3 höstiga soppor Gratis information och rådgivnin
g för konsumenter Ibland kan det vara svårt att veta vad som gäller när man köper en vara eller anlitar någon för att utföra en tjänst. Då kan du kontakta kommunens konsumentrådgivare. De kan hjälpa dig med: • information inför köp av varor eller tjänster • reklamation vid fel på varor eller tjänster som du har köpt • tolkning av avtal vid köp av varor eller tjänster Drop-in tisdagar kl 15–16.30: Vivalla bibliotek 5 september 3 och 31 oktober 28 november Brickebackens bibliotek 12 september 10 oktober 7 november 5 december Varberga bibliotek 19 september 17 oktober 14 november 12 december Haga bibliotek 26 september 24 oktober 21 november 19 december Behöver du tolk? Kontakta Servicecenter och boka tolk innan ditt besök. Ring 019-21 10 00 eller mejla till servicecenter@orebro.se 24 Efter en sommar med sol och sommaraktiviteter kan det vara skönt att mysa till det lite extra när hösten kommer. Och varför inte använda det naturen har att bjuda på? Här får du tips på tre matiga höstsoppor med inslag från naturen själv. Smaklig spis! Kantarellsoppa 4 portioner kantareller (ca 600 g) Ingredienser: 2 l 3 2 msk 3 dl 5 dl 1 l 1 dl schalottenlökar smör eller margarin vitt vin vispgrädde kycklingbuljong hackad persilja salt och peppar Ingredienser: 150 g mandelpotatisar 1 2 msk gul lök smör 1 1/2 dl vitt vin 3 dl löjrom hönsbuljong/ kalvbuljong salt, peppar och muskot 1 3/4 dl matlagningsgrädde 40 g finskuren gräslök Het soppa med morot och kokos 4 portioner Ingredienser: 500 g morötter 4 4 rödlökar vitlöksklyftor 3 cm färsk ingefära 1 röd chili 4 msk 2 tsk 1 tsk 8 dl sesamolja spiskummin gurkmeja kokosmjölk 2 1/2 dl vatten salt och peppar Gör så här: Skala och skiva morötter, lök, vitlök och ingefära. Dela chilin på längden och skrapa ur fröna. Hacka den grovt. Värm oljan i en gryta. Fräs morötter, lök, vitlök, ingefära, chili och spiskummin ca 10 minuter. Tillsätt gurkmeja, kokosmjölk och vatten. Låt soppan småkoka ca 10 minuter eller tills morötterna är mjuka. Mixa soppan till en slät konsistens. Värm soppan och smaka av med salt och peppar. Garnera eventuellt med bladpersilja och rostad kokos. Källa: ica.se Gör så här: Låt svampen ”svettas” i en stekpanna. Skala och hacka löken. När vätskan kokat in i svampen, öka värmen och lägg i smöret. Fräs en stund och lägg sedan i löken. När löken är mjuk, häll på vinet och låt det koka in något. Blanda ner grädde och buljong. Koka ca 5 minuter. Mixa soppan slät tillsammans med persiljan. Smaka av med salt och peppar. Toppa med valfritt tillbehör. Skummig soppa på mandelpotatis och gräslök 4 portioner Gör så här: Fräs skivad mandelpotatis utan skal med lite hackad lök i smöret. Slå i vitt vin och buljong, låt koka under lock 10-12 min. Krydda nu med lite salt, peppar och riven muskot. Tillsätt grädden och koka ihop. Mixa med stavmixer riktigt skummigt. Häll upp i skål, toppa med löjrom och finskuren gräslök. Servera med lite bröd.