Nollelva 1
HÄLSA TRÄNING & HÄLSA Text & Foto: Kristian Ander
sson Sommaren 2016 startade Johannes och Sara Ginyard företaget Kraftbar Sverige i Norrköping. För hand tillagar de ekologiska energibars utan tillsatser. Intresset för Kraftbar ökar och inom kort flyttar verksamheten in i nya lokaler samt lanserar en webbshop för återförsäljare och privatpersoner. - Under en resa i Australien 2015 åt vi en energibar som var mycket godare jämfört med vad vi ätit tidigare. Väl tillbaka i Sverige provade vi över 40 produkter utan att hitta en som liknande den vi ätit där. Det var så idén om att framställa egna bars uppstod, berättar Johannes. - Vi experimenterade med egna recept och efter hundratals timmar i köket började vi hitta rätt med produkterna. Idag erbjuder vi fyra olika smaker men fler är på gång. Smakerna är rostad hasselnöt, kaffe och kakao, kokos och ingefära samt jordnötssmör. Varje energibar är 65 gram och består av ekologiska råvaror. - Det var ett medvetet val att göra bars på 65 gram. Vi vill att den som äter dem ska få en äkta mättnadskänsla. De ekologiska råvarorna ligger i linje med hur vi ser på människans välmående och hur vi vill värna om miljön. På så vis producerar vi produkter vi kan stå för, säger Johannes och berättar vidare; - Våra energibars ska passa så många som möjligt, därför är de fria från gluten, soja och animaliskt protein. De ska vara likt ett mellanmål eller ge energi och mättnad efter fysisk aktivitet. Eller så äter man den för att den smakar gott, eftersom vi lagt stort fokus på att vår bar verkligen ska vara en smakupplevelse och smaka det som står på förpackningen. ENKEL ATT TA MED SIG Kraftbar finns hos flera återförsäljare både i och utanför Norrköping, är populärt bland yoga- och crossfitutövare men vänder sig nu även mot till exempel friluftspersoner. - Vår produkt är perfekt och enkel att ta med sig HÄLSOPROFILEN Eddie förändrade sitt liv TVÅ GÅNGER OM Text: Kristian Andersson Foto: Eddie Ibrahim Eddie Ibrahim (23 år) gick från att väga 160 kg till en vikt på 78 kg. Det som skulle bli vägen till ett hälsosamt liv höll istället på att sluta i ett självsvältningsbeteende. Styrketräning blev Eddies räddning. Muskelbyggandet krävde att han han började äta ordentligt. Idag mår han bättre än någonsin och har en sund livsstil. - Min resa kan förhoppningsvis inspirera och motivera andra till att förändra sin livssituation, säger han. - När jag tittar tillbaka på allt, så började det redan i lågstadiet. Jag var utfryst och mobbad. Det resulterade i ett tröstätande, något man i den åldern inte förstår vad det är. Beteendet fortsatte och jag blev stor väldigt snabbt. Allt pågick genom lågoch mellanstadiet. Det är många år som lämnade djupa spår i mig, berättar Eddie. I högstadiet avtog mobbningen, men skadan var redan skedd. Eddie fortsatte med en livsstil som innebar att äta mycket och onyttigt. I slutet av nionde klass vid 16 års ålder vägde han 160 kg. - Vid samma tidpunkt kom den första vändningen. Jag fick smärtor i bröstet och vid ett läkarbesök fick jag information om att jag hade farligt högt blodtryck. När jag höll i min medicin gick det upp för mig hur allvarligt det faktiskt var. Jag bestämde mig där och då för att göra något åt min situation, säger han. Resan, som pågår än idag, mot ett hälsosamt liv började med mycket fettförbränningsträning. Och när Eddie såg snabba 24 NOLLELVA resultat fick viktminskningen, som skulle vara positiv, en motsatt effekt. - På cirka nio, tio månader gick jag ner 60 kg och låg på 100-kilostrecket. Men eftersom jag såg sådan oerhörd skillnad, blev viktnedgången ett beroende och många gånger åt jag ingenting. Samma sommar vägde jag som minst 78 kg. Det var mentalt jobbigt, men jag förstod att något måste göras, annars var det beteendet minst lika farligt som min tidigare övervikt. Det då nyfunna intresset för styrketräning blev för Eddie den rätta vägen till att må bra. Han förstod att om han skulle kunna bygga muskler var flera måltider om dagen ett måste. - Jag är tacksam över vad styrketräningen har bidragit med i mitt liv. Idag tränar jag minst sex gånger i veckan, äter ordentliga nyttiga måltider och mår bra. Jag väger runt 98 kg och känner mig pigg och kry… och självklart unnar jag mig en pizza och någon öl ibland, avslutar Eddie och skrattar. 1 2 3 4 5 FET FISK Fiskar som makrill, sill och lax innehåller mycket fleromättade fetter. Försök äta fisk 2-3 gånger i veckan. AVOKADO Avokadon är en krämig smaskig grönsak som passar fint både i salladen och på smörgåsen. NÖTTER OCH FRÖN Valnötter, linfrön, solrosfrön, mandlar, hasselnötter, cashewnötter och jordnötter är alla bra källor till fleromättat fett och passar fint som snacks eller i salladen. OLJOR OCH FETTER Olivolja, rapsolja och linfröolja är alla bra källor till omega-3 och omega-6. Vissa passar bäst till matlagning medan andra passar bättre i t.ex. en dressing. SKALDJUR Du kan med gott samvete frossa i skaldjur på en vardag! Till exempel är musslor och räkor inte bara riktigt goda utan även bra källor till de nyttiga fetterna. om du till exempel är vandrare, cyklist eller skidåkare. Samtidigt som intresset för våra energibars ökar flyttar vi in i nya lokaler där vi kommer producera och lagerhålla våra produkter och inom kort lanserar vi en webbshop där man kan göra beställningar. Det är med spänning vi ser framtiden an, avslutar Johannes. Följ Kraftbar på Instagram: kraftbar_sverige FLEROMÄTTADE FETTER Fleromättade fetter är livsnödvändiga. Kroppen kan inte själv tillverka dem utan vi måste få i oss dem via maten. De viktigaste fleromättade fetterna heter omega-3 och omega-6.