Nolltretton 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Våren är på intågan
de och det är tid att ta fram grillen hemma i trädgården eller gå ut på stan och besöka någon av uteserveringarna. Våren för mig är dels rosétider, dels härliga bra viner till det grillade. Rosé är en storsäljare på Systembolaget och det finns många bra roséviner, både stillviner och bubbliga. När det gäller röda viner till grillat så tycker jag att det är bäst med smakrika viner och nedan finner ni tips på både bra roséviner och ett schysst rött vin. /Text: Peter Lannesand M DE MINUTY – ROSÉ, 2020/Frankrike, Provence, Côtes de Provenc/ Art.nr 2590 / 145:Första rosétipset är detta vin från Provence, i denna region gör man nästa alla viner som rosé och de ljusa kommer härifrån. Druvorna cinsault, grenache, syrah ger vinet en smak av smultron, vinbär och lite blodgrape, med en skön örtighet i slutet. Ett tips att även prova deras prestige rosé (art.nr 79353) för 169:-. Sötma Fyllighet Syra Majssoppa med jalapenos Lunch Hemma: Cina Risberg / Ordfront ~ FERRARI – ROSÉ Italien / Trentino-Alto Adige, Trento /Art.nr 76293 (endast beställningssortmentet) /179:Du behöver: (1 portion) 1/2 gul lök eller purjo 1 potatis 1 liten burk majs (160 g) 1/2 tärning hönsbuljong ca 3 dl vatten 50 g fetaost 1 jalapeno olivolja till stekning salt och svartpeppar "Om du hade varit på en finrestaurang hade de silat bort majsskalen från den här soppan, men det är finlir man inte ägnar sig åt på en lunchrast. Lite fibrer har ingen dött av, och smaken är precis lika god. Ju längre soppan kokar, desto mindre tuggmotstånd såklart. Majs är sött, därför passar det med något salt och hett som bryter av till den här soppan." Gör så här: 1. Hetta upp olivolja i en kastrull som rymmer 1,5 liter. 2. Skär löken i grova bitar och stek i oljan på medelvärme tills den är genomskinlig. Skala och tärna potatisen. 3. Lägg potatis och majs i kastrullen. Tillsätt buljongtärningen och cirka 3 deciliter vatten. Nu kan det koka upp till 30 minuter, men minst 10 minuter behövs. Behåll locket på. 4. Under tiden, smula fetaosten och skiva jalapenon tunt. 5. Kolla så att potatisen är mjuk innan du tar av soppan från spisen Mixa med en mixerstav direkt i kastrullen. Smaka av med salt och peppar. Variera: Om du inte har fetaost, ta något annat salt och kryddigt. En bit stark korv till exempel. Hela Östergötland spirar i maj Östgötadagarna i september har blivit ett populärt evenemang där mängder av östgötar beger sig ut på landsbygden och besöker lokala producenter och småskaliga verksamheter. Nu kompletteras det med vårevenemanget Östergötland spirar. Efter att pandemin satt käppar i hjulet för lanseringen av Östergötland spirar blir det nu äntligen premiär den 14-15 maj. Östergötland Spirar är ett nytt arrangemang i den närproducerade matens och landsbygdens tecken. Östgötadagarna på hösten är sedan länge ett inarbetat koncept och ett naturligt steg i utvecklingen har varit att skapa ytterligare ett evenemang på våren för att lyfta säsongens primörer och aktiviteter. Målet har varit att marknadsföra hela Östergötland under samma tak för att öka försäljningen av lokala produkter under hela året. Upplägget kan liknas vid Östgötada14 NOLLTRETTON garnas men här vill man lyfta vårens läckerheter, som äppelblom, primörer, trädgårdar som spirar och nyfödda djur. Allt som sås och spirar under Östergötland Spirar i maj evenemangen bland skördas sen under Östgötadagarna som alltid är första helgen i september. Bland hittas annat Sparrishelg på Billbäcks & Villa Flora i Svärtinge, Gårdsförsäljning av lokalodlade perenner på Alsätters trädgårdar utanför Söderköping och nybakat fika på Boställets vedugnsbageri utanför Linköping. För fullständigt program, besök: ostgotadagarna.se (TP) Ferrari, som många av er känner till, har gjort bubbelvin i Italien sedan 1902 och kan jämföras med många champagner, har nu kommit med en nyhet på Rosé. Rosén har en bra doft av jordgubbe, körsbär och smultron. Smaken är torr, frisk och har inslag av smultron, körsbär och blodgrape. NOBLE VINES 667 – PINOT NOIR 2019/USA, Kalifornien /Art.nr 6611 / 125 :En pinot noir för 125 kronor, detta är ett riktigt fynd. Druvan pinot noir är kanske en av de mest svårodlade druvorna och gör man det i rätt område så blir dom fantastiska. Detta ekfatslagrade vin doftar ljuvligt av lätt parfym och en ton av bärighet. När man smakar det så känner man ekfaten, röda bär med en bra syra och en viss pepprighet, så som det skall vara i en pinot noir. Strävhet Fyllighet Syra Foto: Henrik Nydahl Foton: Shutterstock