NG Sthlm 1
Krog Bäst just nu THE HILLS Götgatan 29 Renoverin
gen är klar och Kenneth Hallström med personal står redo att välkomna gäster till vad som tidigare var La Colline. Ett nödvändigt tillskott på Götgatspuckeln. Öppnar i mitten av mars. RACAMACA Wollmar Yxkullsgatan 5B, racamaca.se Mariatorgets sydeuropeiska vattenhål är alltid fullt, och det finns en anledning till det. Öppet: mån-tor 17-22, fre 16-23, lör 17-23. CORK VINBAR Stora Nygatan 22, corkvinbar.se Oavsett om du är expert eller novis inom portugisiska viner är nya Cork en ypperlig plats för att förkovra dig i ämnet. Öppet: tis-tor 16-22, fre-lör 14-00. SYMBIOS Skånegatan 80, symbiossthlm.se 4 Gamla Pet Sounds lokaler har gått och blivit inte bara en utan två restauranger på senare tid. I den smått legendariska källaren gömmer sig en latinamerikansk krog vid namn Tacy, medan övervåningen Symbios är övervägande nordisk sett till såväl inredning som meny. Det är den senare vi besöker med relativt högt ställda förväntningar, då vi råkar veta att gänget bakom krogen har restauranger som Ichi och Barobao på sin meritlista. Inredningen är nordiskt stram och för närmast tankarna till gelikar i Köpenhamn. Vi slår oss ner vid ett hörnbord och får snabbt ett glas filtrerat kolsyrat vatten tillsammans med dagens meny. Restaurangen gjorde tidigt ett statement kring att det samtida otyget i form av mellanrätter är bannlysta här. Istället vill man ta tillbaka det klassiska menykortet med för- och varmrätter samt desserter. 82 NÖJESGUIDEN | NR 03, 2020 Medan vi synar detsamma serveras vi såväl surdegsbröd som bovetetunnisar tillsammans med en klick smör. Beslutet faller snabbt på en tuppleverpastej med honung och grillat bröd för en knapp hundring, samt torskkroketter med aioli. Båda rätterna är från snacksmenyn, och kommer in på bordet innan vi hunnit lägga ifrån oss densamma. Pastejen är underbart krämig, och rejält frikostig i portionsstorlek. Kroketterna sorteras emellertid in i facket märkt med ”helt ok”, då de är en aning smaklösa. Vi går vidare med tartarmackor med ägg och lök för 180 kronor. Fyra syndiga små trekantsmackor uppenbarar sig på tallriken. Här har det inte snålats på smaker i allmänhet eller umami i synnerhet. Det är helt enkelt väldigt gott. Kanske lite väl mycket smör i det frasiga stekta brödet, det blir väldigt mäktigt med ägget. Vi går vidare med ett tunnbröd som serveras med grillad pulpo, även denna från förrättsmenyn till det facila priset av 145 kronor. Här är inte smakerna lika framträdande. Alls faktiskt. Det är en väldigt tjusig rätt, för ögat njutbar. Men nu är vi faktiskt här för att äta, och smaklökarna ska ha sitt. Vi besöker Symbios vid ett flertal tillfällen och vid alla besök är det genomgående gott, och hantverket är alltigenom bra. Krogen blev nyligen utnämnd till Årets Affärskrog av en av våra större dagstidningar, och det är uppenbart att den vill appellera till en i avseendet köpstark målgrupp. Detta gör också är priserna satt på en sådan nivå att vi förväntar oss ett något större underverk än vad som faktiskt levereras. Symbios får dock utan tvekan godkänt sett till såväl gastronomisk leverans som service, och vi ser fram emot att ta vår bekantskap till nästa nivå inom kort. Öppet: tis-fre 11:30-01, fre 13-00. STIGBERGETS FOT Götgatan 4, stigbergetsfot.se Ölproffsen från Göteborg har intagit Stockholm med besked. Den egna hantverksölen kompletteras med mat signerad Barrels, och resultatet är såklart urtrevligt. Öppet: mån-tor 16-23, fre-lör 12-01, sön 12-22. ÖSTERMALMSHALLEN Östermalmstorg Efter fem års renovering är hallen tillbaka med besked. Öppet: mån-tis 11-22, ons-lör 11-23. PELLE TAMLEHT pelle.tamleht@ng.se