Buffé 1
1 3 4 10 2 SMARTA RÄTTER Sopplunch i backen, skid
åkarmellis, fredagsmysiga burgare och smarrig dessert. Mat för hela dagen! Av Liselotte Forslin Foto Lennart Weibull 1. POTATISBULLAR MED STING Frasigt & fl uffi gt. FÖR 4 PERSONER Skala, koka och mosa 500 g mjölig potatis grovt. Blanda med 2 ägg, 2 tunt skivade salladslökar, 1 fi nhackad chili (t ex spansk peppar), 1 tsk salt och 1 tsk svartpeppar. Forma till 8 platta bullar, vänd i 2 dl panko eller ströbröd. Stek i rikligt med olja på medelvärme ca 2 minuter på varje sida. Bjud med en bönsalsa av 1 liten förpackning svarta bönor (ca 190 g), 1 burk majs (ca 150 g), 1 hackad röd paprika, 1 msk limejuice, 1 tsk olivolja och 1 tsk fl ingsalt. Garnera med mynta. Tips! Bjud resten av såsen från pizzabullarna till. 24 B UFFÉ 2 • 2015 2. BIRCHERMÜSLI & BÄR Skidåkarnas favvomellis. FÖR 4 PERSONER Blanda 4 dl müsli (gärna med kokos) och 3 dl mjölk i en stor skål, låt stå i kylen 2 timmar, tills müslin sugit åt sig mjölken. Rör ner 1 ½ dl matyoghurt (10 %) och lägg upp i 4 skålar. Toppa med hackade rostade hasselnötter och 125 g färska eller frysta hallon. Ringla över fl ytande honung. 3. GRÖN PYTT MED ÄGG Färgglatt & fräscht! FÖR 4 PERSONER Skär 2 morötter, 1 zucchini (ca 300 g), 1 gul lök och 1 röd paprika i cm-stora tärningar. Stek morötterna i 2 msk olja i en stor stekpanna ca 5 minuter. Tillsätt övriga grönsaker och stek ytterligare ca 5 minuter på medelvärme. Tillsätt 1 förpackning sköljda stora vita bönor (ca 400 g). Krydda med 1 tsk oregano, smaka av med salt och peppar. Stek 4 ägg och servera till pytten med lite rostad lök. Fixa mellis, middag eller något sött. 4. MELLISMUMS MED FRUKT Snabbfi xat! FÖR 4 PERSONER Blanda ihop 250 g keso och 1 dl kvarg med vaniljsmak. Fördela i skålar, toppa med 2 skalade och fi leade apelsiner och 125 g färska eller frysta blåbär. Pudra över lite kanel. 5 5. BAKAD CHOKLAD MED SHARON Helgens söta. FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 200°C. Smält 100 g smör. Rör ner 100 g hackad mörk bakchoklad. Vispa ihop 2 ägg med ½ dl strösocker. Rör ner ½ dl potatismjöl, ½ dl kakao och chokladen. Fördela smeten i 4 smorda portionsformar. Grädda i mitten av ugnen 8–10 minuter, de ska vara krämiga inuti. Skär 2 sharonfrukter i klyftor och stek hastigt i 2 msk smör och 1 krm krossade kardemummakärnor. Servera gärna med glass eller vispad grädde.