras av någon anledning likriktning och medelmåttighet. Det är på dessa ställen Linköpingsborna packar ihop sig, när de istället borde gynna mer personliga restauranger som De Klomp, Funky Corks, Gallo och Backen. Det går inte att skylla på att Norrköping har Strömmen och häftiga gamla lokaler. Linköping har Stångån och mysiga miljöer som Malt & Humle och Tannefors slussar. Linköpingsborna borde kanske lyfta blicken och åka på studieresa till Norrköping. Där finns mycket att lära sig oavsett inriktning. Alkemisten har landets största utbud av gin- och tonic-sorter, Meat On A Stick har lyft kebaben från flottig snabbmat till kvalitetsprodukt och vill man ha stil och elegans så kan man besöka Tullhuset. Sen kan man åka tillbaka till Linköping och börja ställa högre krav på sina lokala krögare. Det vore på tiden. Marcus Högberg fixar till hamburgermålet Text & Foto: Benny Nilsson Många känner igen Marcus Högberg som puckmotare i kassen när LHC spelar i SHL, men nu har han även gästspelat på restaurangen Flott där han tagit fram en alldeles egen hamburgare som kommer att finnas på deras meny under en begränsad tid. I samband med att du testar hans burgare är du också med och stöttar LHC, då en del av summan du betalar går till föreningen. Marcus flyttade till Linköping från Örebro då han började på hockeygymnasiet vid Anders Ljungstedts Gymnasium som femtonåring. Han debuterade sedan i LHC:s a-lag som sjuttonåring och sedan gick färden till Mora i tre år innan han återvände till LHC. Där spelade han i tre år innan färden gick vidare mot NHL där det blev totalt 43 matcher i NHL innan han valde att flytta tillbaka till Linköping och LHC igen. – Det är kul att vara tillbaka igen och även om resultaten varit mot oss i starten av säsongen så har vi en god stämning i laget och ett starkt förtroende för varandra i laget och vårt spelsystem. Så det kommer nog bara bli bättre, det är ofta små marginaler mellan framgång och misslyckande, säger han. Men skulle han en dag lägga plocken på hyllan, så kanske det finns en framtid inom restaurangbranschen, i alla fall har han provat på att skapa en hamburgare med bravur. – Marcus har låtit köttet vara stjärnan i burgaren, vilket jag tycker är bra och något jag själv uppskattar, säger Fredrik Haglind som driver Flott och ser fram emot att ha fler gästspel i restaurangen. Jag frågar Marcus vad han tycker kännetecknar en bra burgare? – Den ska innehålla mycket nötkött av god kvalité. Det är det viktigaste, sedan vill jag ha den enkel utan några konstigheter med rena smaker. Vad innehåller din egen burgare? – Det är en smashed double burger med ett gott bröd från Östgöta Kök. Det kombineras med fräsch sallad, silverlök, rostad lök, dubbel ost och chipotlemajonnäs… smarrigt! Varför ska man avnjuta din burgare? – Förutom att du får avnjuta stans godaste hamburgare, är du med och stöttar stadens bästa lag, avslutar han med ett leende. NOLLTRETTON 35 Lär av