NG Gbg 1
MÖLSTADS VINEVANGELIUM Trots en bakgrund inom rek
lam, journalistik och folklivsforskning blev det vin och mat för hela slanten. Fast det började med en flaska bordeauxvin redan som 16-åring. Möt Mikael Mölstad som gillar att folkbilda om vin och som just kommit ut med en ny Vinskola. TEXT: PÄR STRÖMBERG MIKAEL MÖLSTAD ÄR inget annat än en gigant i mat- och vinsammanhang, välkänd från såväl tidningar och böcker som TV och poddar. – Första delen av livet var jag copywriter och reklambyråägare. Därefter reklamchef på EF Språkresor i Schweiz några år och där började min karriär inom vin med att producera En Värld av Vin – ett verk med min ambition ”att göra världens bästa vinbok”. NÅVÄL, VÄRLDENS BÄSTA vinbok kanske var megalomani men boken sålde väldigt bra i Sverige och i tysktalande länder. Till detta hörde också en vinskola – som än idag ges ut – och just nu i en nyskriven upplaga som Stora Vinskolan – vilket är anledningen till vårt samtal. Sedan 20 år har även mat- och restaurangtestning varit en viktig del av Mikaels liv bland annat som medgrundare till White Guide. Men när, var och hur började egentligen din smakresa Mikael? – Ja, när börjar en smakresa? När det gäller vin var det i alla fall i tonåren när jag fick smaka på ett lite dyrare bordeauxvin för första gången. Kan påstå att jag då fick smak för vin – eller snarare smak för doft och smak av vin. Redan innan hade jag varit mycket konstintresserad, jag bodde i Helsingborg, det var nära till Louisiana – och likaväl som det tog ett tag att förstå sig på modern konst blev jag nyfiken på vin som jag också skulle vilja förstå. Och det gjorde jag kanske – jag blev i alla fall redan då passionerad och gjorde mitt specialarbete i gymnasiet om vin, franska viner, på franska! 56 NÖJESGUIDEN | NR 5, 2021 Efter att ha varit med en längre tid på vinscenen, vilka trender anser du ha varit mest tongivande? – Att vi gått från att dricka könlösa generiska viner till att ta till oss personligheter både i glaset och bakom flaskan. Att hela vinvärlden har ställt om till att vårda sina jordar för framtidens bästa – från ekologi till hållbart i alla delar. Från vingård till vinmakning och all resursanvändning. – Att inte priset alltid styr efterfrågan på ett vin – nu köper folk gladeligen viner för betydligt mer än hundra kronor bara för att de uppskattar smak och doft. Så många fler har helt enkelt blivit så enormt mycket mer kunniga och nyfikna (tack för det!). I någon mån har jag väl hjälpt till? Varför anser du det vara viktigt med utbildning inom dryckesvärlden? – Aldrig tidigare har det funnits så många sommelierer i Sverige – och det är kul. Jag är ju själv en del av den svenska inställningen att man ska gå kurser och förkovra sig i allt man är intresserad av. Det blir ju så mycket roligare då. Jag har varit pedagog i skilda ämnen under hela mitt liv och föreläser gärna oombedd – och nöjet är ju att förmedla kunskap som gör att mottagaren förstår, gläds och uppskattar sitt intresse eller hobby än mer. Och för dem där det plötsligt gått upp ett ljus med till exempel varför vin är så kul – har man ju gett en ny dimension i livet. Tror jag i alla fall. Debatten naturvin vs konventionellt vin har ju diskuterats i snart ett decennium, vad är din hållning i den så kallade konflikten? – Så här, jag har ju varit med ett tag – och min främsta styrka är nog nyfikenhet. Redan 2011 ordnade jag och Mats-Eric Nilsson en provning för SvD, vi var båda på SvD då. Han gillade allt – jag gillade somliga något, några jättemycket och en del var ju faktiskt rent kass. Men samtidigt gillade jag hela idén med dessa viner – men hade svårt att acceptera att de ”religiösa” entusiasterna gillade allt när det var uppenbart att vinet var defekt av brett och massa annat – gjort av en vinbonde som kunde höja priset med det dubbla bara för att hen gjorde ohygieniska viner utan tillsatser. Med andra ord. Jag gillar när det är bra – det får gärna vara lite funky och orange – men sanningen är ju att skillnaden borde bara vara att naturviner är godare – i sin stil. Direkt från frukt till flaska är ju en fin tanke – men det är mycket som kan hända däremellan. Sedan gillar jag biodynamiska viner – även om det hela blir lite mycket ”new age” är faktiskt vinerna ofta bättre – och det räcker för mig. Hur går dina tankar angående alkoholens verkan, bruk kontra missbruk, njutning kontra nervgift? – Detta är ju en fråga som engagerar – och jag engagerade mig också till en början. Men, nu är min inställning att andra får förhålla sig till detta – inte jag, folk som har bättre koll på hela spektrumet av frågor som plötsligt väcks. Jag kan tycka saker privat – men det är inget jag någonsin officiellt kommer att diskutera. Som vinskribent kommer du alltid, kanske med rätta, förlora i en diskussion. Alkoholism och dess följder är ett elände som förvisso staten borde ägna sig specifikt åt istället för att göra alla alkoholkonsumenter till mer eller mindre predestinerade alkoholister. Alltså: Jag håller mig till bruk av alkohol – missbruk är andra bättre på. Du är ju också en hängiven matälskare, var hittar man den bästa lokalproducerade maten i Sverige enligt dig? – Eftersom jag håller till på Kullahalvön i Skåne stora delar av året är det svaret. Men det är inte bara hemkärt skryt. Kullahalvön har ett speciellt klimat där marken sällan fryser, det är sällan vårfrost och dessutom omgivet av hav – där odlas det mesta av grönsaker, bär och frukt – allt är verkligen närodlat då avstånden är mycket små, det handlar ju bara om 10-20 km i alla riktningar. Vilket är det mest prestigefyllda uppdrag du har haft? – Jag tycker inte att jag haft något speciellt prestigefullt uppdrag, i min lilla värld. Kanske beroende på att jag inte är speciellt prestigefull själv – så jag har svårt att veta. Jag tror säkert att jag haft uppdrag som andra tycker är prestigefyllda – men inte jag. Till exempel att vara dryckespratare i tre-fyra år på SVT i deras program Go’kväll varje vecka. Jag tyckte mest det var skoj att folkbilda – som vanligt. Med nyutgåvan av Stora Vinskolan rykande färsk på hyllorna, hur många