Omtanke 1
RECEPT Het mat för kalla dagar Sverige slår både
köld- och snörekord i år och då kan det vara skönt att värma kroppen med god och/eller heta mat. Recepten kommer från arla.se. Mannapannkaka med blåbär Heta räkor med ris För fyra personer 600 g vannameiräkor (MSC- och ASC-märkta) 3 dl jasminris 2 pak choi à 200 g 2 tsk salt 3 dl Arla Köket® syrad grädde 30% 1 msk srirachasås 2 msk Arla Köket® Smör-&rapsolja Tina räkorna och torka av dem med hushållspapper. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Finstrimla den gröna toppen på pak choi till garnering. Halvera och stek resten i smör-&rapsolja ca 3 min. Salta. Bryn räkorna runt om i omgångar i en het stekpanna. Salta. Lägg tillbaka alla räkorna, häll på syrad grädde och srirachasås. Låt puttra ihop ca 2 min tills räkorna är precis genomkokta. Toppa med strimlad pak choi. Servera med ris och stekt pak choi. 60 | www.ssil.se 8 dl Arla® mjölk 1½ dl mannagryn ½ tsk salt 2 uppvispade ägg 2 msk strösocker rivet skal av 1 citron 2 tsk florsocker Vaniljblåbär: 2½ dl Arla Köket® vaniljvisp 3 dl blåbär Sätt ugnen på 200°. Smörj en ugnssäker form, ca 22 cm i diameter och bröa med mannagryn. Koka upp mjölken i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Vispa ner mannagryn och salt. Koka under omrörning på svag värme ca 4 min. Ta kastrullen från värmen igen. Rör ner ägg, socker och citronskal. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt svalna och pudra över florsocker. Vispa vaniljvispen och blanda med blåbär, spar några till garnering. Servera mannapannkakan ljummen med vaniljblåbär.