MES 1
DRYCK ALAIN BRUMONT – SKAPAR UTSÖKTA RÖDA OCH VIT
A VINER TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: PRESSBILD I distriktet Madiran, i södra Frankrike nära gränsen till Spanien, har Alain Brumont sina två vingårdar. Madiran tillhör den i vinsammanhang välkända provinsen Gascogne, tidigare i Baskisk ägo. Den innovative vinmakaren Alain Brumont kommer att gå till eftervärlden för sin insats för de lokala druvorna, vilka lyfts till världsklass. La Gascogne par Alain Brumont - Vitt Till lite fetare fisk, som lax, röding, sill och strömming, passar ofta ett friskt och fruktigt vitt vin, förslagsvis en Sauvignon blanc. Vårt vintips är La Gascogne par Alain Brumont. Vinet är gjort på den fruktrika lokala druvan Gros manseng och den syrarika Sauvignon blanc med mycket lyckat resultat. Doften är fräsch och fruktig och färgen påtagligt ljusgul. Smaken frisk och med en tilltalande torrhet. Serveras lämpligen väl kylt, då framhävs syran och därmed vinets smak. Vinets höga syra hjälper dessutom till med att bryta ned den feta fisken. Gott i sig självt. Château Bouscassé - Rött Vinet har en mörkröd färg. Doften intensiv med fatkänsla. Smaken är fyllig och fruktig och bärig. Trivsam eftersmak. Lagras ett drygt år på franska ekfat. Druvorna kommer från stockar som är mellan 20 och 100 år gamla. Vinet är prisat och prisvärt, utvecklas av lagring. Perfekt till smakrika kötträtter och väl lagrade ostar. Chateau Montus – Cuvée Prestige - Rött Med vinet Cuvée Prestige från vingården Chateau Montus introducerade Brumont druvan tannet för världens vinintresserade. Numera är den mörka druvan med sitt tjocka skal välrenommerad och ger ett vin med en litet tuffare stil än de angränsande Bordeauxvinerna. Cuvée Prestige är baserat på tannatdruvor från äldre vinstockar, ibland kompletterat med litet cabernet sauvignon och cabernet franc. Enligt Brumonts avsikter så ska vinet variera något och vara präglat av varje års olika odlings- och skördeförutsättningar. Vinet kan drickas ungt men vinner på en längre lagring då det då når sin optimala smaknivå. När vi tar fram en flaska Chateau Montus väntar en vinupplevelse av världsklass. Vi möts av en mycket fruktig doft med inslag av fat. Smaken är även den fruktig, med inslag av körsbär och svarta vinbär, men på ett mjukt och tilltalande sätt. Utsökt i sig självt men synnerligen passande till bättre kötträtter. Vilken njutning. Alain Brumont Alain Brumont är en entusiastisk lokalpatriot som med glödande engagemang fått den franska regionen Sud-Ouest att lysa på vinets världskarta. Han är uppvuxen på slottet Château Bouscassé i distriktet Madiran där han arbetade sida vid sida med sin far, och redan som tonåring hade han en dröm. Han ville skapa ett rött, ett vitt och ett sött vin som skulle kunna mäta sig med världens allra bästa. Alain visade de lokala druvorna samma respekt och omsorg som vinmakare i mer namnkunniga distrikt gjorde med sina ”fina” druvor. Och när hans röda vin i en blindprovning vann över några av Bordeauxs mest kända slott, blev Alain Brumont en aktad vinauktoritet över en natt. Idag har de lokala druvorna han odlar fått den status de förtjänar. Hans lagringsdugliga röda viner, de fräscha vita och det söta kan alla mäta sig med betydligt mer namnkunniga viner. Och idag är han en flitigt resande ambassadör för sin region och en lysande förebild för vinmakare världen över..® VINTIPS La Gascogne par Alain Brumont Nr 2882, 109 kronor Château Bouscassé Nr 2204, 179 kronor Vinupplevelse Chateau Montus – Cuvée Prestige Beställningssortimentet Nr 94256, 549 kronor 37