AMES 1
SVENSKA MICHELINRESTAURANGER 1984-2018-54 RESTAUR
ANGER TRE STJÄRNOR Frantzen TVÅ STJÄRNOR Daniel Berlin Edsbacka Krog MD Matsalen Oaxern Krog Wollmers EN STJÄRNA Stockholm Agrikultur SVENSKA STJÄRNRESTAURANGER 1984-2018 Guide Michelin har under åren 1984-2018 gett stjärnor till 54 svenska restauranger. En stjärna har 53 tilldelats, två stjärnor 7 samt tre stjärnor, exklusivt, endast till Frantzen år 2018. TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: PRESSBILDER D e första stjärnorna i Sverige delades ut år 1984 till de fyra restaurangerna Coq Blanc, L’Escargot, Gourmet och Eriks Fisk. Under 1980-talet fick även Eriks och Wedholms Fisk med de båda legendariska krögarna Erik Lallerstedt och Bengt Wedholm var sin stjärna. The Place, under Ulf Wagners ledning, blev 1990 den första restaurangen i Göteborg med en stjärna. Efter The Place har Ulfs restauranger Basement och Sjömagasinet framgångsrikt båda fått en stjärna. Två kvinnliga chefskockar har belönats med en stjärna, Titti Qvarnström, Bloom in the Park, 2015 och Karin Fransson, Hotell Borgholm, 2016. Camilla Parkner var kökschef på Basement vilka fick en stjärna 2005. Den restaurang som längst har haft en stjärna i vårt land är 28+ i Göteborg. Restauratören och ägaren Ulf Johansson för 28+ erhöll stjärnan 1991 och har, imponerande, den kvar efter 27 år. TVÅ STJÄRNOR Det väckte oerhört stor medial uppmärksammad när Christer Lingström och Edsbacka krog i Sollentuna, som första svenska restaurang, tilldelades två Michelinstjärnor år 2000. Mathias Dahlgren med sin restaurang, Matsalen, blev år 2009 andre svenske chefskock att få två stjärnor. Året efter, 2010, fick även Frantzen/ Lindeberg i Gamla stan, med Björn Frantzen och Daniel Lindeberg två stjärnor. Både dessa krogar lades ner 2016 för att öppna under nya koncept 2017. Paret Magnus Ek och Agneta Green öppnade en restaurang på skärgårdsön Oaxen 1994. Oaxen Skärgårdskrog drev de med framgång fram till 2013 då de flyttade in till Djurgården med bibehållet namn, Oaxen. Imponerande fick de direkt en stjärna år 2014 och en andra året efter, 2015. Magnus Nilsson öppnade restaurang Fäviken i Järpen, år 2008, med ambitionen att sätta samman en meny helt byggd på de olika årstidernas råvaror från den Jämtländska fjällvärlden. Restaurangen bedömdes av Guide Michelin först år 2016 då den direkt fick två stjärnor. Bröderna Wollmer med Wollmers i Malmö fick sin andra stjärna 2017 och Daniel Berlin med krog under det egna namnet i Skånska Tranås tilldelades till sin stora glädje en andra stjärna 2018. TRE STJÄRNOR -Björn Frantzén har skapat en unik vision för nordisk mat, som kombinerar sublima ingredienser med häpnadsväckande kulinariska tekniker”, uttalade Michael Ellis, internationell chef för Michelin-guiderna, då Frantzen 2018 tilldelades tre Michelinstjärnor. – Vi har tillsammans topp presterat under de sex månaderna sedan ny öppnandet konstaterade en rörd och lycklig Björn Frantzen. GUIDE MICHELIN Den första guiden, med det karakteristiska röda omslaget, gavs ut år 1900 av däcktillverkarna, bröderna, Andre och Edouard Michelin. Guiden för bilister utvecklades och kom att omfatta utöver kartor och bensinmackar också tips på hotell och restauranger. Idag ges den ut i stora delar av världen med en egen guide för Norden sedan år 2015. Redan 1926 började Guiden ge ut stjärnor till bra restauranger. Systemet med Michelinstjärnor i tre nivåer, med dess kriterier, introducerades år 1936. Guide Michelin betygsätter maten, ja bara maten, med stjärnor. Fem grunder finns för bedömning av maten, kvaliteten på råvarorna, smaken och tillagandet, personligheten, värdet för pengarna och att alltid en hög kvalité hålls. Tre stjärnor i Guide Michelin betyder att en restaurang är ”värd en egen resa” Två stjärnor betyder att restaurangen är ”värd en omväg” En stjärna betyder att det är en ”väldigt bra restaurang i sin kategori” n Aloë Bon Lloc Coq Blanc Edsbacka Krog Ekstedt Eriks Fisk Eriks L’Escargot Esperanto F12 201820182000-2009 Frantzen/Lindeberg 2010-2016 Fäviken 20162009-2016 20152017201820181998-2005 1984-1987 1992-1999 20131984-1990 1988-1997 1984-1991 20071998-2014 Franska Matsalen 1988-1989 Frantzen/Lindeberg 2009 Gastrologik 2013Gourmet Gässlingen Imouto 1984-1989 1999-2001 2017KB-Konstnärsbaren 1991-1997 Leijontornet Lux MD Matbaren MD Matsalen Michel Mistral Oaxen Krog Operakällaren Paul & Norbert Sushi Sho 1989-92, 1996-97, 2008-09 2004-2013 20092008 1989, 1991 2004-2008 2014 1998-2009, 20141990-2001 2016Ulriksdals Värdshus 1985-1993 Wedholms Fisk Villa Källhagen Volt Göteborg Basement Bhoga Fond KB-Göteborg Kock och Vin Koka Sjömagasinet 1986-1989, 1991-2005 1991 20152005-2011 20142002-2013 1997 2008-2013 20151999-2010, 2013-2017 SK Mat & Människor 2015The Place Thörnströms Kök 28+ Upper House Westra Piren Malmö Ambiance Bloom in the Park Sav Sture Wollmers 1990-1995 2011199120161992-1999 2015-2016 2015201820172015-2016 Källa, Guide Michelin Nordic Countries 57