NG Gbg 1
Krog STOCKHOLM TRÄDGÅRDEN STÄLLER IN ORDINARIE SÄ
SONG – ÖPPNAR MELLANGÅRDEN Mindre dans och mer mat är melodin detta år under Skanstullsbron. DEN 7 MAJ var det premiär för det nya konceptet Mellangården, som denna sommar ersätter Trädgårdens ordinarie verksamhet. Detta innebär att öppettiderna ser kraftigt begränsade ut denna sommar. – Mellangården ska vara självklara oasen för den som saknat helgen. En plats där mat, dryck, quiz, musik och politik får samsas, säger Johanna Schneider. MELLANGÅRDEN ÄR EN samproduktion mellan Trädgården och Reformaten, och kommer att hålla öppet under sju fredagar. Varje fredag dyker en ny kock på för att laga sin paradrätt. Fokus blir på en råvara åt gången, exempelvis kött, fågel, fisk eller rotsaker. Utöver maten står underhållning från bland andra Elliphant, Vacation Forever och Adrian Lux på sommarens meny. KROGNYHETER Året har börjat precis som det förra slutade, med restriktioner och andra utmaningar för krogbranschen. Men det finns några ljusglimtar. TEXT: PELLE TAMLEHT STOCKHOLM NU ÖPPNAR VILLA DAGMAR De första hummerschnitzlarna har serverats på Nybrogatans nya botiquehotell och restaurang. STOCKHOLM LA OLITA ÖPPNAR VID NYTORGET För andra gången under pandemin öppnar La Olita krog. FRÅN FOODTRUCK TILL pop-up och vidare till en egen restaurang vid Nytorget på Södermalm. Nu öppnar La Olita restaurang för andra gången under pandemin. HISTORIEN OM LA Olita började när kocken Kareem El Rafie reste runt i Mexiko. – Jag surfade på ett ställe som heter Puerto Escondidos då det var några killar som försökte sno mina surfbrädor. En random kille på gatan hjälpte mig att få tillbaka dem, berättar Kareem. JUST DEN KILLEN på gatan visade sig inte bara driva en restaurang, utan även vara väldigt hjälpsam. – Vi pratade ihop oss lite där och sedan höll vi kontakten. När jag bestämde mig för att köpa en foodtruck kom han till Sverige och hjälpte mig att få i gång allt. Jag hade länge varit intresserad av mexikansk mat, men här i Sverige har det mest funnits snabbmatsversioner av texmex. Platsen är Skånegatan 87 och krogen håller till en början öppet tisdag till söndag mellan 11:30-20:30. 84 NÖJESGUIDEN | NR 5, 2021 HOTELLRESTAURANGEN PÅ VILLA Dagmar drivs av stjärnkrögarna Daniel Höglander och Niklas Jönsson som till vardags också driver Aloë. På Villa Dagmar vill de lyfta fram smaker från hela Medelhavet, och menyn har influenser från Italien, södra Frankrike, Mellanöstern och Nordafrika. Rätterna är av mellanstorlek och kommer i huvudsak från det maritima och det gröna köket. – Våra ledord är inkluderande, samtida och äkta. Det finns ett stort utrymme för lekfullhet och inspiration, vilket gör det möjligt för oss att vara kreativa och addera nya smaker och rätter på menyn, säger Daniel Höglander. NÅGRA EXEMPEL FRÅN menyn är hummerschnitzel med pikant sås och melon, pizzeta med lamm samt hummus extraordinaire. Utöver restaurangen finns även en mat- och vinbar på piazzan, där smårätter som tilltugg till vin och cocktails serveras. – Villa Dagmar liknar inget vi tidigare har gjort. Tillsammans med Villa Dagmar har vi satt en organisk struktur för att allt ska fungera dygnet runt, alla dagar om året. Ansvaret gäller hotellets alla delar så som restaurangen för frukost, lunch och middag, mat- och vinbaren, takeaway, butiken och roomservice, säger Niclas Jönsson. Villa Dagmar är ett systerhotell till Diplomat och erbjuder 70 rum varav ett par är sviter.