Nöjesnytt_Kalmar 1
ROPEN SKALLA, 4 KÖKS VÄLLAGADE HUSMANSKOST ÅT ALL
A! PETER ERIKSSON & SIMON JOHNSÉN 2011 tog Peter Eriksson och Simon Johnsén över 4 Kök, den omtyckta lunchrestaurangen i Kvasten. Förutom att lunchen har tre olika dagensalternativ och serveras ända fram till klockan 16:30 varje dag, kommer man framöver även ha kvällsöppet på onsdagar och torsdagar. Och vi lovar, det finns med största sannolikhet någonting för alla smaker på grabbarnas lunch- eller à la carte-meny! – Vi brukar säga att det kan komma en busslast med människor hit och alla kommer att hitta någonting på menyn som passar just dem och det är just det som är vår stora styrka, berättar Simon Johnsén. Det som står tydligt är att det är svensk vällagad husmanskost som grabbarna brinner för, men när började egentligen deras intresse för mat? – Jag fick hänga på min morsa som var servitris och jag tyckte att det var skoj, i Kristianopel, Blekinge. Sedan började jag jobba som kock och var där under vissa säsonger. Jag visste nog redan från början att det var kock eller bagare som jag ville bli, och har aldrig ångrat mig, säger Peter. – Min historia är att jag ramlade in på Lergöken i Trekanten där jag är uppvuxen. Redan som 13-14-åring började jag att hjälpa till under deras julbord som servitör. De gjorde allting själva och jag tycker att det var fascinerande. Redan när jag gick i åttan var jag väldigt bestämd och sa till mamma att ”jag att jag ska bli kock”. Så det var så jag ramlade in på den banan och det är ett fruktansvärt roligt jobb, säger Simon. Hösten 2015 renoverade man inne i restaurangen och inför sommaren har uteserveringen fått sig en uppdatering. – Det händer grejer hela tiden, både i och utanför köket. I sommar kommer vi även att ha kvällsöppet under onsdagar och torsdagar, och det ska bli spännande att se om vårt koncept och à la carte-meny fungerar även på kvällen, säger Peter. – Vi tror att det finns familjer som inte vill lägga hela semesterkassan på att gå ut och äta. Vi vill att alla ska kunna gå ut på restaurang och ha pengar över dagen efter. Det kostar ju att ha semester! Här kan mamma och pappa ta ett glas vin och äta en ”Black and White” för 170 kronor. Och det tror jag att de är rätt nöjd med, säger Simon. Förutom att Black & White fläskfilén från à la carten är stor, finns det alltid tre olika dagens. men vi kör alltid tre olika dagens; en kött, en fisk och en pasta. Att det ska vara lokalt och närproducerat är även något som killarna börjat med att ta in mer och mer. Bland annat har viltfärsen på vildsvin och dovhjort från Tvärskogsvilt gått hem bland gästerna och nyligen har man även introducerat ”kvastagrisen”, från Västersläts Gård. – Vi tyckte också att det var ett passande namn eftersom vi ligger i Kvasten haha, men vi har även vågat lyfta lokala leverantörer och det är något som vi jobbar på i större utsträckning. Vi märker att det är något som det är stor efterfrågan på och det gäller ju att hänga på det tåget, säger Peter. Killarna driver också en populär cateringverksamhet inom företaget som de även har utökat ännu mer på senaste tiden. Här kan man välja mellan ”Buffé á la Kvasten, ”Italiensk Buffé” eller klassisk smörgåstårta, som passar perfekt både till studenten, på nyårsfesten eller födelsedagskalaset. RESTAURANG & BAR – BORGHOLM – När du får maten är allt är färdigt för att serveras. Det enda Gärna bordsbeställning Tel. 0485-777 58 GÄSTHAMNEN I BORGHOLM - God mat i skön miljö - 64 | nöjesnytt Robinson Crusoe du behöver göra är att ta bort plasten och sätta i skeden, sedan är det bara att käka! Det är det som är catering för mig, att du inte ska behöva göra någonting. Antingen så kan kunden hämta buffén här, eller så har vi både utkörning och upphämtning, säger Simon. Något annat som 4 Kök jobbar med är att behålla dem som sommarjobbar hos sig under många år. – Vi hade en tjej som slutade nu precis, men varit med sedan vi tog över för fem år sedan. Det är fantastiskt roligt att få uppleva när någon växer in i sin roll och utvecklas. Resan från den här lilla blyga tjejen till att vara den som står i matsalen och vet hur allt ska vara och som även lär upp andra, säger Peter. 4 KÖK HAR ÖPPET MÅNDAG-TISDAG 09:00-19:00 ONSDAG-TORSDAG 09:00-21:00 FREDAG 09:00-19:00 LÖRDAG 09:00-17:00 SÖNDAG 11:00-16:00 VILL DU VETA MER OM CATERINGEN ELLER LUNCHMENYN? GÅ IN PÅ: WWW.4KOK.SE TEXT: LINN STIGSSON STERN 160:SOMMARLUNCHBUFFÉ Lördag-söndag kl 12.00-17.00. Pensionärer 140:-. Barn under 12 år 100: