Nolltretton 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Det verkar dröja li
te till innan vi kan resa fritt igen, så vi får ta hjälp av mat och dryck för att kunna få en känsla av sitt favoritresmål. Två av mina absoluta favoritresmål är Toscana och Champagne och när jag dricker viner och lagar mat med influenser från de här områdena kan jag minnas och återuppleva känslan från tidigare resor. Jag gav mig an på att försöka återskapa den allra godaste pastarätten jag någonsin ätit vid en resa till Toscana för en tid sedan. Hemgjord pasta, fylld med en krämig purjolökstuvning, en riktigt bra olivolja toppad med riven parmesan. Så enkelt och så gott, även om jag inte överträffade originalet så kom alla minnen från just den måltiden tillbaka för en stund. Hoppas ni här kan inspireras att plocka fram era bästa matoch dryckesminnen! /Text: Liselotte Andersson ISTINE – CHIANTI CLASSICO 2018 / Toscana-Italien / Art.nr 2309 / 159:Här är en nyhet som kom in i fasta sortimentet hos Systembolaget i mars 2021. En ursprungstypisk Chianti Classico av 100 % Sangiovese. Vinmakaren Angela Fronti driver vingården i andra generationen som grundades 1959 av hennes familj. Angela är utbildad oenolog och har drivit på företagets arbete med att ställa om produktionen till ekologisk odling, man fick sin certifiering 2016. Man odlar sina druvor i Radda och Gaiole i Chianti. Efter skörd jäser vinet på både betong-och ståltankar innan det får ligga cirka ett år på ekfat. BLOMKÅLSKOTLETTER MED TOMATHACK OCH KORIANDER Mitt indiska liv: Malin Mendel /Norstedts DU BEHÖVER: (4 portioner) 1 blomkålshuvud 3 msk rapsolja 2 tsk spiskumminfrön 2 tsk senapsfrön 1 hackad chili 1 msk färsk riven ingefära 1 tsk gurkmeja ½ tsk salt 1 hackad tomat 1 dl hackad färsk koriander salt och nymalen svartpeppar "Det blir vackert när man skär blomkål tvärs igeom, men man kan använda andra grönsaker också. Vitkål eller spetskål, haricots verts, paprika i olika färger, rödbetor eller zucchini." GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°. 2. Ta bort blasten från blomkålshuvudet och skölj det rent. 3. Dela på tvären till stora "kotletter", cirka 1 cm tjocka. 4. Blanda oljan med alla kryddor och salt i en liten skål. Massera in blandningen i blomkålen och lägg ut kotletterna på en plåt. Om man vill kan man lägga bakplåtspapper på plåten. 5. Tillaga i ugnen i 15 minuter tills blomkålen fått färg och är mjuk, men har kvar lite tuggmotstånd. 6. Strö över tomathack och koriander. Salta och peppra. Geografiska varumärken utvecklar lokalt producerad mat Allt fler konsumenter efterfrågar idag närproducerad mat, vilket ger stora möjligheter för lokala livsmedelsproducenter och producentföreningar. Geografiska matvarumärken gynnar utvecklingen av lokala matprodukter genom att förmedla budskap till konsumenten om ursprung och kvalitet. Det visar den nya rapporten Geografiska matvarumärken, framtagen av Jordbruksverket, som analyserat de svenska konsumenternas inställning till lokala matvarumärken och tittat på hur dessa varumärken kan utvecklas i framtiden. – Ett landsbygd och småskaliga mataktörer. Det är mervärden som är viktiga för många svenska konsumenter, säger Tobias Kreuzpointner, samordnare på Jordbruksverket. Rapporten beskriver olika framgångsfaktorer i utvecklingen av varumärken med geografisk koppling. Det handlar bland annat om hur varumärken kan bli en viktig utgångspunkt för försäljning till restauranger och livsmedelsbutiker och öppna för lokala samarbeten kring logistik- och marknadsföringsinsatser. tydligt kommunicerat geografiskt ursprung på matvaror signalerar hög kvalitet för konsumenterna. Varumärken som lyfter en plats förknippas med en levande 14 NOLLTRETTON Varumärken som lyfter en geografisk plats bidrar till att stärka lokalsamhället och ger även positiva synergieffekter för utvecklingen av platsvarumärken och turistdestinationer. (BN) Örtig doft med inslag av mörka bär, skuggmoreller, kaffe och choklad. Mycket av doften går igen i smaken, vinet passar utmärkt till pastarätter, lamm, charkuterier eller smakrika ostar. Har du turen att komma över en vildsvinsfilé som du grillar och njuter med detta vin är lyckan total. Strävhet Fyllighet Syra CUVÉE PRESTIGE ROSÉ MILLÉSIME – JM GOBILLARD & FILS 2014 / Frankrike / Art.nr 2735 / 279:Det märks att det är vår för då dyker det alltid upp nyheter på roséhyllan, jag har valt en champagne som tips och även detta vin är en nyhet i fasta sortimentet. Jag blir alltid fascinerad att det går att framställa en champagne med hela den process som ligger bakom och ändå få fram en produkt under 300 kronor, hur är det möjligt? Detta familjägda champagnehus ligger i Dom Perignons ”hemby” Hautvillers. Har Du vägarna förbi i framtiden kan Du slinka in för en provning i deras källare i den underbart vackra byn med fantastisk utsikt över vinodlingarna. Vinet är gjort på 60% Chardonnay och 40% Pinot Noir, så traditionella champagnedruvor. Produkten är en enklare variant av champagne men jag tycker den är väl värd sitt pris. Somrig, bärig, tydlig doft av smultron och jordgubbar, allt man kan önska när vår och sommar väntar. Passar utmärkt som aperitif eller till sallader med kyckling eller räkor. Sötma Fyllighet Syra Foto: Henrik Nydahl Foto: Shutterstock