Nollelva 1
KROG KROGKRÖNIKA MISSA INTE Ge mig mat i Bullens
smak Text: Tobias Pettersson Tänk på husmanskost och du tänker förmodligen på lunchrätter som raggmunk, pannbiff och dillkött. Småtråkigt och oglamoröst. Så tänkte jag också tills jag läste Bullens klassiska kokbok. D et är konstigt att husmanskost har så låg status på krogen. Kanske inte hos kockarna, men åtminstone hos matgästerna. Det är trots allt vårt svenska kulturarv det handlar om. Och dessutom är det mat som de flesta gillar. Säg kalops, kålpudding och wallenbergare och det vattnas i munnen på mig och säkerligen många andra. Ändå är husmanskost inget man ser på kvällsmenyerna särskilt ofta. Husmanskost har reducerats till lunchmat, och som sådan är den fortfarande väldigt populär. Men det också att förminska husmanskostens betydelse. Kanske betraktar många husmanskost som något man lagar och äter hemma, vardagsmat snarare än festmat, och därför inte vill beställa det när de går ut på restaurang? Men även om man skulle vilja äta husmanskost efter klockan 15.00 så är det nästan omöjligt att hitta på menyerna, vilket är synd eftersom husmanskost kan vara så mycket mer än ärtsoppa, rotmos och kroppkakor. OVÄRDERLIG INSPIRATIONSKÄLLA Erik "Bullen" Berglund (1887-1963) är för många idag mest känd för Bullens pilsnerkorv, men han var en känd skådespelare och väletablerad kock när det begav sig. Jag har en nyutgåva av hans klassiska kokbok från 1930 och på baksidan läser jag att den "är en ovärderlig inspirationskälla för alla som vill njuta av de genuint klassiska maträtterna. Den är en kultbok som i högsta grad är användbar än idag". Och det håller jag verkligen med om. Recepten är enkla, nästan generande simpla, men väcker en både fysisk och själslig hunger i mig som är omöjlig att stå emot. Jag slår upp en sida på måfå och hamnar på Hummer à la Newburg, där man ska fräsa hummer ihop med cognac, madeira, grädde, cayennepeppar och tryffel. Ja, ni hör ju. Varför hittar man aldrig den rätten på stadens menyer? Jag skulle beställa in direkt. RENA MATPORNOGRAFIN Jag bläddrar vidare och läser om rätter som Duva en Compote, Skinka à la Rotschild och Lammstek à l´Anglaise. Och sida vid sida med dessa franskklingande läckerheter hittar man mer svenskbekanta Får i kål, Falukorv på Faluvis och Ugnstekt abborre. Sidan med Gratinerad kalvhjärna bläddrar jag snabbt förbi, men resten är rena matpornografin. Det är stekt fasan, oxbringa med pepparrotssås och olika varianter av kalvschnitzel. Det är sjötunga, oxrullader och stekta morkullor. Det är, kort sagt, inte klokt. Jag vill ha allt och jag vill ha det nu. Men var ska jag gå om jag vill äta denna fantastiska mat? I Sverige är det svårt att hitta restauranger som satsar på klassiska rätter, om det inte gäller lunch. Ett tips till länets krögare: det finns garanterat fler än jag som vill ha ett större utbud av svenska rätter och svenska smaker. Ta till vara på vår svenska matkultur och utveckla den istället för att avveckla den. Stöd det lokala nöjeslivet Text: Camilla Larsson Foto: Shutterstock Det är nog ingen som har missat Covid-19:s framfart i Sverige. Det är en tuff tid för många och framtiden verkar fortsätta vara oviss ännu ett tag. Krog-, restaurang- och nöjesbranschen har drabbats hårt av virusets framfart med uteblivna gäster samt arrangemang som har fått ställas in, och det är nu vi måste sluta upp och gynna det lokala i den mån vi kan. C ovid-19 har satt oss i en alldeles extraordinär situation. Folk stannar hemma, skolor stängs igen och arrangemang ställs in. Gatorna ekar tomma vilket även gör situationen oerhört tuff för många branscher – inte minst krog-, restaurang- och nöjesbranschen. Givetvis ska denna situation tas på allvar och vi ska självklart följa alla restriktioner vi får från Folkhälsomyndigheten – hälsan går alltid först. Känner man av minsta virussymtom bör man såklart stanna hemma och inte utsätta andra för eventuell smitta. VI KAN HJÄLPAS ÅT Men är man frisk och Folkhälsomyndigheten inte går ut och uppmanar alla att isolera sig så kan man försöka gynna det lokala i den mån det går. Köp lunchen ute eller köp med dig mat hem efter jobbet. Tänk på att många lokala aktörer går på knäna, och många förlorar såväl jobb och stora inkomster just nu. Vill vi ha kvar vårt utbud av restauranger, krogar och nöje i staden så gäller det att vi hjälps åt. Ännu viktigare är detta givetvis när Covid-19 har passerat – gå då ut och gynna de lokala aktörerna så mycket ni kan. Vi måste sluta upp tillsammans och stötta den lokala handeln som har hamnat i en väldigt tuff sits. Då restriktionerna kring Covid-19 uppdateras ständigt vill vi även påpeka att det finns arrangemang i detta nummer som kan komma att ställas in. Var därför uppmärksam och kolla på arrangörernas hemsida för att se huruvida ett arrangemang genomförs eller ej. EARTH HOUR Från en sak till en annan, vi vill även påminna om Earth Hour den 28 mars 20:30. Trots en tuff period kan vi alltid göre en aktion för planeten och symboliskt släcka ner under en timma för att skicka en signal till planetens ledare att agera för att stoppa klimatkrisen. NOLLELVA 37