Friluftsliv Ledare Cajsa Rännar
Friluftsliv Innehåll
Friluftsliv Brev
Friluftsliv Friluftsnytt
Friluftsliv Ögonblicket
Friluftsliv När & fjärran
Friluftsliv Nyfiken på Matilda Rapaport
Friluftsliv Nyfiken på Seyla Tim
Friluftsliv Nyfiken på Petter Eurenius
Friluftsliv Stormsäkert över Sylarna
Friluftsliv Guide: Skida i vinter
Friluftsliv Prylar Västar
Friluftsliv Förälskad i vinterlek
Friluftsliv Upplev turåkning
Friluftsliv Tips skidturer
Friluftsliv Prylar turåkning
Friluftsliv Tips matsäck tips //matsäck Bästa MATS
ÄCKStipsen för vinterturen Visst är det härligt att hinna riktigt långt över fjället eller genom skogen på sin dagstur på skidor eller snöskor. Men förakta inte värdet av en rejäl lunchpaus. Riktigt god mat kan göra en alldeles vanlig tur helt oförglömlig. text: Cajsa Rännar foto: Eric Tornblad –V arm mat, man vill alltid ha varm mat på vintern. Eric Tornblad måste med sina två böcker om friluftsmat anses vara något av en expert på området. Och hans råd är entydigt. På vintern behöver man bra mat med sig på turen. – Sedan spelar det inte så stor roll om man tar en mattermos eller packar med sig gas- eller spritköket ut. Men något varmt vill man ha i magen när man är ute på vintern. Innan du bestämmer dig för vilken lunch som passar, fundera på vad du vill med turen. Är lunchen en snabb energipåfyllnad för att orka någon timme till eller är matstunden själva poängen med turen? Vad du vill ha ut av lunchen måste få bestämma vad du äter. – En god soppa i en mattermos och en matig macka till är det enklaste man kan tänka sig, säger Eric. Laga soppan dagen innan, värm upp den på morgonen och häll över den i termosen. En annan populär expresslunch, som också är perfekt till skidbackens värmestuga, är kokkorvar i en termos med hett vatten. Till lunchdags är korvarna lagom varma att äta. Enklare kan det inte bli. Vill man satsa lite mer på sin lunch utan att krångla till det är en risotto eller pasta med köttfärssås i termos ett bra tips. – Ska man vara ute hela dagen räcker inte en soppa eller en korv för de flesta. Då behövs lite mer rejäl mat för att man ska orka, säger Eric Tornblad. Men Eric Tornblad vill också slå ett slag för att våga ta med sig köket ut även på vintern. – Det är klart att det är annorlunda att laga mat utomhus på vintern, men det är inte så svårt som man kanske tror. Börja enkelt. Ta med köttfärssåsen i termos och koka pastan på plats till exempel. Eller koka upp vatt en och gör en pulversoppa. Jag lovar att du kommer att uppleva en annan dimension av turen om du också lagar maten, eller i alla fall någon del av den. Ett stabilt kök är bra att ha med ut på vintern, tycker Eric Tornblad. Och öva gärna att använda det hemma innan du ger dig ut så du vet hur lång tid det tar att koka upp vattnet och du vet att du har rätt bränsle för kylan, till exempel. Att göra ett kylskåpstest på kall mat man tar med sig är också en bra idé. – Fundera på hur det du packar med dig smakar iskallt. Lättfrysta tomatskivor på mackan kanske inte är så himla gott. Mjukost i tub blir rätt svårt att få ut på mackan om det fryser. Kaviar fungerar däremot utmärkt, det fryser inte, berättar Eric. Men det är inte bara maten som spelar roll för att lunchpausen på vinterturen ska bli lyckad. – Det kan låta självklart men det är a och o att hålla sig varm. På med dunjackan och tjockmössan. Man njuter inte av maten om man sitter och huttrar sig igenom rasten. 52 friluftsliv#1–2015 Boktips! 20% rabatt Eric Tornblad har skrivit böckerna Fjällmat och Torka mat som givits ut på Calazo förlag. Som medlem i Friluftsfrämjandet har du alltid 20% rabatt på böcker och kartor från Calazo förlag när du handlar på calazo.se.
Friluftsliv Test termosar
Friluftsliv
Friluftsliv Upplev iglooism
Friluftsliv Krönika Jenny Tirén Berg
Friluftsliv Upplev nära äventyr
Friluftsliv
Friluftsliv Test skaljackor för barn
Friluftsliv Forskning hållbar utrustning
Friluftsliv Landet runt 100% Friluftsfrämjandet
Friluftsliv Sista ordet Sara Revell Ford