6 personer | Tillagningstid cirka 1 timme 6 perso
ner | Tillagningstid cirka 30 minuter INGREDIENSER: 5 dl 5 dl 2 dl 3 st 1 st 2 msk 2 st 2 msk 1,5 msk 2 msk INGREDIENSER: egentillverkad fond (alt. koncentrerad som spädes enligt anvisningar) rödvin frysta blåbär tärnade schalottenlökar morot (tärnad) msk tomatpuré lagerblad torkad timjan alt. färska timjankvistar rödvinsvinäger smör olja maizena salt och peppar GÖR SÅ HÄR: Fräs löken, moroten, tomatpurén, timjan och lagerbladen i lite olja tills den fått med färg. Tillsätt 1 dl blåbär och där efter rödvinet och reducera (koka ihop) till hälften.Tillsätt kalvfonden och fortsätt att reducera ner till ungefär hälften av den nya mängden. Sila av grönsakerna och tillsätt rödvinsvinägern, tillsätt salt och peppar efter smak. Koka ihop såsen ytterligare om du vill ha kraftigare smak på såsen. Red av såsen till lagom konsistens med maizena, tillsätt resten av blåbären och sedan smöret precis innan servering. STEKTIDER | Lämpliga stektemperaturer vid helstekning Till höger hittar du lämpliga stektemperaturer vid helstekning av vilt (älg, rådjur, hjort etc). Rekommenderad ugnstemperatur är 100 grader. Låt sedan köttet vila i folie i cirka 10 minuter. Önskat resultat Rött Medium Välstekt Innertemp1 48° 52° 65° 1 = Innertemperatur vid uttagning ur ugnen. 2 = Innertemperatur vid servering. Innertemp2 52° 56° 65° JAGUAR KOCKEN 150 g 3 dl 3 st 3/4 dl 4 cl 1 st mörk choklad grädde äggulor socker cointreau (apelsinlikör) apelsin bär (till garnering) GÖR SÅ HÄR: Smält 120 g choklad i ett vattenbad genom att ställa en djuptallrik över en kastrull med kokande vatten i alt. smält försiktigt i micro. Finhacka resterande choklad. Vispa grädden ganska fast. Vispa äggulorna och sockret till en fluffig, skummig konsistens. Tillsätt den smälta chokladen samt cointreau och vispa sakta. Vänd ner den vispade grädden i chokladsmeten försiktigt tills den är väl blandad. Häll upp chokladmoussen i snygga glas och ställ kallt i ca 2 timmar. Använd en potatisskalare och gör en snygg garnityr av apelsinskalet. Garnera med bär samt apelsinskalet innan servering. Smarrig blåbärssås som passar perfekt till vilt Chokladmousse smaksatt med cointrau