AMES 1
TJÄNSTERESAN GÖTEBORG MALMÖ MER BURGARE I MALMÖ D
EN SVARTA LAVASTENEN INTAR GÖTEBORG TEXT: FELICIA GAUFFIN-JATTA FOTO: PRESSBILD Den svarta lavastenen benämns som ett av årets hetaste krogkoncept – nu kommer Blackstone Steakhouse till Göteborg. Och konceptet är enkelt. Den viktigaste ingrediensen för en lyckad middag är den glödheta lavastenen som når upp till 400 grader. Här lagar man nämligen maten vid bordet, på varsin lavasten – som koreansk barbeque med en isländsk touch men för svenskar. – Koreanerna har en lång tradition med en stor sten som de lagar maten tillsammans på vid bordet, på Blackstone Steakhouse är det en sten på varje bricka, förklarar Fredrik Sönne. – Vi har lagt stor vikt vid fantastiska råvaror, vilket ju blir extra viktigt när man tillagar maten själv från grunden och tar sig tid för måltiden. Man väljer mellan fisk, vegetariskt och kött, vi har även en hel del veganskt, och tio olika smakrika såser och tillbehör. Alla ska hitta sina favoriter. Den svenska upphovsmannen hittas i Falun men det är Fredrik Sönne, tidigare känd från restaurangerna Danilo, som nu tar konceptet till Göteborg. – Det är ett nytt och spännande sätt att få ta del av fina råvaror och 50 många valmöjligheter. Dessutom socialt och trivsamt. Fokus ligger trots allt på de fina råvarorna och gemenskapen vid bordet. VAD ÄR DET SOM GÖR DEN SVARTA LAVASTENEN SÅ SPECIELL? – Den håller 400 grader, och klarar att hålla värmen under hela måltiden och det behöver inte tillsättas något fett; det är det viktigaste. Lavastenen håller värmen i en hel timme, och man kan steka lite mat åt gången i små bitar, i takt med att man äter, så är det nytillagat och fräscht hela tiden. HUR SER MENYN UT? – Man väljer mellan fint nötkött, färsk fisk och vegetariskt. Man kan välja svenskt kött om man vill ha det bästa. Vi har fem olika potatissorter (eller ren sallad för den som önskar det) och tio olika smakrika såser att välja mellan. Man kan alltså komma hit många gånger och få helt nya smakupplevelser varje gång. Om man är vegan finns självklart en bra meny för det också. Menyn passar de allra flesta smakriktningar. Blackstone Steakhouse öppnade på Kungstorget 3 den 16 augusti n TEXT: FILIP BEIJER FOTO: PRESSBILD Så var det äntligen dags för Shiso Burger att slå upp portarna på Gustav Adolfs torg. Med rötterna i Berlin har franchisen Shiso Burgers expanderat och finns nu i Hamburg, Paris och Malmö. Restaurangen beskriver sig själva som en plats för de som har en förkärlek till både burgare och asiatisk mat och vi är beredda att hålla med efter att ha kikat på menyn. Utbudet är inte det största, men tillräckligt. Det finns fyra köttburgare, en klassisk hamburgare, en ostburgare och två med särskilt asiatisk touch – Chili Lemon Burger och Bulgogi Burger. Den sistnämnda med marinerad biff, sallad, rödlök, chilimayo, koreansk chilisås, teriyakisås och cheddar. MALMÖ NY VINBAR I GÖTEBORG TEXT: FELICIA GAUFFIN-JATTA Mitt i Vasa öppnar Göteborgs nya vinbar Bar La Lune upp i höst. Bakom konceptet hittas vin, mat och ost-fantasten Oskar Ahlvin. Den lilla butiken som nu finns på Vasa Kyrkogata 1 ska rivas ut och istället ska bord, stolar och ett kök in. Vinbaren kommer så småningom rymma tolv sittplatser och en bar fylld med handplockade naturviner. – Menyn på La Lune blir liknande det vi körde på Bar Centro. Jag tänker mig mindre rätter, kanske tre-fyra stycken per person och givetvis massa kul viner till schyssta priser, säger Oskar. Bar La Lune beräknas ha premiär den första oktober. n Man kan också välja att vidga vyerna utanför burgarnas värld och istället rikta uppmärksamheten mot salladerna. Det finns i princip ett salladsalternativ som är stort, matigt och bygger på en mix av babysallad, tomater, friterade champinjoner, rödlök och dressing. Till det kan man välja antingen tofu, lax eller koreansk bulgogi, som det inte snålas med. En stor del av menyn tillägnas också ”side orders” precis som på många andra burgarställen. För att bli mätt skulle vi rekommendera att man inte håller i plånboken här. På just Shiso Burgers är det lite av tjusningen att få in ett gäng tillbehör som man kan sitta och tugga på både innan, under och efter huvudrätten. Gustav Adolfs torg 45, shisoburger.com n