Hemma Hos #2 2016 1
Portabellosandwich med västerbottensost och grönk
ål 4 portioner 4 portabellosvampar (ca 500 g), putsade 2 msk olivolja 5 timjankvistar, plockade blad 1 vitlöksklyfta, finhackad 60 g västerbottensost, riven 100 g grönkål, plockad 1 msk smör salt Gör så här: Skär av foten på svamparna. Lägg ut ett aluminiumfolieark, ringla över oljan och strö över timjan, vitlök och salt. Lägg på svamparna med topparna uppåt. Lägg ett ark aluminiumfolie över och vik ihop kanterna så det blir ett tättslutande paket. Grilla över direkt glöd under lock cirka 15 minuter eller tills svampen är genomlagad. Ta svampen från grillen och låt den svalna något. Vänd två av hattarna och lägg osten på dem. Stek grönkålen hastigt i en het stekpanna med lite smör. Fördela kålen på osten och lägg på de andra svamphattarna. Fäst ihop svamparna med ett grillspett och lägg dem på grillen över direkt glöd under lock. Vänd efter 2 minuter. Dela svamparna i klyftor vid servering. Grillad sallad med mango, getost och sojaolja 4 portioner 4 små täta salladshuvuden, till exempel svensk romansallad eller gemsallad olja till pensling 2 mogna mangor 100 g getost av typen chèvre 3 msk japansk soja 3 msk neutral rapsolja salt och svartpeppar Gör så här: Dela salladen på längden genom roten så den håller ihop. Pensla med lite olja. Krydda med salt och peppar. Grilla ordentligt över direkt glöd utan lock tills snittytorna är lätt sotade. Ta salladen från grillen, skär i grova bitar och lägg på tallrikar. Skala mangorna och skär bort kärnorna. Skär i tunna klyftor och fördela över salladen. Smula över getosten och avsluta med att ringla soja blandat med olja över salladen. VINN EN GRÖN GRILLBIBEL Två exemplar av Paul Svenssons Grilla Vego väntar på förhoppningsvis glada vinnare. För att vara med i utlottningen skickar du in ditt namn och din adress senast den 31 augusti till Bostads AB Mimer, Carina Hage, Box 1170, 721 29 Västerås. Märk ditt svar med "Grilla grönt". Du kan också mejla till carina.hage@mimer.nu. Skriv då "Grilla grönt" i ämnesraden. NR 2–2016. HEMMA HOS | 19