NG Sthlm 1
SAMTLIGA NORDISKA STJÄRNOR 2020 *** Geranium, Köp
enhamn Frantzén, Stockholm ** ALOË SÅ FÖRDELAS MICHELINSTJÄRNORNA ÖVER NORDEN 2020 Årets nordiska utgåva av Guide Michelin är här. TEXT: PELLE TAMLEHT DEN SJUNDE NORDISKA utgåvan av hotell- och restaurangguiden är släppt. Bland de nya stjärnorna märks bland annat Stockholmskrogarna Etoile som får sin första samt Aloë som får stjärna nummer två. Utöver det får Magnus Ek från Oaxen Krog och Slip ta emot det nya hållbarhetspriset. BJÖRN FRANTZÉN FÅR även behålla sina tre stjärnor och Frantzén är därmed tillsammans med Geranium i Köpenhamn fortfarande Nordens enda trestjärniga krogar. a|o|c, Köpenhamn Alchemist, Köpenhamn Jordnær, Köpenhamn Kadeau, Köpenhamn Noma, Köpenhamn KOKS, Färöarna Henne Kirkeby Kro, Henne Re-Naa, Stavanger Vollmers, Malmö Daniel Berlin, Skåne Tranås Aloë, Stockholm Gastrologik, Stockholm Oaxen Krog, Stockholm * Domestic, Aarhus Frederikshøj, Aarhus Gastromé, Aarhus Kadeau Bornholm, Bornholm Alouette, Köpenhamn Clou, Köpenhamn Formel B, Köpenhamn Kiin Kiin, Köpenhamn Kokkeriet, Köpenhamn Kong Hans Kælder, Köpenhamn Marchal, Köpenhamn 108, Köpenhamn Relæ, Köpenhamn Søllerød Kro, Köpenhamn Ti Trin Ned, Frederica Dragsholm Slot Gourmet, Hørve Frederiksminde, Præstø Me|Mu, Vejle Demo, Helsingfors Grön, Helsingfors Inari, Helsingfors Olo, Helsingfors Ora, Helsingfors Palace, Helsingfors Dill, Reykjavík Bare, Bergen Under, Lindesnes Galt, Oslo Kontrast, Oslo Omakase by Vladimir Pak, Oslo Statholdergaarden, Oslo Sabi Omakase, Stavanger Credo, Trondheim FAGN, Trondheim Speilsalen, Trondheim Bhoga, Göteborg Koka, Göteborg SK Mat & Människor, Göteborg OM GUIDE MICHELIN Den första Michelinguiden gavs för första gången ut 1900 av bröderna André och Édouard Michelin. Syftet med guiden, som grundades av däcktillverkaren Michelin, var att få folk att resa ut på landet och således slita mer på sina däck så de behövde köpa nya. Under 30-talet introducerades dagens trestjärniga system där en stjärna betyder att krogen är en exceptionellt bra restaurang i sin kategori, två stjärnor signalerar att den är värd en omväg och tre stjärnor att restaurangen är värd en resa i sig. De första fyra stjärnorna till Sverige kom 1984, då Eriks Fisk, Gourmet, Coq Blanc och L’Escargot samtliga förärades med en stjärna var. 2018 fick Sverige sin första trestjärniga krog då Frantzén efter lång tids strävan nådde sitt mål. 50 NÖJESGUIDEN | NR 03, 2020 Thörnströms Kök, Göteborg 28+, Göteborg SAV, Malmö Agrikultur, Stockholm Ekstedt, Stockholm Etoile, Stockholm Operakällaren, Stockholm Sushi Sho, Stockholm PM & Vänner, Växjö Restaurang Volt, Upper House Fine Dining och Fäviken Magasinet är tre av de svenska krogar som stryks ur guiden, detta på grund av att de har stängt. Utöver de krogar som stängde under förra året förlorade även Bloom in the Park och Matbaren sin respektive stjärna.