En restaurang för salladsälskare Allt fler männis
kor vill leva hälsosamt och därför ökar efterfrågan på grönsaker, närodlat och andra för kroppen nyttiga produkter. Det anser i alla fall Heléne och Atilla Dagdelen, som snart öppnar sin andra salladsbar med namnet Fresh Food. I dag driver de en salladsbar i Kumla som nu får sällskap av en syster i Örebro, närmare bestämt i Husarens gränd på Slottsgatan. – Det finns en efterfrågan på en restaurang av det här slaget i Örebro. I Örebro kommer vi att ha än större fokus på hälsa. Vi strävar efter att jobba med närproducerade råvaror och ekologiskt, säger Heléne Dagdelen. Fresh Food kommer att ligga vägg i vägg med Boulebar, som har en annan inriktning. En svår konkurrent? – Inte alls. Vi ser dem mer som samarbetspartner och att vi kan lyfta varandra, säger Atilla Dagdelen. Konceptet för Fresh Food är enkelt. Kunden komponerar själv sin måltid utifrån ett rikt urval av olika råvaror. – Vi fixar byggstenarna som kunden själv sedan komponerar till en god och hälsosam måltid. Att öka medvetenheten om vad vi stoppar i oss, hur vi tar hand om oss själva och vår jord är viktigt för oss. Vår kundkrets är alla som är sugna på hälsosam och god mat säger Atilla. Heléne och Atilla har stora planer för framtiden. En vision, säger de. – Kumla och Örebro är bara början. Vi ska först växa i Örebro, sedan 31 kan vi se en kedja av restauranger med Fresh Food. Från det lilla till det stora, säger Atilla. När Heléne för en tid sedan bilade från Örebro till Karlstad fann hon att det inte fanns en enda krog längs vägen som kunde erbjuda salladsmåltider. Annat var det med hamburgare. – Tänk dig vägkrogar som erbjuder nyttig mat, säger hon. Ett steg på vägen är alltså Fresh Food i Örebro. Allt började egentligen för många år sedan på Gröna grodan i Örebro, där Heléne och Atilla träffades. För sju år sedan öppnade de sin första salladsbar i Kumla som sedan två år sedan finns vid stadens torg. Fresh Food i Örebro kommer att ha öppet varje dag och även kvällstid. För den som vill kommer det även finnas möjlighet att avnjuta ett glas vin till maten. En uteservering kommer att finnas på samma lilla torg som Boulebar och där ska också i framtiden förhoppningsvis finnas utrymme för ett kafé. – Ja, vi har en ledig lokal i det lilla hus som skärmar av torget mot Karolinska skolan. Där har vi tänkt oss ett kafé som kompletterar restaurangerna, säger Noomi Bååth, lokalutvecklare på ÖBO. Atilla och Heléne Dagdelen driver sedan sju år tillbaka Fresh Food i Kumla. Nu öppnar de en restaurang med samma namn och samma inriktning i Örebro.