019 1
DRYCK TEXT: PETER STEEN-CHRISTENSEN OCH PÄR STRÖM
BERG Vin på fat Nu handlar det inte om fatlagrade viner i klassisk bemärkning utan snarare vinare på fat som kan serveras på tapp i barer och restauranger. Med KeyKeg och flera kvalitetsviner vill Ida Sundqvist på Dryckesbutiken komma från det dåliga ryktet om vin på tapp. Flera naturvinsproducenter och hög vinkvalitet har redan fått många kreddiga barer och restauranger att bli nyfikna. Just nu finns KeyKeg bland annat på ZamenVinboktips Johan Franco Cereceda är en Sveriges ledande vinskribenter och expert på spanska viner. Han har skrivit den här boken därför att den behövs. Spanien är ett gigantiskt vinland och vi i Sverige har alltid älskat spanska viner, från Rioja på 1990-talet fram till sherry och vita viner från Galicien idag. Samtidigt har vi saknat en bok om Spaniens viner. Det gör vi inte längre. Varför en bok om Spanien? – Jag har mycket kunskap om landet och hade en idé om att det vore kul att sammanfatta åtminstone en del. Jag har jobbat med spanska viner i flera decennier, sett hur landet gått från traditionellt till modernt och mött massor av spännande vinpersonligheter. Det ville jag förmedla. När föddes idén och hur lång tid har du jobbat med den? – Idén föddes för några år sedan, jag såg att det saknades bra vinlitteratur om Spanien, i synnerhet på svenska. Sedan har det varit enormt kul att jobba med boken. Vad kan vi som läsare förvänta oss av boken? – Perspektivet är brett, hellre inkluderande, inte minst med tanke på att det är den första vinbok om spanska viner som skrivits i Sverige. Jag ville också ha utrymme för fördjupning och eftersom jag är skribent, ville jag ha mycket text. Det är en bok att läsa, inte bläddra i..PS Boken VINO! finns på Adlibris (264 kr), Bokus (235 kr) och Akademibokhandeln (349 kr) hof, Imo-Bo och Bar Centro i Göteborg, Far i Hatten, Riket, Söderberg & Sara och Bishops Savoy i Malmö, Grand i Lund, Landbron i Karlskrona och Stelor på Gotland. I Stockholm är det än så länge bara Växthuset, 19 glas och Paradiso som hakat på trenden. Ofrånkomligt är att denna disponibla KeyKeg också är en stark konkurrent, rent miljömässigt, till flaskor på festivaler och stora evenemang. – Det bubblar ute i landet, och målet är att vi ska se det här på många fler ställen, festivaler och andra festligheter där det går åt stora mängder, säger Ida Sundqvist och fortsätter: – Man kan också privatimportera ett fat, perfekt att ha hemma, hållbarheten gör det till den perfekta hushållsattiraljen. Operakällaren Cuvée Operakällaren har precis lanserat sin ”egen” Grand Cruchampagne ”Cuvée Operakällaren”. Det är resultatet av ett samarbete med champagnehuset André Jacquart i södra Champagne. Cuvée Operakällaren är producerat på 100 procent Grand Cru chardonnay som växt på 45-åriga vinstockar. Druvorna har handplockats och pressats genom traditionella coquartpressar innan drycken lagrats sju till åtta månader på ekfat från Puligny-Montrachet och Meursault. Därefter har champagnen legat på jästfällning i källare i fyra år. Lanseringen av de totalt 5 000 flaskorna skedde under september månad och är den andra i ordningen som tagits fram tillsammans med det familjeägda champagnehuset André Jacquart. PSC 40 NOLLNITTON BILD: PRIVAT BILD: ELENA BAZU