NG Gbg 1
GINSPIRATION Har du alltid drömt om att göra din
egen gin? Ginkällan är ett nytt koncept där du kan skräddarsy din egen gin, välja kryddor och örter, skruva upp och ned på mängden, styra temperaturen och lägga din touch på etiketten. TEXT: PETER STEEN-CHRISTENSEN S vensken. Flockdjur, men programmerade till att hålla sig ajour, ta till sig och göra något av det. Kommer en ny trend svepande över de industrialiserade länderna så kan man räkna med att svensken, ifall trenden anses intressant och hållbar, anammar det med hull och hår. Förmodligen dras det ett steg längre, förmodligen förfinas resultatet. Ginvågen som kom på 2010-talet är ett case in point. Svenskarna har inte bara anammat det, vi producerar idag världens mest prisbelönta produkt, vi kanske inte är bland de absolut största konsumenterna men det vi dricker väljer vi med omsorg. Vi har förmodligen bättre koll på utbudet än vad de flesta har. Vi är beresta, upplysta och nyfikna. Och vi nöjer oss sällan med något annat än det bästa. VAD VI SÅKLART gör är att skapa vår egen gin. Idag listas en bit över 50 svenska ginproducenter i Systembolagets katalog. Några bättre än andra såklart, men det är en genomgående hög kvalitet och några specifika toppar. Men vill man slå sig in på ginspåret idag så är man inte längre först. Man kanske skulle kunna bli bäst, men det är ju samtidigt svårt att nå ut i den rådande, och närapå mördande, konkurrensen. Men man kan fortfarande ha en ganska banbrytande affärsidé inom ginsegmentet även om man inte längre är först, eller ens bäst. Ginkällan, ett koncept som sjösätts här under maj månad är ett exempel på det. 40 NÖJESGUIDEN | NR 5, 2021 Ginkällan erbjuder dig som kund att skräddarsy din egen gin, de låter kunden välja och vraka bland en mängd olika ingredienser, kryddor och “botanicals”, som du kan skruva upp och ned på när du vill finjustera ditt recept. Ginnörden Ted Phol är en av dem som ligger bakom konceptet, och hans idé är att alla ska ha möjlighet att skapa vad som är världens bästa gin, just för dem. Medan de ligger startklara med en kapacitet som ligger på120 liter gin per dygn fångade vi Ted för att låta honom förklara lite mer om vad och varför. Det finns en otrolig mängd svenska ginproducenter nu, kan du berätta varför du inte ville bli ytterligare en i raden och hur du kom fram till ert upplägg? – För att starta ett destilleri behöver du ha en väldigt stark vision om vad du vill uppnå och en bra plan för hur du skall förverkliga den. Från början var vår vision att skapa ett destilleri där restauranger och barer kunde beställa sin helt egen gin som vi destillerade och buteljerade åt dem i små volymer. När vi knådat lite på denna idé, insåg vi att vi skulle kunna ta den ett par steg längre. Det hela slutade med att vi kom fram till att vi ville skapa ett destilleri där vem som helst som gillar gin kan destillera sin helt egen gin och få den levererad direkt hem till dörren. Detta kräver naturligtvis en massa tillstånd och maskiner, vilket vi redan hade. Det som saknades var en plattform för att styra våra destillatorer via webben samt ett intuitivt gränssnitt för att välja rätt mängd örter/kryddor för den gin man vill destillera. Detta har vi nu jobbat med sedan en tid tillbaka och vi räknar med att kunna öppna upp för våra första kunder i början av maj. Tyvärr tar allt längre tid än vad man vill då vi från början hade planerat att slå upp våra portar redan i början av mars. Finns det liknande verksamheter utanför Sverige? – Inte där du kan destillera din egna gin från grunden, vad jag vet. Det finns destillerier som erbjuder event där man destillerar gin. Jag har även sett att det går att beställa gin som smaksätts genom att man blandar ihop olika essenser, men för mig är detta långt ifrån samma sak som att destillera sin egen gin med exakt de botanicals man vill smaksätta den med. Hur växte din ginnördighet fram? – Jag fick upp ögonen för gin under en tid då jag reste väldigt mycket i jobbet. Det hela började som för så många andra med att man köpa med sig lite olika gin från de platser man besökte. Det tog dock inte lång tid innan det stod över hundra olika gin där hemma, varpå jag insåg att det var långt ifrån alla gin som föll mig i smaken. Jag tror jag blev lite fartblind när jag försökte hänga med i samma takt som det kom ut nya gin på marknaden. Tanken om att göra min egen ”värdens godaste gin” växte fram sakta men säkert. I början av 2019 satt jag framför datorn och surfade runt lite och hittade först en liten hobbymaskin som jag beställde, för att bara några timmar senare avbeställa den efter det att jag börjat titta på mer professionella maskiner. Det hela slutade med att jag föll för en leverantör i Holland som levererar utrustning till ett hundratal olika destillerier runt om i värden men även till en handfull destillerier här i Sverige. Skall jag vara helt ärlig så köpte jag först en maskin för att en vecka senare köpa ytterligare en maskin, fast jag vågade inte säga någonting till frugan med tanke på vad de kostade. De var ju liksom inga billiga maskiner om man säger så. Sedan dess har vi köpt in ytterligare tio maskiner som vi just nu håller på att installera. Eftersom vi är först ut på marknaden med att erbjuda vem som helst att göra sin helt egen gin är det lite svårt att förutspå vilken kapacitet vi behöver ha, därför har vi redan nu valt att säkerställa att vi kan rampa upp kapaciteten om så behövs. Första månaden kommer vi dock bara fokusera på att trimma in vår logistik, så då kan vi behöva flagga för att leveranstiderna kan bli något längre än normalt. Vad är då normalt? Räkna med två-tre veckor från det att du lagt din order till dess den levereras. Vad ser du som de största hindren att överkomma för att göra det här projektet till en succé? – Då alla tillstånd och maskiner redan är på plats, samt att vår webbportal som gör det möjligt för vem som helst att tillverka