AMES 1
har fått frågan från Ikea om de kan leverera ostk
aka till dem. Det är ju rätt så coolt. Det är tyvärr så stora mängder att de inte skulle klara att gå upp i så stora volymer så de valde att tacka nej, berättar Helene. ETT ANNAT LIVSMEDELSFÖRETAG i regionen som det går bra för är Östgötasvamp, företaget som fick priset Årets gröna företagare på Linköpings näringslivsgala 2017. – Det är ett gäng ingenjörer från Linköpings universitet, ursprungligen från Iran, som är superduktiga på systemteknik. De har byggt en kontrollerbar miljö för svampodling. Med hjälp av att styra ljuset kan de göra d-vitaminberikade champinjoner. Svampen är godkänd i hela eu som en ”Novel food”. Det är rätt strikta regler om man ska komma med ett hälsopåstående om livsmedel, då måste man ha mycket på fötterna. Det har de på Östgörasvamp och därför har de fått en EU-certifiering så att de kan sälja sin d-vitaminberikade svamp i hela EU, och få säga att det är bra för hälsan, säger hon. En annan vegetarisk produkt från Östergötland är Oumph, från företaget Food for progress i Mjölby. – De är väldigt bra på försäljning och marknadsföring och ett exempel på ett företag som har lyckats bra med att svara på vegotrenden. Företaget har sin bas i Mjölby och deras produkter syns i många mataffärer, offentliga kök och även i andra länder. NÄR DET GÄLLER KÖTT finns det också stor produktion med tydlig hållbarhetsinriktning i regionen. – Ett argument mot köttproduktion och kor är att de äter föda som vi människor hade kunnat äta och att de kräver en massa vatten. I vanliga fall, inte den här sommaren då men i vanliga fall, har vi gott om vatten i Östergötland. Kor som betar gräs äter inte en föda vi människor hade kunnat äta så, då utgör de istället en viktig del av matproduktionen eftersom vi människor inte kan äta gräs. Det finns ett varumärke för den typen av kött. Det heter Naturbeteskött och det finns flera bönder i Östergötland som har den certifieringen, berättar Helene och fortsätter: – När det gäller kött finns det också ett antal mindre slakterier i regionen som är intressanta. Stora slakterier, som Scan, har stora flöden varje dag, och kan ha svårt att göra små serier av särskilda sortiment. Basunda slakteri är ett exempel på ett mindre slakteri som kan göra andra sortiment. Det kan till exempel vara att kunderna vill ha kött som är mörat längre eller är styckat på ett annat sätt. Ett mindre slakteri kan till exempel ta emot klimatsmarta grisar att ha i sitt sortiment. Klimatsmarta grisar äter inte soja, de äter åkerbönor istället. Ett exempel på en gård med klimatsmarta grisar är Blackert lantbruk. Där äter grisarna gårdens egenodlade ärtor och åkerbönor istället för importerad soja. Lantbruket drivs till stor del av vindkraft och man använder gödsel från grisarna på sina åkrar. Charkman i Norrköping säljer sedan grisköttet från Blackert under märket Östgötagris. Det är ett tydligt exempel på hur en mindre charkuterist kan göra ett särskilt segment. En sådan samverkan gör också att förädlingsföretaget kan ta hand om varumärket och bonden kan ägna sig åt att göra sina fina grisar, berättar Helene. EKLUNDS CHARK ÄR ETT ANNAT förädlingsföretag som det går bra för. – Eklunds har vunnit Chark SM många gånger och de arbetar mycket med lokal råvara. Det finns andra intressanta lantbruksföretag också. Till exempel Högåsa Gård som producerar ekologiska grisar. De är en av 24 gårdar i Sverige som gör det. Att de är ekologiska innebär bland annat att grisarna går utomhus året runt. Det finns företag som arbetar med den andra sidan av jordbruket också: avfallet. 21