Nolltretton 1
KROGKROG KROGKRÖNIKA KROGKRÖNIKA D Dags att hotth
o a upp vå TTxx:t: Tobiass ee eerssonrsson eet Tobi a P P tt t v rens fester På våren kommer de röda dagarna slag i slag. Men varför är vi så dåliga på att fira dem? Den dag pandemin är över är det hög tid att få lite fason på vårens högtider. r m rr g len fi r r v len fi r v i n ar, j j l lpntntar heemmn, d dece bb r. T ecem er o m nnd framram verver.. öö nnar,uupyy ar hmmeen, laggar uuma ,, c uallll””. D raa i nuumermera ännda f n Blaacck Frriidd y till N åt rsa on. Vi köper grra-drar occ titt ar på “Love ääkkligt h r oj m t v v rr an lar v våra aay till Nyy rsa on åt o hh hö gtid err J Ju fftt . Vi köper g a la ar j j llmatt ö öppppnnar a et är i ngng a po leem at s k a j ar k k lla eenndr ar o hh tittar på “L ove a g und er h el a På våren kommer de röda dagarna slag i slag. Men varför är vi så dåliga på att fira dem? Den dag pandemin är över är det hög tid att få lite fason på vårens högtider. Det äDet är m li t huur ojäämlilikkt i bi beehhanddlar år a h helleggeerr occ h ög tide .. u-a ä da fåån Bl k F a act tuayy. D et är i a prrobbl m attt skaappa juullkkään lsla vns a vaarrje dje dag un de r he la m e. Trro mig, fig, för ja g s t eer på mig min jin j ll t öja i sl tt t av no embe cch ät r see an julubood occh seer juul l mee rr fråån H lla maarrk v ar ÄÄen Lvven L cci ia occh Nåårs fft n h lerl Midsom p pro em a n ra nya traditioner, s och det är förmodliggen bara en tids r g et mesta som hän er u nder det tt i fö r bbl tt i fö upp s g som et pär an . ä lb er Midsom mar som månnggaa t y er är l ri rikti a nati ona t ckk uu a oh N yy rsaatoon h r vaar vi tyydli gga traa iti oonneer krrinngg. Deettssamma g äll mar,, som må i t dli a tr dditi yc er är laanndetss ver gen r v i do k sämre p att r k i . D d det mesta som h dänder und er det förstaa haalvvårreet. Pt. Påå hösten han harr v v in gett å Ok ktigga nationaldaldagen ä är vi docck sämre påå att fi firraa o hh d t först h l å ockss. Men på vå reren är vi ur u a på att fira v r i i o nadag Den älller f för övvrigt ii inge o lem a n ra nya tra ditioner, se baa pe barra på Okttoobbererf est och Halloween ff å a inna elger, trootts att de radar ör j ag säätt r på mi g m uutrröja i sluueet a v novvemberr dda dag en må amma gä -det v erkkliliggaa n naattiionalldag.. D en ,, occ deet g gä er ör ö rigt höste fest och Halloween,, r fira Thankssgiiviing och det är för modli en bar a en tids rå ga inna n vi bn vi böörrjjaar fira Th ank g v ng ockåå. Men på vå n är vi ur slusla p å att fira vååra hela h ger, tr s a tt de radar upp s g som ettt p lrb andd. Vi kallar oss ibland ett kristet land men firar knappt kristendomens största högtid: påsken. Jo, barnen kanske går påskkärring och vi ger varandra kanske ett påskägg, men det är i princip allt. Vi orkar inte ens anstränga oss med påskmaten utan kopierar julbordet rakt av. Och pingsten ska vi inte ens tala om. Vet ni någon som firar den? Och vet ni någon som vet vad det ens är som ska firas? Samma sak med Kristi himmelsfärd. Och första maj, om vi ska ta något mer profant. Hur många känner ni som går i första maj-tåg? Man måste också säga att stadens krogar varit dåliga på att utnyttja helgerna till att hitta på evenemang. Varför går det inte att gå ut och äta påskbord på samma sätt som vi äter julbord i december? Varför ordnas inga maskeradfester med påskkärringar på samma sätt som vi klär ut oss vid Halloween? Varför har vi inga festliga traditioner vid Pingst eller Kristi Himmelsfärd? Här finns mycket för stadens restauranger att jobba på. Vi kallar oss ibland ett kristet land men firar knappt kristendomens största högtid: påsken. Jo, barnen kanske går påskkärring och vi ger varandra kanske ett påskägg, men det är i princip allt. Vi orkar inte ens anstränga oss med påskmaten utan kopierar julbordet rakt av. Och pingsten ska vi inte ens tala om. Vet ni någon som firar den? Och vet ni någon som vet vad det ens är som ska firas? Samma sak med Kristi himmelsfärd. Och första maj, om vi ska ta något mer profant. Hur många känner ni som går i första maj-tåg? Man måste också säga att stadens krogar varit dåliga på att utnyttja helgerna till att hitta på evenemang. Varför går det inte att gå ut och äta påskbord på samma sätt som vi äter julbord i december? Varför ordnas inga maskeradfester med påskkärringar på samma sätt som vi klär ut oss vid Halloween? Varför har vi inga festliga traditioner vid Pingst eller Kristi Himmelsfärd? Här finns mycket för stadens restauranger att jobba på. o oh äteer s ddan j lb rrd o h s r j lfifilm r f n H lam k vareenn a d ag en må-aad f Rafael vill att fler ska hitta till Bogestad Krog Text & Foto: Benny Nilsson Sedan januari har Rafael Wannes tagit över driften av Bogestad Krog vid Landeryds Golfklubb. Rafael är en känd profil inom staden krogliv som ser fram emot att möta gästerna på den populära och gemytliga restaurangen med golfen runt knuten. R afael har jobbat inom krogbranschen nästan hela sitt yrkesliv. Det började som ung när han hjälpte till på familjens salladsbar på Nygatan och sedan har han lärt sig branschen, både som anställd och egenföretagare, via bl a Storan, Santinis, Flott och nu tar han över driften av Bogestad Krog. – Det ska bli en spännande utmaning. Restaurangen ligger ju fantastiskt fint med närhet till naturen och utsikt över Norra banans 18:e green. Det är en trevlig och mysig lokal med två härliga uteserveringar åt båda håll, så på det hela taget är det en perfekt sommarrestaurang. Vi vill även försöka locka hit fler icke-golfare hit, så de får uppleva den sköna atmosfären, endast tio minuter från stadens jäkt, säger Rafael. Vad kännetecknar Bodestad Krog? – Förutom den fantastiska miljön så ska du kunna äta god husmanskost lagad på bra råvaror, där vi försöker att premiera våra duktiga lokala producenter i största möjliga mån. Utöver att lunch serveras måndag till fredag, och inom kort erbjuds även en rejäl frukost under golfsäsong och helgmeny på helgerna. Restaurangen har öppet till 19.00 på kvällen, men tiderna kan ändras beroende på rådande restriktioner rörande pandemin. – Vi kommer även satsa på en á la carte-meny på kvällar och helger framöver. Tanken är att få in lite mer restaurangkänsla där vi kommer erbjuda spännande varmrätter, kalla rätter och sandwiches som kommer varieras under säsongen. – Jag tror att fler kommer besöka detta område framöver i takt med att det expanderar. Vi har ju redan Friskis&Svettis här och ny byggs det en ny rolig äventyrsgolfbana som säkerligen kommer locka hit många barnfamiljer och det byggs många nya bostäder i området. Då är det kul att kunna erbjuda dem ett trevligt och gott matalternativ också. Under rådande pandemi så har större tillställningar och fester lyst med sin frånvaro, vilket även drabbat Bogestad Krog då den normalt är en populär mötes- och festlokal. – Det är jättetråkigt och drabbar givetvis oss i branschen hårt, men jag hoppas att vi successivt ser en återgång till det normala så att vi kan vara med att skapa lyckade fester och företagsevent här igen. Det är ju en fantastisk lokal för tillställningar upp till 150 personer. NOLLTRETTON 27 27 NOLLTRETTON