Nolltretton 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Snart börjar våren
så sakta närma sig, men vi har fortfarande ena foten kvar i vintern. Därför presenterar jag i detta nummer ett rustikt rödvin som passar till lite kraftig vintermat, men också ett spännande mousserande vin från England. England har länge förutspåtts att bli en nation att räkna med vad det gäller produktion av mousserande viner och ryktet är befogat gott. Numera finns ett antal varianter att tillgå i Systembolagets beställningssortiment så vill du testa något nytt i bubbelväg finns ett flertal sorter, där jag har valt ut den jag tycker är bäst. Man kan tycka att priset är något högt, men man får ett otroligt bra vin för pengarna och jag tror att många inte testat engelska viner förut. Text: Liselotte Andersson Vinkonnäsör HAMBLEDON - CLASSIC CUVÉE NV Storbritannien / Art.nr 71307 / 429 kronor "Genom att laga mat under en tegelsten (al mottone) så påskyndar du matlagningsprocessen- tegelstenarna förvärms så att kycklingen tillagas på båda sidor" KYCKLING UNDER EN TEGELSTEN Ur boken: Jamie lagar Italien / Bonnier Fakta DU BEHÖVER: (6 portioner) 1 rödlök 3 vitlöksklyftor 3 färska röda chili 1 msk fänkålsfrön 1 knippa färsk mynta (30 g) 1 knippa färsk bladpersilja (30 g) 3 dl extra virgin olivolja 3 dl rödvinsvinäger 1 hel kyckling à 2 kg olivolja GÖR SÅ HÄR: Sätt ugnen på 240°. Skaffa två tegelstenar, tvätta dem ordentligt och svep in dem helt med tre lager aluminiumfolie. Lägg dem i ugnen tillsammans med en stor stekpanna eller ugnsform för att bli varma. Gör under tiden salsan: skala lök och vitlök, finhacka tillsammans med chili och lägg i en skål tillsammans med fänkålsfrön. Vrid loss den övre delen av myntan och persiljan, inklusive alla mindre stjälkar, finhacka och lägg i skålen. Häll i extra virgin olivolja och vinäger. Tillsätt 1 tsk vardera av havssalt och svartpeppar och blanda väl. Använd en stor vass kniv och dela kycklingen på längden. Skåra låren och benen med 3 cm mellanrum och gnid in allt med lite olivolja. Ta försiktigt ur stekpannan och tegelstenarna ur ugnen och lägg sedan kycklingen i stekpannan, skinnsidan neråt. Lägg en het tegelsten på varje kycklinghalva, tryck till, ställ sedan i ugnen i 45 min eller tills kycklingen är gyllenbrun och genomkokt. Ta bort tegelstenarna, häll salsan över kycklinghalvorna i pannan och se till att de är väl täckta. Låt stå i 10 minuter, lyft sedan upp kycklingen ur salsan och lägg på ett fat och servera. Jag brukar spara salsa som blir över i kylskåpet upp til 3 dagar, eller frysa ner den - den passar ypperligt till kött, fisk och grönt. HARRYS SKÄNKER AVSEVÄRD SUMMA TILL TAPPRA BARN Under perioden 23 november till 31 december gick 20 kronor av varje såld hamburgare på alla Harrys till stiftelsen Tappra Barn. Genom att ha sålt över 13.000 hamburgare har de lyckats att samla ihop 272.000 kronor. Pengarna kommer att hjälpa till att förebygga sexuellt våld mot barn och kommer att göra skillnad för många barn i samhället. Sedan tidigare har Harrys ett CSR-projekt som heter Harrys Foundation och fokuserar på att göra livet bättre för barn i Sydafrika. Tack vare pengarna som de har samlat in dit har de bland annat lyckats att bygga tre förskolor i kåkstaden Khayelitsha. – CSR är en väldigt viktig del av företagsamhet och vi vill föregå med gott exempel. Därför ville vi även göra något för landet som vi bedriver verksamhet i, säger Niclas Möller, VD Harrys Pubar AB. Genom tanken på det lokala engagemanget valde Harrys att göra en julkampanj ihop med Tappra Barn, något som visade sig bli mycket lyckat. – Ett av de bästa samarbeten någonsin och detta kommer verkligen att göra skillnad för barnen. Harrys visar verkligen med denna insamling att man bryr sig om barnen i Sverige och är ett föredöme för restaurangbranschen, säger Niklas Lillman som är grundare av stiftelsen Tappra Barn. (CL) 20 NOLLTRETTON Stekt & dränkt i salsa piccante-salubre Det sägs att södra England är en värdig utmanare till Champagne vad det gäller klimat, jordmån och kvalité på produkter, vilket lett till att ett antal stora champagnehus sedan några år tillbaka investerar i mark i detta område. Det finns cirka 400 vingårdar i England och vinodling har funnits i landet sedan romartiden och det är till 70 % mousserande vin man tillverkar. Hambledon grundades i början av 50-talet, men det är under de senare åren den stora utvecklingen skett, de har fått otroligt bra recensioner i flertalet blindprovningar och har rekryterat en erkänd vinmakare från Champagnedistriktet. Detta vin är gjort av de tre vanligaste champagnedruvorna - Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. En liten del av vinet har legat på ekfat och resterande på ståltank. Vinet har fått vila 35 månader på sin jästfällning vilket ger ett utvecklat och rätt komplext vin. Vinet har mycket mineralitet, en tydlig doft och smak av äpple, frisk och fräsch syra och lång eftersmak. Passar förstås utmärkt som aperitif men även till naturella skaldjur, löjromstoast eller charkuterier. Framförallt är det otroligt spännande att testa vin från ett nytt område. LES CHAMPAUVINS - DOMAINE GRAND VENEUR, 2014 / Rhône, Frankrike / Art.nr 76800 / 139 kronor Les Champauvins är en liten vingård som gränsar till Chateauneuf-du-Pape, det skiljer faktiskt bara några meter - men regler är regler i Frankrike så då får man hålla tillgodo med att säga att ursprunget är Côtes Du Rhone. Druvorna man använt är övervägande Grenache, men även en del Syrah och Mourvèdre ingår - alla klassiska druvor från området. Vingården drivs av familjen Jaume sedan början av 1800-talet och odlingen är biodynamiskt certifierad sedan år 2012. Jag tycker det är kul att lyfta fram en relativt liten odlare som gör bra viner till en rimlig peng. Man får här ett litet kraftpaket till vin som passar till mustiga grytor, men är även passande till en grillad köttbit. Vinet har en vacker färg med mycket örter och frukt i doften, samt lång eftersmak. Vinet har en låg sockerhalt, bara 1,9 gram, vilket jag tror kan tilltala alla som emellanåt tröttnat på sötfruktiga viner från nya världen. Foto: Henrik Nydahl Foto: Shutterstock