019 1
PROFILEN TEXT OCH FOTO: CAMILLA JOHANSSON KRYDDOR
NA STÅR I CENTRUM FÖR MARGARETA ROSENGREN M at ska vara både vacker och god, dofta gott och gärna också göra gott. Det har länge varit ledstjärnan för Margareta Rosengren, och präglar det hon gör. Dofter har alltid betytt mycket för Margareta. Hennes farfar drev ett apotek där det bland annat doftade lavendel och hennes farmor hade ett litet orangeri där hon bland annat fick vara med och mala kardemumma. – Jag tror inte jag kunde äta något när jag var liten utan att först lukta på det. När jag sedan fick en egen trädgård så kändes det som en otrolig rikedom att kunna odla olika kryddor, bara det att lukta på färsk oregano, säger hon. Det var så det började, med att sälja kryddor ute på marknader, och sedan som innehavare av en kryddbod ute i Karlslund där Claes Rosenberg, bror till den före detta kommunbiologen Mats Rosenberg, hade anlagt trädgårdar som också innefattade kryddgårdar. Rosengrens Skafferi i Karlslund knoppade sedan av sig 1999 till att även innefatta Cajsa Wargs Matbod i Wadköping. – På 1970-talet reste jag under en period som backpacker – ett begrepp som väl egentligen inte fanns då – i Marocko, och där var det ju också enormt mycket dofter, kryddor, grönsaker, frukt och nötter, berättar Margareta Rosengren. Det är också från 70-talet hon fått med sig den vegetariska kosthållning som hon vigt sitt liv åt att sprida vidare via kurser och utbildningar. 2010 var Örebro Läns Museum intresserad av att hitta någon som kunde driva en restaurang i deras lokaler och dåvarande administrative chefen Lars Norling tog en promenad över Engelbrektsgatan och frågade Margareta om hon kunde tänka sig att vara denna person. – Det var helt nytt för mig, jag är ju egentligen pedagog i grund och botten, och är en varm anhängare av folkbildning, vilket jag ägnat mig åt med mina kurser. Jag hade aldrig drivit en restaurang. Men hon är ingalunda den som bangar för nya utmaningar och 2011 slog Rosengrens Skafferi upp dörrarna till en ny restaurang i atriumet. Villkoret hade varit att hon skulle kunna fortsätta att sälja ett urval av de produkter hon haft i butiken och att hon skulle kunna fortsätta med kurser och utbildningar. Buffén som hon och hennes personal erbjöd kom att bli mycket populär och hon märkte under åren att människor som inte vanligtvis åt vegetariskt kom tillbaka som stamgäster. – I vår matlagning använder vi alltid mycket kryddor. Jag tror att folk tycker om det. Någon gång kanske någon tyckte att det var för starkt, men jag tror att många vill att det ska vara smak på maten. Vi köpte våra kryddor från ett litet ställe som heter ”Krulliga Hästens Krydderi” och det handlar om att jag inte tycker om stordrift. Jag tycker om det småskaliga och personliga, och jag tror att de som arbetar gör ett bättre arbete och känner ett större ansvar inom småskaliga verksamheter. Sedan är det ju avsevärt mycket bättre för miljön också, konstaterar Margareta Rosengren. I mars nästa år är det dags för Rosengrens Skafferi att göra en nystart. I samarbete med Örebro Läns Teater intar man restaurangdelen i Gamla Teatern, där man både kommer att servera pausmat när det är teaterföreställningar och återgå till att servera de lunchbuffér som gjort restaurangen så populär. – Det känns otroligt roligt! Nu när jag har två medarbetare och delägare kan vi ta Rosengrens Skafferi till nya nivåer. Jag vill att det ska bli en kulturell mötesplats. Teater berör, och det vore kul att ha diskussioner kring olika teman. Mat och diskussion hör ihop. De två medarbetarna är Åsa Sundholm med bakgrund som kostchef inom kommunen som kommer att vara kökschef på Rosengrens Skafferi och Holly Linton, som egentligen kommer från teatervärlden men också är den som startade soppluncherna på Livin Hotel. – Vi har också planer på att hålla utbildningar för kockar i vegetarisk matlagning. Det är svårt att hitta kockar överhuvudtaget, och vegetariska kockar är nästan omöjligt, avslutar Margareta Rosengren. 30 NOLLNITTON