Nollelva 1
KROG KROGKRÖNIKA MISSA INTE Den ofrivillige veget
arianen Text: Tobias Pettersson Jag gillar kött. Jag äter kött av alla de slag. Ändå har jag märkt att jag konsumerar mindre och mindre av det. Håller jag omedvetet på att bli vegetarian? F örra sommaren höll den svenska mannen på att bli galen. Torkan i skog och mark gjorde att han inte fick grilla på det sätt han var van vid. Landet kan vara utan regering i 134 dagar, det rör honom inte i ryggen, men får inte den svenske mannen stå vid grillen med sin öl och sitt Weberförkläde blir han vansinnig. Fjolårets grillförbud var det värsta som kunde hända och nu går vi mot en ny grillsäsong. Tänkt om historien upprepar sig, vad gör vi då? Det är bara att vänja sig, antar jag, för mycket talar för att grillförbuden är här för att stanna. Det finns en koppling mellan klimatförändringarna och torkan som leder till eldnings- och grillförbud. Och det finns en koppling mellan vår höga köttkonsumtion och klimatförändringarna. Kort sagt kan man säga att vi får skylla oss själva. Hade vi inte ätit så mycket kött hade det inte blivit grillförbud. Hade jag varit filosofiskt lagd hade jag hävdat att det är naturens sätt att reglera sig själv. FÖRDUBBLAT VÅR KÖTTKONSUMTION Det är med andra ord hög tid att vi börjar dra ner på vår köttkonsumtion, eftersom det är ett självskadebeteende att fortsätta. Männen vid grillarna kommer säkert att gnälla och tycka att "det var bättre förr". Fast jag undrar om de verkligen tycker det om de studerar statistiken? Där framgår det att vi svenskar fördubblat vår köttkonsumtion per capita sedan 1960. Kunde våra föräldrar äta mindre kött kan väl vi det också. Fast egentligen var det inte klimat, grillförbud och moraliska frågor som denna krönika skulle handla om. Ärligt talat så är jag inte bättre själv. Det är inte på grund av etiska överväganden som jag nuförtiden äter mindre kött, utan det handlar bara om kvalitet. Eller snarare bristen på kvalitet. Det mesta köttet jag köper på restaurang och i matbutiker är helt enkelt för dåligt och då väljer jag hellre att avstå. Livet är för kort för att äta undermåligt kött. FIXAS OCH TRIXAS Visst kan det gå att hitta bra kött i välsorterade butiker, men man måste leta. Grundläget är ju att det fuskas på ett eller annat sätt. Det sprutas in vatten och annat i kycklingar och skinkor, korvar fylls med allt möjligt förutom kött, utländska biffar är en cocktail av hormoner och antibiotika. Det färgas, smaksätts, fixas och trixas. Men det går inte att lura den som ätit mycket vilt eller besökt de bästa köttkrogarna i Buenos Aires. Det är därför jag nu håller på att bli vegetarian mot min vilja. Det är inte värt att betala 300 kronor på krogen för en halvdan köttbit. Då äter jag hellre en enkel sallad och lägger pengarna på ett bra vin. Men jag kanske inte ska klaga. Vi måste hejda klimatförändringarna och om det sker genom att restauranger serverar dåligt kött så är det okej med mig. Jag har ju ändå redan slutat att äta deras sega biffar. Sommarfest med livemusik från den gamla goda tiden Text: Camilla Larsson Foto: Shutterstock Det är dags för den 33:e festen med Old Gold Norrköping och den här gången anordnas tillställningen på Hugo. Den femte juni kommer stället fyllas med härlig livemusik och DJ långt in på småtimmarna. S edan 2011 har Old Gold anordnat tre till fyra tillställningar per år på olika ställen i Norrköping. Klubben riktar sig främst för folk från 35 år och uppåt. – Det var jag och Matts Birgersson som bildade klubben och kom på namnet när vi skulle ha en fest. På festen ville vi ha den gamla musiken som man känner till från förr och insåg att det inte fanns så många ställen med dans som vände sig för folk från 35 år och uppåt, utan det som finns är mest pubar, berättar Ola driver klubben. ÖPPNA ARMAR Sedan dess har det rullat på och klubben har Norén som sedan det kända bandet Partypatrullen gästa. Mats Levén och Mia Carlsson kommer att vara på plats och se till att bjuda på en kväll fylld med mycket rockhits från 80-talet och framåt. Utöver det kommer självklart även en DJ finnas på plats och spela blandad musik från 70-talet och framåt ända fram tills stängningen klockan 03:00, säger Ola. Med rocktemat hoppas Ola att ännu fler ska hitta till klubben. – Jag hoppas att det blir tagits emot med öppna armar. Vid varje ny tillställning finns både liveband och DJ vilket gör att ingen gång blir den andra lik. Nu är det dags för Hugo att vrida upp volymen när det är dags för ”En kväll i juni”. – Kvällen börjar vid 21:00, men innan dess finns det möjlighet att äta en god middag då Hugo har fixat en specialmeny. Under kvällen kommer mycket nytt folk som gillar det här stuket på musik med klassisk pudelrock och att alla som kommer hit går härifrån nöjda och glada. Jag ser fram emot det väldigt mycket och det är redan många som har visat intresse för evenemanget. Vill man köpa biljett finns de på Ica Maxi Ingelsta, Ica Supermarket Spiralen och på Hair’n Beauty, avslutar Ola. Fotnot: Old Gold kommer också att ordna sommarfest i Trädgårn 16–17 augusti med bland annat Duo Jag och Super Trouper på plats. NOLLELVA 47