NG Sthlm 1
EN GASTRONOMISK FEELGOODROMAN Årets kanske mest o
tippade författarduo släpper en svensk-toscansk familjehistoria där matkultur spelar huvudrollen. TEXT: RICKARD TOLLSTOY KRÖGAREN TILLIKA ÅRETS Kock-vinnaren Karl Ljung gör gemensam litterär sak med Moderaternas tidigare partisekreterare Per Schlingman. Resultatet är den gastronomiska feelgoodromanen Familjen Morelli som släpps lagom till påsk. FAMILJEN MORELLI HANDLAR om hovmästaren Stella Morelli som efter en lång tids frånvaro återvänder till familjegården i Toscana. Väl där påminns hon om såväl kärleken till råvarorna, som den komplicerade relationen med hennes familj. EFTER EN RAD sammanträffanden erbjuds hon att uppfylla sin livsdröm och öppna sin egen restaurang. Den enda haken är emellertid att finansiären kräver att hennes stjärnkock till bror ska vara med på tåget. – Både jag och Karl känner att vi har skapat ett universum av människor, mat och njutning som vi verkligen vill berätta, säger Per Schlingmann i ett pressmeddelande. BOKEN SLÄPPS PÅ nystartade Strawberry Förlag som ägs av Petter Stordalen. Familjen Morelli släpps den 6 april. MISSFÖRSTÅNDENS RESTAURANG Den japanska restaurangägaren Shiro Oguni vill förändra samhället till det bättre genom att sprida förståelse för demens. Hur då? Genom att öppna en restaurang där hela servispersonalen består av demenspatienter. TEXT: RICKARD TOLLSTOY THE RESTAURANT OF Mistaken Orders lever sannerligen upp till sitt namn. 37 procent av beställningarna blir fel, men kunderna är nöjda ändå. Det ingår i namnet såväl som i premissen för restaurangen att beställningarna blir fel. När servitörerna kommer fram med maten till bordet vet dom inte säkert vilken rätt de håller i, vilket bord maten ska till eller vem vid bordet som har beställt rätten. Men enligt gästerna är alla rätter goda så även en felaktig beställning kommer att göra dig mätt och belåten. – Om din order blir fel kan du skaka av dig det och istället njuta av den mat du fått serverad, berättar Shiro Oguni. RESTAURANT OF MISTAKEN Orders i 58 NÖJESGUIDEN | NR 03, 2020 Tokyo är en varm, öppen och inbjudande plats där det är okej att ha fel. Gästerna är både förstående och empatiska när de kliver in på restaurangen och bemöts av den artigt bugande personalen. De skrattar tillsammans med servispersonalen när beställningarna blir fel och ingen behöver skämmas. De flesta gästerna tror även att restaurangen kan bidra med att öka allmänhetens kunskap om demens och inte låta demenssjuka sitta hemma och känna sig ensamma. – Demens är en missförstådd sjukdom. Folk utgår ifrån att demensdrabbade inte klarar någonting själv, och innebär ofta ett liv isolerat från samhället, berättar Shiro Oguni i restaurangens konceptfilm. Se filmen på mistakenorders.com.