NG Sthlm 1
Krog BLECK BYGGER UT Blecktornsparkens vattenhål
öppnar uteservering inomhus. TEXT: PELLE TAMLEHT ”Nu fördubblar vi antalet platser så att fler ska känna att det bara är att dyka upp.” 90 NÖJESGUIDEN | NR 03, 2020 I SAMBAND MED att Bleck firar sitt femårsjubileum expanderar restaurangen till dubbel storlek. Manövern sker med hjälp av ett nybyggt och uppvärmt uterum. Utbyggnaden är ritad av arkitekten och möbelformgivaren Johan Lytz, som har jobbat med restaurangen sedan den uppfördes i vad som tidigare tjänade som ett förråd för skottkärror. – Fram tills nu har krogen varit så liten under vinterhalvåret att många inte vågar chansa på att få plats. Nu fördubblar vi antalet platser så att fler ska känna att det bara är att dyka upp, säger Kalle Schröder, krögare på Bleck. DET NYA UTERUMMET går även att abonnera som ett chambre separée för upp till 40 gäster. FÖR MATEN STÅR Nichlas Bergstedt, som bland annat har bakgrund på Ekstedt och Artipelag. I köket på Bleck låter han i regel grönsakerna stå i centrum. Menyn består av smårätter och inspirationen hämtas från hela världen. – Det viktigaste för oss är att det ska smaka mycket. Då måste man behandla varje ingrediens med respekt. Vi hittar hela tiden nya kombinationer där de olika råvarorna hjälper till att lyfta varandra. Med rätt tillbehör kan även ganska välbekanta grönsaker ge helt nya smakupplevelser, säger Nichlas Bergstedt. ETT EXEMPEL PÅ det är att menyn alltid innehåller någon rätt där potatisen får spela huvudrollen och styra tillbehören. Just nu spelas den rollen av en luftig mandelpotatis- och västerbottenkräm med löjrom och brynt smör. Bleck har öppet tisdag-fredag från 17, lördag 12-01 samt söndag 12-17.