MES 1
GASTRO TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: PRESSBILD JULITA
GÅRD & VÄRDSHUS Julita Gård är ett mycket populärt besöksmål före hela familjen under sommarsäsongen. Gården med dess berömda trädgårdar är en herrgårdsmiljö vid sjön Öljaren, ett par mil nordväst om Katrineholm. Nordiska museet bevarar och vårdar Julita Gård sedan 1941. Den välbevarade herrgårdsmiljön har stall, ladugårdar, tegelbruk, brandstation, mejeri, torp och statarbostäder. Det finns 360 byggnader på gårdens marker. Stora huset, från 1730-talet, är öppet för guidade visningar. Pärlan är de vidsträckta parkerna med köks- och fruktträdgårdar. Herrgårdsparken sträcker sig genom området ut till bryggan vid Öljaren. Den fick sin form av senaste ägaren Artur Bäckström i början av 1900-talet. Här kan skådas träd och buskar kombinerat med terrasser och dammar, allt vackert. Det har odlats frukt i 500 år på Julita, dess försäljning har varit en viktig intäktskälla. Här finns nära 300 fruktträd och i genbanker bevaras bär, frukt och köksväxter från hela landet. Ett antal olika frukter kan ses i Frukträdgården. Köksträdgården odlade de grönsaker gården behövde för att vara självförsörjande i början av 1900-talet. Snittblommorna som odlas var till för att dekorera det Stora huset och kyrkan. Rosenträdgården anlades av Artur Bäckström och var hans skötebarn. Den bidrog genom sin mångfald till en imponerande utsikt från Stora huset. Humle har av tradition odlats, i början av 1700-talet fanns det 2000 humlestörar. Idag har man samlat in och bevarar lokala sorter från olika platser i Sverige. Julita Gård, med sin unika miljö, har en mycket fin upplevelse att erbjuda hela familjen. Julita Wärdshus Stjärnkrögaren Tommy Myllymäki har i femton år drivit restaurangen Julita Wärdshus. Från 2023 ingår den i samma konsortium som stjärnrestaurangen Aira. Under sommaren har kökschef varit Årets kock 2021, Gustav Leonhardt. Gustaf vann Sverige-uttagningen till Bocuse d’Or och kommer våren 2024 tävla om världsmästartiteln. Ambitionen är att Wärdshuset skall bli en välbesökt matdestination där gästerna äter högklassisk mat kombinerat med övernattning. Övernattningen sker i vackra herrgårdsflyglar och inkluderar en riklig lantlig hantverksfrukost. Givetvis kan en middag ätas utan övernattning. Avsmakningsmenyn skiftar dagligen efter tillgången på råvaror från Norden och Sörmland. Gös från Hjälmaren kombineras med vilt, som hjort och vildsvin, samt sommarens primörer. Desserterna kombinerar välsmakande bär med glass. Lunch och fika serveras på restaurang Röken intill Wärdshuset. Maten har en BBQ-stil och tillagas på en stor grill, inspirerad av den amerikanska södern. Med stor behållning har vi ätit en perfekt grillad fläsksida med en salsa som hade det rätta stinget samt en sotad lax med hollandaisesås. – I 15 år har jag drivit Julita Wärdshus – och det med stor glädje. När nu Aira officiellt förvärvar restaurangen känner jag att vi får in den kraften som behövs för att ta Julita till den nivå som platsen förtjänar. Restaurangen har verkligen potential att bli en Michelin-destination, säger Tommy Myllymäki. ® 36